Home » Избрано

Най-добрите математици от цял свят на олимпиада в Американския университет в България

2010.07.22 Няма коментари
Spread the love

Най-добрите математици от цял свят ще решават задачи в Американския университет в България (АУБ). 17-тата Международна олимпиада по математика за студенти ще се проведе от 25 до 30 юли в университета. Тя се организира от Юнивърсити колидж – Лондон в сътрудничество с АУБ. Официалното откриване на олимпиадата ще бъде на 25 юли, неделя, от 10:30 часа в Аудиториума на АУБ.

В надпреварата ще вземат участие над 350 студенти от 44 страни от цял свят, сред тях: Индонезия, Иран, Бразилия, САЩ, университети от почти всички европейски държави и много други. Над 120 университета ще имат свои представители в олимпиадата.

Олимпиадата се осъществява с помощта на АУБ, спонсор и официален домакин на събитието, както и със съдействието на Принстън юнивърсити прес, Волфрам рисърч и др.

Състезанието ще се проведе в два кръга, първи кръг – 26 юли, понеделник, и втори кръг – 27 юли, вторник. Задачите ще бъдат определени непосредствено преди започване на олимпиадата.

Церемонията по закриване на олимпиадата ще бъде на 29 юли, четвъртък, от 18:00 часа в Аудиториума на АУБ, когато ще се раздават и наградите. Те са осигурени от Волфрам рисърч, Springer Publishing и др.

Според д-р Хрисина Драганова, преподавател в Юнивърсити колидж – Лондон и координатор на състезанието, победителите от олимпиадата получават летящ старт, независимо от сферата, в която са решили да се реализират – да продължат образованието си в докторски степени в престижни университети, или да започнат работа в световноизвестни компании от ранга на DEShaw. Една от победителките, Мариана Чорни от Унгария, например, е станала професор на 25 годишна възраст, което е изключително постижение.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.