Home » Избрано

Прокуратурата се самопокани на конгреса на БСП

2010.08.18 Няма коментари
Spread the love

Ведомството на Борис Велчев се радва на одобрението на президента и премиера и държи в шах част от велможите в БСП

Автор: Иво Христов /Сега/

Един призрак загаря по плажовете. Призракът на БСП. Така би звучал редактираният вариант на Комунистическия манифест (1848 г.) в знойния български август на социаллибералното лято 2010. Зер от историческите първоизточници в БСП останаха само трафаретите. Обилно намазани с плажно масло.

Кое тогава налага да се занимаваме с „Позитаник“ насред жегите? За социалистите политическият сезон традиционно приключва с митинг-събора на Бузлуджа, който с годините се превърна в пикник-събор. А есенният сезон би трябвало да започне с насрочения за 16 октомври редовен конгрес на партията.

Три фактора обаче налагат да загледнем в кают-компанията на „Позитаник“, където аман-заман трябва да се роди политическата алтернатива на сегашното управление.

Декапитализацията

Първият фактор са данните за инвестиционните потоци у нас през първото тримесечие на 2010 г. Те са шокиращи и само отпускарският сезон обяснява скромния им резонанс в медиите. В резюме: преките чуждестранни инвестици за периода са се сринали със 78%: от 1.258 милиарда евро на нищожните 358 милиона.

За сметка на това българските инвестиции в чужбина бележат ръст от 58 милиона евро. Вкратце: националната ни икономика се декапитализира с ускорени темпове, а с това и шансовете ГЕРБ да завърши успешно мандата си.

Още по-интересни са детайлизираните данни, които посочват ускорен отлив на австрийски капитали (718 милиона евро), следвани от такива към Холандските Антили (104 милиона).

Очевидно е, че част от българския бизнес под чужд флаг се оттегля от страната, новина подсилена от анонса за преселване зад граница на неколцина крупни бизнесмени, направен от тях в пресата.

В тази атмосфера екипажът на пробитото корито „Позитаник“ започва да се самовъзприема като екипаж на национална спасителна лодка. Хем абсурдно, хем закономерно.

Конгресът на оцеляването

Редовният форум на социалистите, насрочен за 16 октомври, бе предвиден като сеанс по хипноза с хоризонт: стратегия „Европа 2020“. Конфликтните теми като избора на нов лидер, подновяването на националния съвет и „какво да правим в тази криза“ бяха отсрочени sine die. Уви, до местните и президентските избори остава точно година, а предсрочните парламентарни избори вече не изглеждат утопия. За тях ще натиска и мигриращият зад граница бизнес.

При този компресиран изборен календар БСП ще е принудена да запълни течовете и да подмени ръководството на „Позитаник“ барабар с капитана. Ако не веднага, то в рамките на три месеца, на извънреден конгрес. Не го ли стори сега, сама се вкарва в цайтнот преди следващите парламентарни избори, когато и да са те.

Прокуратурата

На този фон прокуратурата се самопокани на висшия форум на социалистите с анонса за предстоящи разпити на висши сановници от кабинета Станишев. В интервю прокурор Юлия Христова информира, че те са насрочени за месец септември. В предконгресните седмици.

Проверяват се 148 сделки в почти всички министерства на обща стойност над 2 милиарда лева. В съдебната палата очакват Станишев, Овчаров, Гагаузов, Масларова. Там отдавна е бившият шеф на горите Стефан Юруков. Из кулоарите са и Веладин Битолски и Емил Райнов. Разбира се, всички те са невинни до доказване на противното, но предконгресният месец ще бъде наситен с кадри от соцлидери, които катерят стълбите на съдебната палата сред гора от микрофони.

Прокуратурата де факто се превръща в политически фактор при предстоящото (рано или късно) преструктуриране на БСП ръководството. Като имаме предвид припламналата телефонна любов между Борисов и Първанов, която премиерът довери пред централен всекидневник, бесепарите имат всички основания да се притесняват кой чрез ведомството на Борис Велчев ще влияе върху раздаването на картите в собствената им партия. И най-вече доколко подследствените лидери ще са автономни в поведението и позициите си.

При така очерталите се обстоятелства социалистите имат две възможни решения. Традиционните патетични бесепарски апели към единство в несгодите или освобождаване от обременяващите лица, които впрочем по всички демократични стандарти са негодни за политическа дейност. До доказване на противното в съда.

http://www.segabg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.