Home » Избрано

Сергей Игнатов: 15-ти септември е втората Цветница за България

2010.09.15 Един коментар
Spread the love

Днес е втората Цветница за България. 15 септември е празник за целия български народ. Това заяви Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката в предаването „Денят започва” на БНТ1. Той допълни: „Всички очакват българското училище да отговори на очакванията. Навсякъде има цветя. Дори по-възрастните хора, минавайки покрай училище, покрай паметниците, които са обкичени с цветя разбираме, че живеем в страна, с народ, който уважава образованието”.

Сергей Игнатов коментира още: „Образованието е национален приоритет. Проблемът е, че сме в криза. Ако се погледне към парите, които са дадени за образование, ще видим, че единствено социалната сфера е тази, която харчи повече, защото там са пенсиите на нашите родители. Целта е по-бързо да модернизираме и реформираме системата, за да може да има качество и добра перспектива за нашите деца. Ние сега вървим по тази пътека и се надявам до края на година да имаме новия закон за училищното образование”.

Първите резултати от реформата в образованието ще се усетят след 3-4 години, допълни министърът. Хубаво е, че все повече млади хора кандидатстват за работа като учители, защото именно те са носители на новата европейска култура, заяви още Игнатов. За втора поредна година българското училище започва работа в състояние на стабилност, декларира той.

Министърът коментира още: “Началното образование в България е добро. Нещо се случва в пети и шести клас. Може би влияе това, че се сблъскват с много преподаватели. Ние анализираме точно това. Репрукдитовността трябва да се замени с интерактивна форма на обучение. Ние знаем какъв е пролемът и ще го решим с промени в законите. Хубаво е, че българия започна преди три години реформа и изпревари кризата. Със законодателните промени, които въвеждаме, ние правим българската общественост активен участник в това, което се случва в българското училище”.

62 226 първокласници влизат в класните стаи

Дори и в криза, българските училища са готови да изпълнят дълга си

Игнатов София /КРОСС/

/ДК/

One Comment »

  • Pesho said:

    Записаните първокласници са 62 226, а училищата в страната са с готовност за започване на учебната година. Учениците в страната общо са 651 502 по информация до 14 септември 2010 г. Това отговориха от Министерството на образованието, младежта и науката на запитване от Информационна агенция КРОСС.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.