Home » Авторски страници

Ще блокират ли съдилищата с проектобюджет 2011?

2010.10.13 2 коментара
Spread the love
Петър Славов

Петър Славов

Автор: Петър Славов

Вече трета седмица проектобюджетът за 2011г. активно се коментира от всевъзможни анализатори-както в цялост, така и по ведомства. Почти не се чуха обаче мнения по отношение на бюджета на Съдебната власт, особено в контекста на обещаните от ГЕРБ  сериозни реформи, за чиято реализация естествено са необходими немалко средства /създаване на Специализирани наказателни съдилища и прокуратури/. И макар повечето министерства да получават повече средства през 2011 г. – напр. МО с допълнителни 100 млн. спрямо актуализиран бюджет 2010  (ок. 11% увеличение),  МВР – над 5% увеличение, Министерството на труда и социалната политика получава – 19%  отгоре и т.н., то бюджетът на Съдебната власт не само, че не е увеличен, но дори се орязва размера на държавната субсидия с 10,5 млн.лв. И то при заявения приоритет на реформата в съдебната власт като основен инструмент в борбата с организираната престъпност.

В предложението на МС към проектобюджета на Съдебната власт правят впечатление следните 3 съществени проблема:

Първо,  намалява се субсидията за 2011г. с 10,5 млн.лв. спрямо субсидията на актуализирания бюджет 2010г. Това е извършено независимо от хроничния недостиг на средства в системата в момента /напр. продължават да липсват средства за преместване на част от съставите на Софийски районен съд в допълнителната сграда на бул.Цар Борис III, като не само там съдии и прокурори са принудени да работят от 5-6 човека в кабинети, предвидени за по един/;

Второ, в перо «Капиталови разходи» не са обезпечени предлаганите реформи и е запазено равнището на актуализиран бюджет 2010г.-2,5млн.лв., които не достигат дори за текущ ремонт и подръжка на сградния фонд. Така за пореден път ще трябва да се отложи финансирането на подобряването на материалните условия на труд, усъвършенстването на информационните технологии, доизграждане на Единната информационнна система за противодействие на престъпността /ЕИСПП, чието въвеждане вече се отлага вече повече от 10г. и която система ще даде възможност за проследяване хода на всяко едно производство от момента на неговото образуване до финала му, включително причините за забавянето му, ако има такива/ и не на последно място – заявените от управляващите Специализирани наказателни съдилища и прокуратури.

И трето, в перо «Заплати и други възнаграждения» също не са обезпечени средства за възнаграждения за съдиите, прокурорите и служителите в специализираните наказателни съдилища и прокуратури. Допълнително, средствата за социални осигуровки на работещите в системата са намалени с над 3,5млн. лв.

Орязването на бюджета на Съдебната власт за 2011г. буди недоумение, предвид завените намерения от ГЕРБ за реформа в Наказателното съдопроизводство /въвеждането на Специализиран наказателен и Специализиран апелативен съд и прокуратури към тях/ и необходимостта от предоставяне и оборудване на сгради за целите на тези съдебни инстанции и назначаване на съдии, прокурори и съдебни служители в тях. Гореизложените констатации кореспондират и със заявения проектобюджет на Министерство на правосъдието за 2011г. /последното отговаря за сградния фонд и основните ремонти по него/, където за капиталови разходи също не са предвидени допълнителни средства. Т.е., очевидно необходимите средства за специализираните съдилища и прокуратури не са заложени и там.

А ето и няколко от възможните негативни последици от това пренебрежително отношение към Съдебната власт в проектобюджет 2011:

На първо място, недостигът на средства ще се задълбочи, което логично ще повлияе негативно както на скоростта на разглеждане на делата (липса на зали, техника, човешки ресурс и др.), така и на тяхното качество (поради огромното натоварване на всеки един съдия, прокурор).

На второ място, ако от орязания бюджет на Съдебната власт се вземат допълнителни средства за новите специализирани наказателни съдилища и прокуратури, това  ще е основно за сметка на отделния човек, по чието дело ще има допълнително забавяне, вероятно и намаляване на качеството. Що се отнася до реформата – така тя ще даде съмнителни плодове /тъй като отклонените средства за специализираните структури също ще се окажат недостатъчни за ефективната им работа/.

И в заключение, ако управляващите от ГЕРБ се чувстват спокойни, че няма да се сблъскат с магистратски протести /магистратите нямат право на стачка/ и системата ще продължи да работи дори и с тотално орязания бюджет 2011, то е много вероятно още в началото на следващата година да се окажем в ситуация, в която един от фундаментите на правовата държава – правораздаването – да блокира, а шумно афишираната съдебна реформа да претърпи пълно фиаско.

————–
* Поместваме публикацията със съдействието на автора, който е секретар на СДС по правни и конституционни въпроси

2 коментара »

 • Анто said:

  В СДС най-после се събудиха май!

 • Mariana said:

  “България се оказа страната с най-високи прокурорски заплати спрямо средните и с необичайно голям брой прокурори спрямо населението си. Българските прокурори вземат 7 пъти по-високи заплати от средните в държавата, а на 100 000 жители се падат по 20 прокурори.

  Класацията на 47 държави е направена от Европейската комисия за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа, която публикува вчера четвъртия си доклад за оценка на европейските юридически системи.

  […]

  Според официалните осреднени данни, с които борави комисията, българските прокурори вземат годишно 23 266 евро (около 46 500 лв.), или 3875 лв. на месец. Средната заплата в страната е пресметната на 553 лв. Същият годишен доход се отчита и при съдиите, но в сравнение с колегите си в Европа те не са първенци по съотношение спрямо средните заплати в отделните държави. В тази класация първенци са съдиите в Русия, чийто доход надвишава 9 пъти средния в страната, а нашите се нареждат след Великобритания, Сърбия и Ирландия.

  По съотношение спрямо населението си българските прокурори отстъпват първенството само на Русия и няколко бивши съветски републики – Литва, Латвия и Молдова. България е отчела 1522 прокурори общо, докато в Австрия, която е съпоставима с нейното население, прокурорите са 318. При съдиите държавата пак надвишава средното равнище в Европа, което е 20 съдии на 100 000 жители – у нас е 28 съдии на 100 000 души.”

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7365&sectionid=16&id=0000101

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.