Home » Избрано

Сайт търси безследно изчезнали българи

2010.08.21 2 коментара
Spread the love

За www.lipsva.com

В интернет пространството вече може да бъде намерена информация за голяма част от безследно изчезналите ни сънародници от последните 20 (и повече)години, благодарение на 25- годишния Боян Юруков.

Студентът, който следва в чужбина, решава, че би било полезно да събере такава информация на едно място, което да е достъпно за всички, и се заема с нелеката задача да превърне идеята в реалност. Проектът му може да се намери на адрес www.lipsva.com . В сайта има карта, снимки и информация за безследно изчезналите лица, а също така е споменато и мястото, на което са забелязани за последно.

Идеята, както той сам споделя в своя блог, идва съвсем случайно. С него се свързва жена, чийто син учи в чужбина, но е загубила всякакви връзки с него. Разтревожена, майката започва да пише на други млади хора извън страната дали са го виждали някъде. Не е споменат изходът от тази ситуация, но е факт, че в България има стотици безследно изчезнали, за които се знае или прекалено малко, или нищо.

Чрез интернет създателят на страницата цели да направи достояние на широката общественост повечето подобни случаи. Тези данни датират от 1987-ма година до днес. В самия сайт всеки има възможност да съобщи за свой изчезнал близък, познат или роднина, като е препоръчително да се дава и повече информация за този човек, за да има съответно по-голяма полза. Авторът на блога е направил връзки към най-големите световни социални мрежи – Facebook и Twitter.

В личния си блог Юруков дава подробна информация около създаването и поддържането на lipsva.com и всеки, който би искал да потърси помощ или пък от своя страна да помогне, може да разбере как да го направи и как да се свърже с него.

В България няма официално оповестени данни за броя на изчезналите българи за тази и последните няколко години. Единственото, което се знае със сигурност е, че броят на жертвите на трафика на хора нараства, както и търговията с човешки органи. Затова колкото по-бързо се действа по сигнал за изчезнало лице и колкото повече информация стигне до голям кръг от хора, толкова по- голям шанс има то да оцелее.

Източник: Фрогнюз

2 коментара »

 • ники said:

  здравейте,
  радвам се че има такъв сайт.аз имам изчезнал брат ,казва се ПетърТанчев Байчев род на 26.март 1971г в Карлово.Замина за Италия през 1997г.Два-три пъти се чухме по тел.и оттогава нямаме информация за него.От познати разбрахме ,че е работил в парк-подръжка в Рим.Качил се е с едно семейство,което е заминало на Юг в Италия,да търси работа.Били са с бус.Оттам нататък-нищо за него.
  Дано някой има информация за него и разберем,дори да е най-лошото.Той беше спортист,с атлетично тяло.Благодаря за вниманието и ще се надявам на помоща ви
  с уважение Ники

 • елка костова said:

  Мисля че няма по-лесно от това-търсете го чрез нашето посолство в Италия.Като е със същите имена ще го намерите-не знам защо не сте го направили досега-вместо да тънете в догатки.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.