Home » Избрано

Граждани не искат пистата за Формула 1 до Доброславци, а на табаните на “Кремиковци”

2010.09.05 Няма коментари
Spread the love

Неправителствени организации предлагат писта за Формула 1 да бъде направена върху табаните на “Кремиковци”, а не върху терена на бившето военно летище в Доброславци, каза междувременно на пресконференция в БТА арх. Димитър Димитров от сдружение “Граждани за София”.

Според тях, Гражданска инициатива “Нов общ устройствен план”, “Граждани за София”, Екосдружение “Връбница-Надежда”, табаните на спрелия работа металургичен комбинат, западно от открития рудник, с площ около 1500 дка са с най-подходящи условия за писти за Формула 1 и Мото Гранд При.

Построяването на пистата върху табаните на “Кремиковци” ще привлече и средства за останалите близо 8000 дка от комбината, върху които може да се изгради необходимия на София гробищен парк.
Върху 3200 дка на Доброславското летище от организациите предлагат да се изгради върху 2000 дка нов Студентски град, върху 600 дка – национален спортен комплекс, а върху останалата част – национален киноцентър.

Димитров обясни, че проектите трябва да са свързани със София чрез развитието на две продължения на метрото.

От организациите посочиха, че идеята бившето летище в Доброславци да се превърне в писта за моторни спортове не е обсъждана с обществеността на София и не са предложени алтернативи.
Според тях предлагането на този терен е в ущърб на гражданите на София. Нас ни смущава, че се определя един терен безалтернативно, не се разглеждат различни терени и площадки, каза Снежинка Цветанова от Екосдружение “Връбница-Надежда”. Не разбираме защо този район трябва да бъде обречен на шумова катастрофа като той е прекрасен за живеене със своите екологични параметри и може да се използва рационално за нещо друго в полза на София, посочи Цветанова.
Следва обръщение на НПО до председателя на ЕК Жозе Барозу и премиера Б.Борисов, както и схеми на проекта и разширението на метрото.

—————————————–

ДО: Председателя на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу
Министър председателя на България Бойко Борисов
Министъра на икономиката и туризма Трайчо Трайков
Министъра на културата Вежди Рашидов
Министъра на образованието Сергей Игнатов
Председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов
Кмета на Столична община Йорданка Фандъкова
Медиите

ТРИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СОФИЯ

ОТ: ИНИЦИАТИВА „НОВ ОУП”, „Граждани за София”, Екосдружение „Връбница – Надежда”,
Група ГЕО и фенове на „Формула 1”

Уважаеми г-н Барозу, Уважаеми Господа,

С огромно удивление научихме, че Българската писта за Формула 1 и Moto GP ще бъде единствената в света с изкуствено подгряване на трасето, което ще позволи да бъде използвана 220-240 дена в годината дори и при зимни условия. За тези дни жителите на Доброславци, Мрамор, Мировяне, Житен и Нови Искър ще бъдат изпращани от правителството ни в Абу Даби или зимните и летните курорти на България и съседните балкански страни, за да не оглушеят и невротизират. Тази писта ще „удари в земята” и най-печелившата в света, която се използва 340 дена в годината.
С подписването на споразумението за икономическо сътрудничество между компанията EABG от Абу Даби, представлявано от обявения за шейх Мохамед Абдул Жалил Ал Блюки и министъра на икономиката Трайчо Трайков, се установи, че ежегодно ще плащаме 30 млн долара /твърда сума, независимо от приходите/ на Бърни Екълстоун, а освен това заделените 3 200 дка консолидирана държавна земя ще бъдат апортирани в смесено дружество и дано не ги сполети съдбата на софийските Централни хали.
От в. „Капитал” 4-10.09.2010г. научаваме, че „Богдан Николов има споразумение с промотъра Dorna Sport за кръг от шампионата по мотоциклетизъм на писта в клас Moto GP, а няма писта, но има от лявата си страна депутата лобист Румен Петков, а от дясната архитекта лобист Петър Диков. Според Диков освен писта, която може да заеме половината терен там може да се развива производство близко до автомобилизма и инвеститорът да си изгради инфраструктура и хотели”. От което става ясно, че арх. Диков е основният инициатор на предложението за Доброславци.
Ставайки член на организационния комитет, по време на изготвянето на ОУП на София, арх. Диков прави заложници живущите около летищния терен, обричайки ги на шумова агресия и оглушаване. Освен това предопределя невъзможността върху имоте им да се построят най-добрите места за живеене, при условие, че притежаващи най-високите екологични показатели.
Арх. Диков може да участва в каквито си иска организационни комитете, но не и да ангажира поста си на главен архитект. Предлагането на терена на бившето военно летище Доброславци може да бъде тълкувано като лобиране в ущърб на гражданите на София.
В устройствения план на София теренът на летището е обозначен като зона за спорт и атракции СА 2 д. С това функционално насочване е подведен Столичния общински съвет и Министерския съвет, че то е подходящо за развитие на моторни спортове и всички съпътстващи ги хотели, производства, молове, бензиностанции на Shell и бизнеспаркове.
Идеята бившето летище да се превърне в писта за моторни спортове изобщо не е коментирана, обсъждана с гражданите, обществеността на София, не са предложени алтернативи, което е видно и от последните публикации в медиите, че населението в околните селища, в т.ч. и техните кметове, научават от вестниците за намеренията на правителството. Министър Трайчо Трайков недвусмислено заявява във вестник „Делник”- 2 септ. Стр.6, че иска „и АЕЦ Белене, и писта за Формула 1”.

И за да се удовлетворят исканията на г-н министъра и за да влезе София в прогнозите за времето на CNN предлагаме да се направи следното:

1. Изготвеният проект за Формула 1 да бъде пренесен и адаптиран на изток от предвиденото място – върху табаните на Кремиковци, посочено в приложената извадка от Google Earth. По този начин София наистина ще спечели много с уникална реклама в целия свят, състезанията ще се гледат от над 1 млрд души, а над 1 млн ще живеят в северозападните части на Софийското поле в наистина световни по показатели екологични условия.
Табаните на спрелия работа металургичен комбинат „Кремиковци”, западно от открития рудник, с площ около 1 500 дка са с най-подходящи условия за изграждане на писти за Формула 1 и Moto GP. Tози терен отговаря на всички изисквания за съвременна писта. Достъпът от нея до летището и автомагистралите Тракия, Хемус, Струма и пътя към Калотина се осъществява с отклонение от северната дъга на околовръстен път при Чепинци, не по-дълъго от 1,5 км. Летище София е на 5-6 км, а теренът е идеално естествено шумоекраниран и нивелирана. Наличната водна площ от 150 дка би била допълнителна екстра, която по всяка вероятност немският архитект Херман Тилке, автор на проектите на последните десет писти за Формула 1, се надяваме, че ще използва умело и тя ще му помогне да сътвори деветото чудо на света „Формулата на Табаните”. По този начин смятаме, че правителството ще привлече средства за рекултивиране и на останалите от МК Кремиковци 7-8 000 дка , върху които може да се изгради така необходимия на София гробищен парк, попадащ в зеления клин, свързващ Стара планина с урбанизираните територии на София.

2. А за да не останат незастроени и пустеещи над 3 хиляди декара на Доброславското летище, предлагаме там отново с усилията на държавата и ресорните министри да се изгради по всички правила на науката и практиката върху 2 000 дка нов източноевропейски университетски комплекс – нов Студентски град. Върху 600 дка от оставащите да се изгради национален спортен комплекс. Стадион, спортни зали за всички спортове и открити спортни площи. А останалата част от консолидираната територия държавата да предостави на Дейвид Варот да изгради за своя сметка и в полза на държавата национален киноцентър, в следствие на което ще престане да застроява сегашната територия на киноцентъра, а тя ще се превърне в естествена и неразделна част от зеления клин, свързващ Камен Дел с Южния парк и свободна за публичен достъп на хора и диви животни. Територията на Доброславци с екологичните си и пространствени възможности е гаранция, че наоколо освен студентите, ще дойдат да живеят и техните преподаватели, така също продуценти, сценаристи, наши и световни артисти, треньори и пр. Върху ослънчените територии между Доброславци, Кътина и Балша ще се появи нов Холивуд – Софийския.

3. Тези два комплекса – кремиковската Формула 1 и доброславската културно-спортна Мека е необходимо да бъдат свързани с градската структура чрез развитието на две продължения на втория метродиаметър, който в момента се изгражда. Развитие на втори метродиаметър чрез удължаване и разклоняване в посока Доброславци, Централна гара – Централни гробища – Табаните на Кремиковци, ул. ” Граф Игнатиев” – бул. “Цариградско шосе” – Парк “Враня”, бул. “Витоша” – бул. “България” – Бояна и бул. “Тодор Каблешков” – бул. “Цар Борис ІІІ”- Горна баня – Перник ще повиши ефекта от вложените средства и ще направи по-удобна и по-хармонично свързана урбанизираната градска среда.

Kremikovtzi2

Kremikovtzi

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.