Home » Избрано

САЩ обявяват края на войната в Ирак, но дали тя наистина свършва?

2010.08.31 Няма коментари
Spread the love

Автор: Аделина Марини, София /Еuinside/

Поредно предизборно обещание на Барак Обама ще бъде изпълнено, макар и със закъснение. Тази нощ (българско време), американският президент ще обяви официално края на войната в Ирак – война, започната през пролетта на 2003 г. от предшественика на Обама Джордж Буш младши. Нахлуването в Ирак беше обявено като първата “медийна война”, тъй като първите части навлязоха в иракска територия, придружавани от множество телевизии и вестници. Освен това, тази война настрои голяма част от света срещу САЩ заради липсата на ясни основания за нейното започване.

Аргументите се сменяха постоянно – първо бяха неубедителните данни, че диктаторът Саддам Хюсеин все пак е успял да разработи оръжия за масово поразяване и поради отказа му да ги покаже и унищожи, се налага САЩ да го свалят от власт. След това се оказа, че всъщност Саддам Хюсеин си е сътрудничил с терористичната мрежа Ал Кайда, а впоследствие, че просто трябва да бъде освободен един народ от диктатурата на Саддам Хюсеин.

Каквито и да са основанията, последиците от тази война отекнаха по целия свят и вероятно още много години няма да отзвучат. Дали обаче обявяването на края й ще помогне за по-бързото им преодоляване?

Американският президент обещава, че бойните действия в Ирак приключват, но остава ангажиментът на САЩ за един суверенен, стабилен Ирак, който може да разчита на себе си. За целта в страната ще останат 50,000 американски войници, за да съветват и подпомагат иракските сили за сигурност, докато поемат изцяло отговорността за сигурността на страната си от 1 септември. Дали това ще стане, предстои да видим.

В момента в Ирак е вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, чиято основна задача е да упражни натиск за излизане от политическата криза, обхванала страната след изборите на 7 март, които не излъчиха ясен победител. Пет месеца по-късно все още не е сформирано и правителство, съобщава ББС. В тази обстановка на нестабилност не е ясно как ще се отрази новината за официалното прекратяване на бойните действия и то в момент, когато се увеличават нападенията на бунтовници и експлозиите в столицата Багдад.

Източник: http://www.euinside.eu/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.