Home » Избрано

Обичани, мразени, обожествявани

2010.08.08 Няма коментари
Spread the love

По повод Международният ден на котките, който отбелязваме на 8 август, “Дойче веле” пише за своенравните домашни любимци

Не винаги котката се числяла към добрите приятели на човека.

Реномето й е тъй променливо, както е променлива и човешката история.

Знаете ли какво е “манеки неко”? В превод от японски това означава не друго, а “махаща котка”, в смисъл на “приветстваща котка”.

Манеки Неко могат да се видят на всяка трета витрина – повдигат и свалят непрестанно лапичка и сякаш хипнотизират с поглед минувачите.

В Япония, а междувременно и в Европа те се смятат за талисмани, които привличат пари и клиенти.

Актуален пример, който показва, че котките и днес вълнуват душата така, както никое друго животно.

Още в Древен Египет, по времето на великите фараони, те са почитани като божества. Ако някой бъдел заподозрян, че е убил котка, заплащал в онези времена със собствения си живот.

През Средновековието котката престава да бъде смятана за божествено същество, точно обратното, минава за олицетворение на злото.

През Средновековието, а и малко след него котките са смятани за съюзници на дявола и спътници на вещиците.

Като въплъщение на злото те бивали убивани по най-жесток начин и захвърляни на димящата клада. И днес суеверните хора смятат черните котки за лошо предзнаменование.

Какво ще е мястото им в живота в бъдеще, е трудно да се каже, защото ако домашните любимци в наши дни са защитени, не може да се каже същото за родствениците им сред дивата природа.

Разновидностите на дивата котка са по-скоро на изчезване.

Сред дивата природа в света са останали да живеят само 3200 тигъра, застрашен вид са и леопардите.

По повод международния ден, посветен на котките, природозащитната организация World Wide Fund for Nature и зоологическата градина в Лайпциг излизат с обща декларация, в която се сочи, че много видове диви котки са застрашени от изчезване.

От общо 36-те вида, включени в Червения списък, 30 вида вече са силно намалели.

За да се спре тази тенденция, трябва да се води по-ефективна борба срещу бракониерството на диви котки от рода на тигрите и леопардите, предупреждават еколозите.

Източник: “Дойче веле”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.