Home » Избрано

България – евтини момичета и алкохол на корем

2010.09.01 Няма коментари
Spread the love

Курортите на българското Черноморие изживяват истински бум, но напоителните алкохолни пиршества на туристите вредят на имиджа на страната, казва в коментар ДПА, цитиран от “Дойче веле”

Слънце, секс и алкохол – и всичко това на минимални цени. Курортите на българското Черноморие изживяват истински бум. Но напоителните алкохолни пиршества на туристите вредят на имиджа на страната, се казва в коментар на агенция ДПА.

Една и съща картина се набива на очи в българския курорт “Слънчев бряг” – под мотото “Секс он дъ бийч” (секс на плажа) всяка вечер млади туристи организират истински запои директно на плажа чак до ранни зори.

Особено доволни са тийнейджърите, които тук откриват всичко, от което имат нужда – евтини момичета и евтин алкохол.

Чаша уиски със съмнително качество струва само 1 евро. Често питието се консумира заедно с различни миксове дрога, която в България също е почти без пари. А на следващия ден много от участниците в нощните запои отново ще осъмнат в някоя от местните клиники.

Курортите се пръскат по шевовете

И този сезон хотелите са запълнени “до дупка”. Българският персонал е длъжен да стиска зъби и да търпи пиянските изстъпления на алкохолизираните чужденци. В крайна сметка всички те са платежоспособни туристи.

Изцяло запълнена бе хотелската база през месец август и в курортите “Златни пясъци” и “Албена”. “Също и в романтичния Созопол всички хотели, кафенета и ресторанти се пръскаха по шевовете”, е цитиран да казва местен турист. Сезонът премина под мотото “Цените падат!”. Така например нощувка със закуска в тризвезден хотел струва 15 евро, а малка чаша бира – под 1 евро.

Тази година около 5 млн. чужди туристи ще почиват в България. Това са с 10% повече, отколкото през 2009 г. Ще рече, че 2010 г. се очертава като рекордна за туризма в България. Още по-голям ръст – с 20 на сто – отбелязват резервациите от Германия.

Обикновено германските туристи съставляват половината от летовниците от страните членки на ЕС. Този интерес на чужденците не може да не радва и правителството в София. Не на последно място и заради това, че туристическият бранш генерира 10% от БВП на страната. Приходите от този сезон се очаква да достигнат 3,5 млрд. евро, или с 5% повече, отколкото през миналогодишния сезон.

Хиляди руски туристи удължиха почивката си в България заради бушуващите през август пожари в родината им, а заради напреженията между Турция и Израел около “Флотилията на мира” за Газа много израелски туристи предпочетоха да почиват в България вместо в Турция.

Много бетон за малко пари…

Експерти обаче предупреждават, че не е добре за имиджа на България да се превръща в евтина дестинация за масов летен отдих в бетонни джунгли с евтин алкохол, дрога и секс.

Зам.-министърът на икономиката Иво Маринов заявява, че със своите минерални извори и антични градове България предлага добри възможности също за културен и спа-туризъм. А след сензацията около откритите наскоро части от мощите на Св. Йоан Кръстител, България се надява, че районът около Созопол може да се превърне в един вид “нов Ерусалим” за поклонниците.

Източник: “Дойче веле”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.