2024-04-24

5 thoughts on “БОГ СЪЗДАТЕЛ ИЛИ СЪЗДАДЕН? GOD CREATED OR CREATOR?

  1. Браво Стояне, ние и без това разискаване сме си за смях. Само виj какви теми се разискват на този прослувут „есенен фестивал на Българо-американската асоциация“ от крайно тесен круг „избранниcи“. То и вас май сме ви виjдали там, а? Както и да е. Надявам се никой не превеjда тези неща, иначе да сме изритали и философи и теолози на улиcата без хляб, щом Негово Величество, вездесущият „поклонник ерусалимски и атонски проф. д-р инж Никола Чаракчиев“ (забравили са академик, и се надявам тази личност да няма нищо против да си публикува най-накрая свидетелствата за тези си научни звания, които не се дават току-така).
    Горките Чудомир и Алеко!!! Сигурно се вуртят в гроба си и се чудят на тези избуяли на магарешки тор магарешки бодли по наше време. То ние че сме си магарешки тор, сме си, но докога бе хора, ще слушаме подобни неща. Тази татюва шема на „действие“ и галене по главата за това, че познаваш този или онзи, и че употребяваш езика си да размаjеш меда по бузите на „шефа“ не ви ли омрузна най-накрая??? Ние само сеир си гледаме май, а? Докато умните се наумуват (в нашия случай сеирдjиите) лудите стават все по-луди и вече суздават мнение за нас тук по УСА какви сме, и тайничко и не така тайничко ни се смеят.

    Хайде стига толкова засега. Очаквам следващия бисер. От години не сум се упраjнявал в това си торище.
    .

  2. Впрочем, отговорът на въпроса: „БОГ СЪЗДАТЕЛ ИЛИ СЪЗДАДЕН? GOD CREATED OR CREATOR?“ зависи априори от представите, нагласите, вътрешния опит на вярващ или невярващ и пр. на който и да било човек. За да се отговори на така формулиран въпрос, той вероятно би трябвало да е предшестван от въпрос от рода на „Какво е Бог?“. За едни Господ е измислица, за други митология, за трети „опиум на народите“, за четвърти „Алфата и Омегата, Началото и Краят“ на света/вселената.
    И предстаите на вярващите от различни конфесии, впрочем, за Бог, разбиран като създател на всички видимо и невидимо, не са дотам еднакви, различават се. Както и представите на атеисти или пък на агностици не са дотам еднакви. (Има и хора, които са хем атеисти, хем вярващи, поне ред българите има такива. В някой момент са вярващи, в друг момент не са, според случая, колкото и да звучи така малко парадоксално.) Срещат се и достатъчно примитивни религиозни представи, подходящи повече са хората отпреди векове може би, не и за днешните хора; срещат се какво ли не.

    Така или иначе, за да се дискутира дали Бог е създаден или е създател, трябва първо да се отговори на въпроса какво се разбира под Бог. Да се каже примерно, че едни разбират под това понятие някакъв несъществуващ свръхсубект, създаден от страховете на хората, съзнателни и подсъзнателни; а други смятат и казват, че той не само, че съществува – колкото и човешкото съзнание винаги да е било (и ще бъде, колкото и да не ни се иска :)) достатъчно ограничено, за да може да го осъзнае, разбере, обеме напълно – но и всеки, който искрено го потърси вътре в себе си (и не само в себе си), ще почука на отворена врата.

  3. Някои смятат така:

    http://www.youtube.com/watch?v=4ugmJZp2V9I&feature=related

    –––––––––––––-
    А пък учените от ЦЕРН обявиха наскоро следното:

    „Физиците от ЦЕРН с ударни темпове се приближават към главното откритие на XXI век – да видят как се е зародила Вселената ни. Освен това, те искат да докажат, че паралелните светове не са измислица на фантастите, а реален факт. За това работещите на Големия адронен колайдер ще бъдат готови след три години. Именно през 2013 година в колайдера ще бъде достигнат работния максимум. Основното и най-очаквано откритие ще стане създаването на модела за раждането на нашата Вселена. А другите светове, пътуването във времето и потвърждението на другите, засега струващи ни се фантастични теории, според мнението на учените, остават в резерв. В октомврийското си прессъобщение ЦЕРН пояснява, че до сега учените не са могли да намерят доказателство за съществуването на паралелни светове, само защото, другите светове са „скрити“ в измерения, където не прониква светлина.“
    http://www.speshno.info/news.php?id=163724

  4. Bravo Stoyane, nie i bez tova raziskavane sme si za smyah. Samo vij kakvi temi se raziskvat na tozi prosluvut „есенен фестивал на Българо-американската асоциация“ ot krayno tesen krug „izbrannici“. To i vas may sme vi vijdali tam, a? Kakto i da e. Nadyavam se nikoy ne prevejda tezi neshta, inache da sme izritali i filosofi i teolozi na ulicata bez hlyab, shtom Negovo Velichestvo, vezdesushtiyat „поклонник ерусалимски и атонски проф. д-р инж Никола Чаракчиев“ (zabravili sa akademik, i se nadyavam tazi lichnost da nyama nishto protiv da si publikuva nay-nakraya svidetelstvata za tezi si nauchni zvaniya, koito ne se davat toku-taka).
    Gorkite Chudomir i Aleko!!! Sigurno se vurtyat v groba si i se chudyat na tezi izbuyali na magareshki tor magareshki bodli po nashe vreme. To nie che sme si magareshki tor, sme si, no dokoga be hora, shte slushame podobni neshta. Tazi tatyuva shema na „deystvie“ i galene po glavata za tova, che poznavash tozi ili onzi, i che upotrebyavash ezika si da razmajesh meda po buzite na „shefa“ ne vi li omruzna nay-nakraya??? Nie samo seir si gledame may, a? Dokato umnite se naumuvat (v nashiya sluchay seirdjiite) ludite stavat vse po-ludi i veche suzdavat mnenie za nas tuk po USA kakvi sme, i taynichko i ne taka taynichko ni se smeyat.

    Hayde stiga tolkova zasega. Ochakvam sledvashtiya biser. Ot godini ne sum se uprajnyaval v tova si torishte. 🙂

  5. Zdraveiyte,
    Kato patron na festivala no kojto beshe predlozena temata iskam da napravya zabelezka che v publikuvaniya material ima mnogo neshta koito sa mnogo netochni no ne po vina na avtora a prosto zashtioto temata e slozna i mnogostranna i po stechenie na obstoyatelstvata e formulirana malko naivno i bez da se syobrazyava s nalichnite facti. Temata e interesnaq no ne mislia che e podhodyashta za obsyzdane vyv vida v koyto e podnesena. Ako se razglezda v aspectite, koito sa markirani v publikaciyata az ne mislya che nie imame kapaciteta i vyzmoznostite da diskutirame na baza na nauchni fakti i realni prirodni i fizicheski zakoni. Tazi tema tryabve moze bi da se obsyzda v nasheto obshtestvo samo ot filosofska (religiozna ) gledna tochka inache krie opasnosta da staneme za smyah.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *