Home » Избрано

Трус паникьоса София, банки и офиси спират работа

2010.09.10 Няма коментари
Spread the love

Земетресение паникьоса София в 10,08 ч. тази сутрин. От Геофизичния институт на БАН съобщиха, че трусът е бил със сила около 3.5 по Рихтер. Все още обаче уточняват вида му, като събират информация дори и от медиите.

Според данни на Европейксия сеизмологичен център епицентърът на земетресението е на 2 километра югозападно от София.

Според Николай Милошев, директор на Геофизичния институт при БАН епицентърът на днешното земетресение в София е било между бул. „Цариградско шосе” и летището, в началото на квартал „Дружба”. Той уточни, че към момента не може да се каже дали земетресенията ще продължат. „Това земетресение е с магнитуд от 3,5 по Рихтер като е на 4 км. дълбочина. Но не може да кажем дали ще продължат трусовете. Земетресенията се дължат на разместването на земните маси. Не бихме могли да отговорим и защо сега се появяват тези явления”

Земетресението се усети на територията на София дори и на първите етажи на сградите.
От Гражданска защита съобщиха, че на този етап няма получени сигнали за сериозни щети и пострадали.

Това е второто земетресение за това денонощие и трето за една седмица. Тази сутрин в 3 часа и 43 минутибългарско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната.

Трусът тази сутрин хвърли в паника много ведомства. Служители на банки, офиси и заведения за секунди се оказаха на улицата, спирайки обслужването на клиенти. Патентното ведоство също се изнесе като по команда, а чакащите бяха отпратени за по-късен час.

В Народното събрание трусът за момент прекъсна изказването на депутат от РЗС, който питаше финансовият министър, защо е намалена държавната субсидия за партията му. Хората на Яне Янев предупредиха, че по време на техните изказвания вече и природата се бунтува.

От някои фирми се оплакаха, че имали проблем с интернет за около половин час. Доставчиците, като Мегалан, например, обаче увериха, че всичко е нормално и не са имали прекъсвания.

На колелото на 4-ти километър някои коли спряха, а шофьорите бяха объркани. Някои от тях признаха, че помислили, че са спукали гума и управлението се затруднило.

Във Военно-медицинска академия и Александровска болница, с които се свързахме, ни увериха, че в операционните хирурзите са продължили хладнокръвно своята работа и коментирали ситуацията като „близка до фронтовата”. /frognews.bg/

————————

За последните 20 на територията на страната ни е имало близо 20 хиляди земни труса. Това отчитат сеизмолозите. Едва три процента от тях са усетени от хората. Според специалистите, когато земетресението е с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер, то може да се регистрира само от уредите на сеизмолозите, информира БНТ.
Живеем в сеизмичен район, неведнъж земята се е тресла под краката ни с различна сила. Няколко обаче са големите бедствия, за които всеки се сеща, щом се разлюлее земята.

Пролетта на 77-а при земетресение с епицентър във Вранча, Румъния, стихията връхлита Свищов. Трусът с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер трае секунди. До основи са сринати жилищни блокове и административна сграда. 108 души остават погребани под руините.
След глътка въздух и близо десет години без сериозни трусове през 86-та идва Стражица. Земетресението с магнитуд 5,7 по Рихтер разрушава хиляди сгради, стихията взима две човешки жертви, а ранените са повече от 60. Десетки семейства са принудени да живеят във фургони.
От началото на новия век не минава година без земята да се поразмести по-сериозно в София, Разград, Силистра, Ямбол, Пловдив. В началото на 2006-та в Кърждали земетресение напука стени и покриви, събори комини, а двама души бяха ранени. Пострада археологическият резерват “Перперикон”.
В софийско за последен път земетресение отнема човешки живот в далечната 1858 година. По описанията на щетите във вестниците по-късно сеизмолозите изчисляват, че е било с магнитуд 7,2 по Рихтер. Според описанието в тогавашния печат като се разлюляла земята, хората се отчаяли и помислили, че идва краят на света. /actualno.com/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.