Home » Избрано

Управляващите обещават в края на месеца да внесат проекта на Изборен кодекс

2010.10.21 Няма коментари
Spread the love

Избирателният кодекс е готов и седмица след като бъде подписан от депутатите, ще бъде внесен в Народното събрание като законопроект. Това обяви в предаването “Неделя 150” заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Тя посочи някои от основните промени, съдържащи се в новия кодекс: “Мога да кажа поне десет изключително важни. Първо – изключително важни са правилата по отношение на гласуването в чужбина, нов начин за сформиране на секционните комисии и нов начин на контролиране на провеждането на изборния процес. В страната има редица нови изисквания – нов начин за регистрация на партиите и коалициите, въвеждаме двустепенна система, множество мерки, които ще помогнат да се преборим с контролирания вот, с купуването на гласове. Стартираме пилотно електронното гласуване, много вероятно ще стартира нак пилотно и регионални преброителни центрове.”
Специализираните съдилища, които бяха одобрени на първо четене в парламента, не са “извънредни съдилища”.
Този съд се урежда от общите закони – ЗВС и НПК, ние не правим специален закон, за да уредим правомощията на тези специализирани органи. Друго нещо много важно – правата на участниците в производството при спецзиализирания съд, включително и тези на обвиняемия, по нищо не се различават от правата на участниците в производството по общия ред. И нещо много важно – контролът. Присъдите и решенията на тези специализирани съдилища подлежат на контрола от Върховния касационен съд, което е достатъчна гаранция за това”, подчерта още Фидосова.

————————–

ГЕОРГ СПАРТАНСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБС: ИЗБОРЕН КОДЕКС ДЕЛО САМО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ Е НЕДОНОСЧЕ

– Г-н Спартански, какво е мнението ви за подготвяния от Народното събрание Изборен кодекс?

– Следя коментарите и публикациите по въпроса, но не съм запознат дори с работния вариант на този кодекс. Смятам, че би било добре той да се прати на Националното сдружение на общините и на нашата законодателна комисия, защото ще регламентира и местните избори, които пряко ни касаят. Повече глави мислят по-добре. И без да абсолютизирам нашите познания в тази област мисля, че едва ли би се стигнало до един перфектен избирателен кодекс, ако се остави тази работа само на депутатите или само на управляващото мнозинство, което очевидно ще се ръководи не само и не толкова от обществения, но и от строго партийния интерес, който е променлив във времето и зависи от политическата конюнктура. Така че ако се прави на парче, за да се обслужат партийни цели и временни състояния, това ще бъде поредното недоносче в областта на законодателството.

– И все пак, ако създателите му не потърсят мнението на експерти в местното самоуправления, каква ще е съдбата на този кодекс?

– На кодекс, който ще бъде моментално обруган, ще покаже много дефекти в практическото приложение, ще бъде многократно променян, няма да мине много време и ще се постави въпроса за цялостната му промяна или за замяната му с нов. Но и той, ако бъде работен на принципа – писан от силните на деня, само и единствено с оглед на конкретната политическа ситуация ще последва съдбата на своя предшественик. Мисля, че повече дебати и мнения на хора, които са работили и работят с тази материя, ще доведат до по-добро законодателно решение като цяло.

Източник: http://izborenkodeks.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.