Home » Избрано

РЗС: Очакваме Милен Велчев да бъде арестуван и осъден да възстанови на държавата 1 милиард лева

2010.07.23 Няма коментари
Spread the love

Политическият съвет на РЗС припомня на гражданите и медиите, че днес се навършват осем години от 23.07.2002 г. – датата, на която Яне Янев внесе сигнал до Главния прокурор на Република България във връзка с незаконната суапова сделка, извършена тогава от видното царско „юпи” Милен Велчев. Освен неизгодна за държавата и обричаща българските граждани да изплащат огромни лихви по външния дълг за десетилетия напред, суаповата сделка донесе многомилионни комисионни за котилото на Сакскобургготската фамилия и лично за тогавашния финансов министър.
През 2001 г. преди парламентарните избори цените на българския външен дълг по брейди книжата бяха 75 за долар/номинал. След спечелване на изборите от НДСВ определени кръгове получиха вътрешна информация, че България се готви да изкупува своя външен дълг, а именно брейди книжата. На базата на тази информация те извършиха покупка на брейди книжа по цена от 75 до 80 цента за долар, които след това препродадоха на министерство на финансите или при операциите за обратно изкупуване, или на самата суапова сделка по обратно изкупуване на брейди книжа, направена от България през месец март 2002 г., при цена 92 цента за долар. Така печалбата им беше от 12 до 17 цента за долар/номинал.
Експертните оценка на РЗС сочат, че от спекулациите по суаповите сделки по външния дълг от март 2002 г. до момента държавата ни е ощетена в размер над 1,5 млрд лева.
Тъй като в живота и политиката има логика и справедливост, която рано или късно възтържествува, Политическият съвет на РЗС изразява увереност, че скоро тежката ръка на правосъдието ще достигне и до един от най-големите престъпници в царския екип – Милен Велчев. Замяната на краткосрочните нисколихвени брейди книжа с дългосрочни глобални и еврооблигации, съчетана с целенасочено изтичане на предварителна информация към определени финансови кръгове на Лондонската борса, е най-голямото престъпление, случвало се някога във връзка с финансите на страната. И то трябва да бъде тежко наказано.
„Ред, законност и справедливост” държи да види най-после Милен Велчев задържан под стража, разследван и осъден с наказание, което да съответства на изключително тежките за Република България и нейните граждани вреди, които той и принц Кирил са нанесли на държавата ни.

Пресцентър на РЗС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.