Home » Избрано

Обама защити строежа на джамия до сринатите кули близнаци

2010.08.16 Няма коментари
Spread the love

Президентът на САЩ Барак Обама защити строежа на джамия близо до Кота Нула в Ню Йорк – мястото, където при атентатите на 11 септември 2001 г. бяха сринати кулите близнаци на Световния търговски център.

“Като гражданин и като президент смятам, че мюсюлманите имат същото право да практикуват религията си, каквото има всеки друг в тази страна”, заяви Обама на официална вечеря в Белия дом по случай свещения месец Рамазан.

Досега Белият дом не заемаше позиция по спора около проекта за строеж на джамия близо до Кота Нула в Ню Йорк и единствено заявяваше, че това е местен въпрос.

Американският президент защити строежа на джамия, цитирйки първата поправка към конституцията на САЩ, в която се гарантира свободата на вероизповедание. “Това е Америка и нашият ангажимент в подкрепа на религиозната свобода трябва да е непоклатим. Принципът, съгласно който хора от всякакви вероизповедания са добре дошли в тази страна и няма да получават различно отношение от правителството, е от основно значение за това, което сме”.

На 3 август комисия към кметството на Ню Йорк одобри проекта с анонимен вот. Единствената пречка пред реализацията му бе стара сграда в близост до Кота Нула, която е исторически паметник.

Противниците на проекта заявяват, че построяването на джамия на две пресечки от Кота Нула е поругаване на паметта на загиналите и би била паметник на терористите.

Според бившия кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин, сочена за една от възможните президентски кандидатури през 2012 г., построяването на храма е абсолютно недопустимо заради хилядите жертви на терористичния акт, дело на ислямски екстремисти.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обаче се изказа в полза на проекта, напомняйки, че сред убитите на 11 септември има и мюсюлмани. „Бихме предали нашите американски ценности и бихме дали оръжие в ръцете на враговете си, ако третираме мюсюлманите различно от всички останали.”, каза преди седмица той.

Поддръжниците на проекта заявяват, че това ще помогне да се преодолеят стереотипите, от които продължава да страда мюсюлманската общност в града след атентатите от 11 септември, взели около 3000 жертви в Ню Йорк.

Обама призна деликатността на въпроса и подчерта, че “атентатите от 11 септември бяха дълбоко травмиращо събитие за САЩ”.

http://www.webcafe.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.