2024-04-18

1 thought on “Ядерные отходы – источник благосостояния?

  1. ЕТО И ПРЕВОДА НА СТАТИЯТА, ПРЕДЛОЖЕН ОТ zukerman:

    Ядрените отпадъци — източник на забогатяване?

    Анастасия Кириленко

    В България проверяват твърденията на “атомния дисидент” — бившият сътрудник на АЕЦ, който твърди, че Русия доставя на страната фалшиво ядрено гориво. След 2 години призиви към правоохранителните органи, открити писма в Youtube и гладна стачка в Брюксел Герги Котев бе приет от министъра на енергетиката на страната. “Росатом” не реагира на обвиненията и се надява да построи нови АЕЦ в Чехия и България.

    На 14 октомври Герги Котев, бивш главен експерт по реакторно-физични анализи н АЕЦ Козлодуй бе приет от министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков. Присъстващият на срещата български журналист Иво Инджев разказа на кореспондента на Радио Свобода, че за всеобщо удивление Трайчо Трайков заявил, “В България има енергийна мафия и това се вижда на много места. Но това не означава, че този факт не ме безпокои”. Трайков е обещал да провери документите, които му предал Котев.

    Срещата се предшествала от почти 2-годишно “дисидентство” на Котев, и по-точно от обвинения към руска енергийна компания за подмяна на горивото за АЕЦ.

    СССР построи АЕЦ Козлодуй на 200 км. от столицата на България, София през 70-те години на миналия век. СССР , а после от Русия доставят гориво за тази АЕЦ — касети с уранови плочки.

    Георги Котев разказа на кореспондента на Радио Свобода, че е открил несъответствия в стандартните характеристики на руското гориво в средата на 2007 г. Тогава се обърнал към ДАНС. Провел няколко разговора със следователите, но резултат нямало. Накрая на 9 юли 2008 г., след като предварително напуснал България, Котев публикувал в Интернет обвинения към ръководството на АЕЦ Козлодуй и руската компания ТВЕЛ (дъщерно предприятие на държавната корпорация “Росатом”), които доставят атомното гориво.

    Във видео обръщение Котев заявил, че от 2004 г. руснаците, в нарушение на договорните условия, доставят на България гориво от рециклиран уран, който представят за природен. По най-скромни сметки на физика Котев, това позволява икономи от по 50 милиона евро годишно.

    Ръководството на АЕЦ Козлодуй напълно отхвърли обвиненията на Котев. Тогавашният ръководил на АЕЦ Иван Генов заяви на 17 юли 2008 г. на пресконференция: “Горивото се доставя от Новосибирския завод ((Новосибирский завод химконцентратов – РС). Няма никакви възможности да поръчаме гориво в Новосибирск и да получим рециклирано гориво от завода в Москва, тази схема просто е абсурдна”.

    Един от заводите на ТВЕЛ в Подмосковието действително има лиценз за повторно рециклиране на уран, но по документи горивото, което се доставя в АЕЦ Козлодуй, е новосибирско производство.

    От 2008 г. Котев живее в Италия. Той твърди, че се страхува за живота си. В България е създаден “Комитет за защита на Котев”. В прокуратурата на страната е внесено официално запитване на “Екогласност” (съдебните заседания по него минаха през декември 2009 г.) Съответната информация получиха специализираните комитети на Еврокомисията и еврокомисарят по енергетиката Андрес Пиебалгс.

    За известно време Котев се “успокои”, когато Иван Генов обеща, че горивото в АЕЦ Козлодуй ще бъде проверено от експертите на МАГАТЕ. То действително бе проверявано през септември 2008 г., но не от експерти на МАГАТЕ, а от шведската фирма “Studsvik Nuclear AB“. Но по мнение на Котев експертизата търпи критика по много параметри.

    “Всички следващи документи, които ми се демонстрираха, бяха два вида — в едните се говореше за гориво от природен уран от Новосибирск, но не се доказваше, че именно то се използва в Козлодуй. В другите се говореше за козлодуйското гориво, но не се доказваше, че то е природно. Главният документ – Техническа обосновка за безопасността на горивото за АЕЦ Козлодуй, компанията ТВЕЛ отказа да представи, като се позова на търговска тайна”.

    Накрая през лятото на 2010 г. Котев пристигна в Брюксел и започна гладна стачка на площада. Тогава министърът на енергетиката на България обеща да се срещне с “дисидента”.

    В обръщението си по Youtube Котев привежда 16 рагистрирани от него отклонения на горивото от нормата, на основата на които е направил изводите си.

    Котев пояснява на кореспондента на Радио Свобода, че горивото от рециклиран уран гори по-дълго от обикновеното. Разликата е такава, че не може да се приеме като допустими граници. Може да изглежда, че използването на такова руско гориво е по-изгодно, но е по-опасно — рециклираното гориво е по-радиоактивно. Наистина в Русия този показател не се смята за “критичен”. Но главното, според Котев, е че в централата в Козлодуй се експериментира използването на непознато гориво, което не съответства на техническата обосновка. Иначе казано, в бъдеще може да има последици, които са непредсказуеми за здравето и живота на българските граждани.

    Запитванията на кореспондента на Радио Свобода в прес-службата на корпорация “Росатом” по факса, и до компанията ТВЕЛ по електронна поща останаха без отговор.

    Според сайта “Atominfo.Ru”, изказванията на Котев категорично били отхвърлени от компанията ТВЕЛ през 2008 г. с официално писмо до председателя на Агенцията по ядрено регулиране на България Сергей Цочев. Изданието отбелязва, че по “16-те точки на Котев” компанията така и не се е изказала, като се е ограничила с констатация за липса на нарушения.

    “Рециклираното гориво едва ли ще взриви АЕЦ”, казва в интервю за Радио Свобода българският журналист Атанас Чобанов. – “Главният въпрос е защо България плаща за него като за природно?”

    Георги Котев отива в обвиненията си по-нататък. Той заяви, че в доставките на гориво участва малка българска фирма, “Химатом-Инженеринг”; и е възможно тя да присвоява разликите. В отговор на това един от учредителите на фирмата, българинът Владимир Вушев, заяви в интервю за българските СМИ, че обвиненията на Котев са “бълнуване на болен човек”.

    Фирмата по думите му се занимава с “консултации по безопасността” при доставки на ядрено гориво. В крайна сметка, твърди Вушев, изобщо не е важно какво е горивото — главното е да има електричество. Фирмата е учредена от български граждани, но в дъщерните й подразделения, както изясни кореспондентът на Радио Свобода, има и руски граждани, в това число ядрени физици.

    Между другото, Русия, без да обръща внимание на скандала около Котев, се кани да участва в търга за строеж на нова АЕЦ в Източна Европа. Както отбелязва в. “Ню Йорк Таймс” от 11 октомври, “игнорирайки спомена за Чернобил”, филиалът на “Росатом” се готви за търга за втори нов проект в ЕС — два енергоблока в Темелинската АЕЦ в Чехия, без да броим АЕЦ, която трябва да построи в българския гр. Белене.

    Освен това Русия вече отдава е доставчик на ядрено гориво не само за Бъгария и Чехия, но и за Швейцария и САЩ.

    При това връщането на отработеното гориво в Русия е печеливш бизнес, не крие “Росатом”. Както заявява пред вестника официалният представител на “Росатом” Сергей Новиков, “да се съхранява отработено ядрено гориво днес е печеливш бизнес, а в бъдеще тези отпадъци може да станат ценна суровина за гориво”.

    ****
    След публикацията на сайта на Радио Свобода на адреса на редакцията по електронната поща пристигна официален коментар на компанията ТВЕЛ. “Ядреното гориво за българската АЕЦ се произвежда от природен уран, в строго съответствие с техническите характеристики, съгласувани от руската и българската страна”, се казва в съобщението на ТВЕЛ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *