Home » Избрано

Евакуират близките на дипломатите ни в Москва

2010.08.08 Един коментар
Spread the love

Семействата на български дипломати в Москва ще бъдат евакуирани, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

Посолствата на Полша, Австрия и Канада вече са изтеглили мнозина от членовете на дипломатическия си персонал в Москва заради гъстия дим от горските пожари в Подмосковието.

Германия и САЩ посъветваха гражданите си да не пътуват до Русия.

Днес Москва осъмна отново потънала в сив дим. Вчера количеството на въглероден оксид в атмосферата превишаваше над шест пъти допустимото равнище.

Известните московски сгради, небостъргачите от сталинската ера, кулите на Кремъл почти не се виждат. Колите се движат с включени фарове.

Сериозно е разстроен трафикът на някои от московските летища, като най-силно засегнато е “Домодедово”.

Едностранно ще бъде продължаван престоят на руските туристи у нас

Руснаците ще могат, ако желаят, да удължат престоя си до 30 дни след изтичане на туристическите им визи.

Мярката е временна и се предприема във връзка с трудната ситуация, създадена от бушуващите пожари в някои региони на Руската Федерация.

От вътрешното министерството съобщиха, че на българските гранични контролно-пропускателни пунктове няма да бъдат налагани санкции на руски туристи с просрочени туристически визи.

Всички гранични контролно-пропускателни пунктове са уведомени за взетото решение.

Поради бедственото положение летищата на руската столица имат нарушен режим на работа. Има значителни затруднения при приемането на самолети от далечни дестинации, включително от България. В нашата страна има голям брой руски туристи от засегнатите от пожарите райони.

Отряд от България от 100 души се включи в гасенето на пожарите в Подмосковието,

които обхващат вече близо 200 000 хектара. Франция предостави самолет за борба с пожарите в Русия. Италия също осигури редица съоръжения за справяне с огнената стихия. Полша изпрати 155 пожарникари, Германия – 100 000 маски, маркучи, мотори и водни бомби.

Войници прокопаха осемкилометров канал край град Саров, на близо 400 километра източно от Москва, за да предпазят от пожарите разположения там Федерален ядрен център.

Вероятността огнената стихия да освободи токсични вещества в ядрени централи или райони с висока токсичност като намиращата се в относителна близост украинска централа в Чернобил, е един от сценариите, които пораждат най-силни опасения в Русия.

Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидиране на последствията от стихийните бедствия заяви днес, че положението е под контрол.

Заради неблагоприятната обстановка в Москва, предизвикана от горските пожари в Подмосковието,

кметът на руската столица Юрий Лужков прекъсна отпуска си

и се връща в града. “Юрий Михайлович прекъсва лечението си от спортна травма и във връзка със създалата се обстановка в града заради природните пожари в Московска област и други райони на Русия се връща днес в столицата”, съобщи говорителят му. Лужков излезе в отпуск на 2 август.

Източник: По материали от БТА, БГНЕС

One Comment »

  • Женя said:

    Днес вече е 30! Московският ужас си отива)))

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.