Home » Избрано

Почина писателят Дончо Цончев

2010.07.22 Няма коментари
Spread the love

Той е автор на близо 60 книги, сценариите на четири игрални филма, пет театрални пиеси. Творбите му са преведени на 28 езика

Пет дни преди да навърши 77 години почина писателят Дончо Цончев.

Той е автор на близо 60 книги с проза и публицистика. Сценарист е на четири игрални филма, написал е пет театрални пиеси. Творбите му са преведени на 28 езика. Пише за природата и света на животните, както и детско-юношеска проза.

Пише и разкази, новели, повести, драми, сред които “Мъже без вратовръзки”, “Роман на колелета”, “Червени слонове”, “Опасни типове”, “Почти любовна история”, “Принцовете”, “Ако можехме да ги чуем”, “Звезден прах”, “Къщата на песните”.

Дончо Цончев е роден на 27 юли 1933 г. в град Левски. Завършва гимназия в София и геология в СУ “Климент Охридски” (1959 г.).

Той е бил завеждащ редакция в издателство “Народна младеж” (1968-1970), зам.-главен редактор на “Профиздат” (1970-1973), завеждащ отдел “Българска литература” в списание “Съвременник” (1973-1989).

Бил е и директор на списание “Лов и риболов”, основател и директор на вестник “Наслука”.

Цончев е депутат в 40-то Народно събрание (2005-2009).

През 2004 г. е награден с орден “Стара планина” – първа степен, за големите му заслуги към българската литература и по случай неговата седемдесетгодишнина.

На 14 декември 2007 г. става носител на голямата награда за литература на Софийския университет.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.