Home » Избрано

И в Чикаго РЗС стартира подписка за референдум с цел свикване на Велико народно събрание

2010.09.05 Няма коментари
Spread the love

На 6 септември 2010 г. /понеделник/ в деня на честването на 125 години от Съединението на България партия „Ред, законност и справедливост” стартира национална подписка за предизвикване на референдум с цел свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция.

В Чикаго ще бъдат открити три пункта, на които всички български граждани могат да подкрепят каузата за Нова Конституция:

Българската църква: “Св. София “;
Българският център “Родина” ;
Corner Shop “Рила”.

БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА НОВИ СПАСИТЕЛИ, А НОВИ ПРАВИЛА!


Преди две десетилетия беше сложено началото на така наречените промени. Те донесоха големи надежди, но и жестоки разочарования.

След 45 години комунизъм българинът отново поиска изконните ценности на демокрацията – свободата на съвестта и словото, политическия плурализъм, неприкосновеността на частната собственост. България се отвори към света и вече е член на ЕС и НАТО.

Част от тези демократични завоевания станаха фасада, под чието прикритие се вижда, че:

Утвърждаването на демокрацията бе подменено с криминален преход. Националното богатство бе присвоено от групировките, а България остана най-бедната и изостанала страна в Европа.
България стана символ на корупция и престъпност, а опасността мафията окончателно да овладее държавата остава и сега е напълно реална.
Системата за национална сигурност не функционира, а част от съдебната власт се е превърнала в частен бизнес, който няма нищо общо със законността.
Нацията деградира – демографски, образователно, културно и духовно.
Налице е дълбока криза на доверието към държавата и на политическата система, а разделението на властите и демократичните правила са изпразнени от реално съдържание.

В сегашната Конституция на безкрайния преход, създадена от старата комунистическа върхушка, са заложени тежки институционални кризи, липса на контрол и отговорност, слаба държава. Действащият основен закон е напълно изчерпан и е пречка за установяването на нов правов ред в държавата. Законодателната, изпълнителната и съдебната власт функционират при сбъркани правила и трайна невъзможност да отговорят на исканията на обществото за справедливост.

Необходим е нов основен закон, с радикални реформи в съдебната, законодателната, изпълнителната и местната власт:

Народното събрание да се състои от 100 депутати.
Премахване имунитета на депутати и магистрати.
При избиране на правителството то да представя своя управленска програма, която след утвърждаване от Народното събрание има сила на закон, чието изпълнение е задължително за органите на изпълнителната власт.
Всички изборни длъжности могат да се отзовават по инициатива на 1/3 от избирателите от съответния избирателен район.
Депутати, кметове и общински съветници да се избират най-много за два последователни мандата.
Национален референдум задължително се провежда в случай, че 300000 български граждани с избирателни права го поискат с подписите си.
Народното събрание може да гласува вот на недоверие както на правителството, така и на отделни министри.
Нов вид съдебна система с изборност на административните ръководители в съда и прокуратурата.

Своите предложения за новата конституция можете да изпратите на следния интернет адрес: [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.