Home » Е-Списание

ПАТРОНИТЕ НА ФЕСТИВАЛА

2010.08.29 Няма коментари
Spread the love

ПАТРОНИТЕ НА ФЕСТИВАЛА

„Български дни в Чикаго – Пролет/Есен”

Българо-Американска Асоциация – Чикаго

Всяка сесия на традиционния Фестивал „Български дни в Чикаго – пролет/есен”, има свой «ПАТРОН». Това е лицето, което със своята популярност и авторитет създава вярна представа и очаквания за сериозни и интересни, полезни по същество теми и дискусии по времето на фестивалните дни. Това е така да се каже «СТОПАНИНЪТ» на събитието. От неговото умение да подреди програмата, да събере интересни и ерудирани лектори, да представи пред медиите и очакваните посетители полезното и атрактивното, с което те ще се запознаят, зависи успехът на делото.

Твърде често Патронът се явява и спонсор на съответната сесия. По време на подготовката той участва и в кампанията по осигуряване на необходимите средства, зали и атрибути.

Българо-Американската Асоциация е успявала досега да предостави този отговорен за успеха на най-популярните събития от дейността на организацията пост, на безспорно подходящите хора. Те имат големи заслуги за всичко положително, на което станахме свидетели през годините. Това показва още и факта, че сред българите в Чикаго има достатъчно ерудирани и подготвени за обществена дейност и ръководство наши сънародници.

Сред патроните на Българските дни в Чикаго досега са били Д-р Виолета Симов – Динева, Динко Динев, Боянка Иванова, Стоян Стоев…

Доктор Виолета Симов – Динева

Доктор Виолета Симов – Динева, която е сред най-познатите и утвърдени имена в българската общност, се е отнасяла винаги с отговорност и грижа към сесиите на „Български дни в Чикаго”. Това бе особено забележимо, когато те бяха под нейния патронаж. Годините и опитът й в общение с хората и оптимистичната нагласа на посланията, които изпраща към тях, спомагаха за изключително успешното реализиране на напрегнатата работна програма.

Тя е сред известните и предпочитани специалисти по вътрешни болести и гинекология в Чикаго. С безспорен професионален авторитет и достижения в американските медицински среди. Има номинации за приноси в областта на хуманитарната дейност в Чикаго. Известна е със своята благотворителна дейност в областта на духовното развитие на общността ни. Единствената у нас жена – носителка на най-високото отличие, давано от Светия синод. Дарител и спонсор, инициатор и поддръжник на различни хуманни, духовни и образователни инициативи сред общността ни в Чикаго. Медиите отбелязват професионалните и човешките й качества с признания като това, че „… В нейните ръце е бил не веднъж, и не един, детски живот и тя е съумявала да го спаси и направи щастливи много хора!”

Присъствието на доктор Виолета Симов – Динева в организационния живот на Българо-Американската Асоциация внася повече хуманност, спокойствие и добронамереност сред членовете на организацията и тяхната дейност.

Динко Динев

Динко Динев е възпитаник на Философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Неговото присъствие в Българската общност в Чикаго е белязано с редица начинания и положителни факти. Той е създателят и прав президент на Българо-Американската Асоциация през 2002 година. Година преди това е сред вдъхновителите и създателите на първия професионално списван български вестник в Чикаго „България”, по-късно и „България 21 век”. По същото време създава и Футболна федерация на Българското Чикаго с първия футболен клуб в нея „Балкан”. От няколко месеца е член на Консултативния съвет на Американски университет в България.

Динев е един от първите основатели и ръководители на Съюза на демократичните сили в Стара Загора. С идването си в САЩ той продължава да бъде сред онези хора, които динамично и ефективно доказват с личния си опит достойните пътища за адаптиране и успешен бизнес в новата среда.

Динко Динев има своя транспортна фирма в Чикаго – Park Ridge Taxi and Community Cab, познат е като дарител в областта на духовността и културата, спонсор е и на различни прояви.

И като Патрон на годишните изяви на БАА, и като един от инициаторите на Асоциацията при цялостната й дейност, със своя ръководен опит, нестандартно мислене, философски поглед върху живота и приятен хумор, Динко Динев е онзи обединителен стълб, благодарение на който започнатото веднъж дело стои на здрави основи и се развива.

Боянка Иванова

Основателката и директорка на Българското училище „Джон Атанасов” Боянка Иванова беше Патрон на Пролетната сесия на „Български дни в Чикаго 2010”.
Тя е сред първите членове на БАА, както и първата радетелка за съвременно езиково и духовно обучение сред българските деца в Чикаго. Като общественичка сред чикагската ни общност и в самата България, тя има особени заслуги за създаването на „Асоциация на българските училища зад граница”. С усилията на тази организация и държавната финансова и морална помощ, учебната дейност в редица български училища по цял свят придоби нови черти и стана много по-ефективна.

Благодарение на предоставените ни зали и сервизни помещения, които училище „Джон Атанасов” наема в един от комплексите на известния чикагски DePaul University, „Български дни в Чикаго – Пролет 2010” се състоя в нов формат – на просторно място, с всички необходими технически средства, при отлична организация, посещение и активност. В самото начало на срещата присъствуващите бяха приятно изненадани от малък поздравителен концерт, подготвен от българските деца.

За всички членове на БАА беше удоволствие и чест да работят в наградения с Български медал „Паисий Хилендарски” учебен, духовен и възпитателен център „Джон Атанасов” в Чикаго. Познат е с отличната професионална подготовка на учителския екип, съобразена с изискванията и програмите на българските училища. В същото време се знае и ползва и опит от американските учебни звена. Боянка Иванова има многогодишен стаж в училище „Будлонг” – едно от популярните американски учебни заведения на Чикаго.

Стоян Стоев

Стоян Стоев, настоящият Патрон на „Български дни в Чикаго – Есен 2010”, има изключително богата трудова биография. Своите широки познания и неизчерпаема енергия е показвал и през всичките години, през които работи в Чикаго. Завършил е Физическия Факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Бил е Аспирант в Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”, получава докторско (Ph. D.) звание през 1982 година. Завръщайки се в България, започва работа в „Националния институт по радиобиология и радиационна защита”.

През 1994 година Стоян Стоев емигрира със семейството си в САЩ и активно участва в обществено-икономическия живот на българската общност в САЩ и в частност в Чикаго. През 2002 година основава и става Президент на Българо-Американски Съвет. Това е обществена организация с идеална цел, която цели “Да подпомага ново пристигащите и установилите се вече български емигранти с осигуряване на информация и нейното интерпретиране, за улесняване на адаптацията на хората към новите условия на живот, закони и законодателство, икономически фактори и поведение, данъци и данъчни задължения и облекчения, инвестиции и инвестиционни носители и т. н.“ Българо-Американския Съвет (всъщност Стоян Стоев) издава вестник “Български Форум” през годините 2001 – 2003, който служи като информационен пул за българските имигранти по горе изброените проблеми. Стоев, в сътрудничество с БАА, чрез редовно участие във Фестивала „Български дни в Чикаго” и чрез публикации във вестниците “България” и “Балканско ехо” регулярно осветлява редица икономически и политически проблеми и събития в САЩ. .

От 2000 година Стоев е здраво свързан с една от най-престижните Американски Организации – PRUDENTIAL STARCK REALTORS, където работи и досега като Асоцииран брокер. През 2006 година учредява и става президент на малка корпорация Stoev’s Consulting Co., чиято дейност отново е насочена в служба на българската емиграция.

Bd10e-patron

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.