Home » Е-Списание

Информация от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)

2010.08.01 Няма коментари
Spread the love

ИНФОРМАЦИЯ ОТ

КОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТЕМА: „БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА. СПЕЦИФИКА, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ”;

ТЪРЖЕСТВО НА ДАБЧ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ НА ДЕЦАТА, УЧАСТВАЛИ В ТРИТЕ КОНКУРСА – ЗА РИСУНКА, ЛИТЕРАТУРНО СЪЧИНЕНИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАРОДНА ПЕСЕН;

ГОДИШНО ОБЩО СЪБРАНИЯ НА АБУЧ

На 29.07.2009 г. в аулата на Софийския университет се проведе Конференция на българските училища в чужбина с участието на АБУЧ, МОМН и ДАБЧ и със съдействието на Софийския университет „Климент Охридски” (Център за върхови постижение „Диалог Европа”).
В представителната зала на Алма Матер бяха посрещнати официалните гости:
г-н Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката, г-н Божидар Димитров – министър без портфейл, г-н Росен Иванов – председател на ДАБЧ, г-н Милен Люцканов – зам.-министър на външните работи, доц. Костадин Грозев – директор на центъра към СУ „Кл. Охридски” – „Диалог „Европа”.
В залата присъстваха над 200 души, сред които представители на 59 български училища (53 от чужбина и 6 от България) , 21 представители на фондации и общ. организации, българските медии.

IMG_8853

Снимка: Академика.бг

В своето изказване министър Игнатов подчерта огромната роля и значение на българските училища в чужбина и увери, че вратите на неговия кабинет са широко отворени за българския учител зад граница. Той отчете като грешка намаленото финансиране за родните образователните звена по света и изрази надеждата си в следващата година това да се промени. Министър Игнатов потвърди, че усилено се работи по новия закон за образованието, в който българските училища зад граница ще получат своя законово уреден статут.
Същевременно с това г-н Божидар Димитров, г-н Росен Иванов, г-н Милен Люцканов, доц. Костадин Грозев изтъкнаха възрожденската роля на българските училища в чужбина. Те увериха присъстващите, че постигнатото през годините в образователните светилища зад граница се цени високо, осъзната е ноебходимостта те да бъдат подкрепени във всяко отношение. В своето слово г-н Божидар Димитров изтъкна, че зад българския учител в чужбина вече стои държавата.
Г-жа Румяна Тошкова – държавен експерт от МОМН изнесе доклад на тема:
„Специфика, резултати, перспективи на националната програма „Роден език и култура зад граница”.

В обедната почивка на конференцията г-жа Велислава Дърева откри в зала номер 1 на университета изложбата на г-жа Адриана Любенова – „Мит и канон” (репродукции на икони и скулптури).

IMG_8869

Снимка: Академика.бг

В ранния следобед участниците в конференцията започнаха работа, разпределени в следните три панела:

1. Проектозакон за училищното образование
2. Мисия „Завръщане” – цел на АБУЧ
3. Програмата „Роден език и култура зад граница”

В края на конференцията, въз основа на изнесените доклади, изказвания и предложения, съответните модератори направиха своите обобщения.
По този начин се очерта пътят, по който Асоциацията на българските училища в чужбина ще провежда своята дейност, набелязаха се темите, които ще бъдат дискутирани в бъдещия диалог с правителството на Република България.

Като цяло, всички присъстващи отбелязаха изключително добрата организация на конференцията по въпросите на българските училища в чужбина и изразиха удовлетворение от участието си в нея. На този ден ясно пролича оптимизмът на българския учител в чужбина, позоваващ се на факта, че днес Държава и Училище могат да разговарят на един език в интерес на бъдещето на България и българските деца.

На 30.07.2010 г. сутринта в Двореца на децата в София се проведе тържеството на ДАБЧ, на което бяха наградени отличилите се деца, взели участие в трите конкурса на агенцията. Освен чудесния концерт на малките талантливи изпълнители, беше удоволствие да се видят щастливите лица на наградените малки таланти. Организаторите подчертаха, че през тази година броят на участниците значително се е увеличил, което доказва нарастналата популярност на тези конкурси за децата извън България. Специално бе изказана благодарност на българските учители, които с всеотдайния си труд стимулират своите ученици да творят с мисълта за България.

Следобед в аулата на Софийския университет се състоя годишното Общо събрание на АБУЧ, на което се отчете успешното провеждане на тазгодишната конференция,. Оценката на всички е, че това бе най-добре организираната от всички досегашни срещи. Прие се годишният отчет за работата на асоциацията и се начертаха пътищата, по които българските училища ще вървят занапред.
Управителният съвет на АБУЧ предложи да бъдат избрани за Почетни членове на АБУЧ за заслуги към дейността на асоциацията г-н Георги Пирински – зам.-председател на Народното събрание, г-н Иван Станчов – посланик за извънредни поръчения, г-жа Велислава Дърева – журналист и общественик. Общото събрание гласува единодушно.
Изтъкна се огромната работа, която са извършили членовете на управителния съвет на АБУЧ и се подчерта, че всички доброволни усилия се правят в името на най-достойната кауза – образованието на българските деца и грижата за съхранението на българското им самосъзнание.

Снежина Мечева
член на Управителния съвет и говорител на АБУЧ

София, 30 юли 2010 г.

———————————–

От редакцията на Еврочикаго:

Чуйте запис на интервю за БНР на Боянка Иванова – директор на училище “Джон Атанасов” Чикаго. Линк към звукозаписа:Ivanova_Chicago_BNR

Предаването на ТВ СКАТ  “Облаче ле бяло”  със заглавие “Трета конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина” може да гледате на следния адрес: http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=1724
Участват: Райна Манджукова и Снежина Мечева член на УС на АБУЧ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.