Home » Избрано

В интервю за “24 часа” Ал Кайда заплашва България

2010.10.22 Няма коментари
Spread the love

България е законна цел на “Ал Кайда” и муджахидините, след като изпрати свои войници в подкрепа на американските окупатори в Ирак и Афганистан.

Това заяви в интервю за “24 часа” говорителят на джихадистката групировка “Асбат ал Ансар” шейх Абу Шариф, пише вестникът. Той направи изявлението в лагера “Айн ал Хелуе” в Южен Ливан в присъствието на военния ръководител на групировката Хайсам Абделкарим ал Саади, известен още като Абу Тарик. Съветвам българското правителство да се изтегли от Афганистан, преди да е станало късно, предупреди Абу Шариф.

Трябва да сме особено бдителни при сигнал, който идва от особено екстремистка организация като тази, предупреди шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров. Заканата на “Асбат ал Ансар” съвпадна по време с изказванията на военния министър Аню Ангелов, че има вариант България да изпрати боен батальон от 700 души, който да участва в операции в Афганистан. В момента в размирната страна имаме малко повече от 500 души, които обаче са само с охранителни функции на летищата в Кабул и Кандахар.

Външният министър Николай Младенов отхвърли възможността за преформулиране на мисията на българския военен контингент и на практика опроверга военния си колега. Двете ведомства обаче решиха да излязат с общо изявление, след като научиха за казаното от “Асбат ал Ансар”. “Участието ни в различни мисии ни прави част от общите заплахи, каквито има не само към нас, но и към всички останали страни с военни контингенти зад граница. Затова, въпреки че в момента не разполагаме с конкретна информация за пряка заплаха, трябва да се отнасяме с необходимата бдителност, когато има такива сигнали, които идват от подобни групировки, особено тази, която е сред най-екстремистките”, коментира ген. Кирчо Киров, шеф на Националната разузнавателна служба.

“Асбат ал Ансар” е салафитска джихадистка организация, която фигурира във всички възможни списъци с терористични групи. Тя е базирана в палестинския бежански лагер “Айн ал Хелуе” в Южен Ливан. Лидер на групировката е Ахмед Абделкарим ал Саади, известен още като Абу Мухджин. Той обаче е в неизвестност от години и затова военно организацията в Ливан се ръководи от брат му Абу Тарик. “Асбат ал Ансар” насърчава изпращането на муджахидини в Афганистан и Ирак за джихад срещу окупационните сили, водени от САЩ. По време на войната в Ирак хората на “Асбат” се коалираха с групировката “Таухид уа Джихад” на Абу Мусаб ал Заркауи -екзекуторите на двамата шофьори. Георги Лазов и Ивайло Кепов. Самият Абу Мухджин пък бе обявен за заместник на Заркауи като лидер на “Ал Кайда” в Ирак. (24 часа)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.