Home » Избрано

Д. Панайотова: Сциентолозите са феодална корпорация, правят хората роби

2010.07.09 2 коментара
Spread the love

Десислава Панайотова е директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации “Св.св.Кирил и Методи”. От 2006 г. организацията й целенасочено работи за религиозна просвета, приобщаване на хората чрез курсове към ценностите и културата на православната църква. Консултира държавните институции, медии, сдружения и граждани за дейността на различните религиозни общности в страната.

Интервю на Мая Стоянов

– Г-жо Панайтова, следите ли скандала с анонимното разпространение на сциентоложка литература в библиотеки в страната, кой стои зад дарението, кои райони е обхванало?

– Известно е, че Центърът за сциентологична информация за Европа се намира в Дания и даренията, които са получени в няколко области в България, са с датски адрес. Такива книги са засечени в София, Пловдивско, Пазарджишко, Ямболско, Добричко. Не изключвам обаче такава литература да продължи да се разпространява и в други селища на България.

– Има ли сциентолози у нас?

– Със сигурност у нас има последователи на сциентологичното учение. Към неговите идеи са се приобщили обикновени хора, за което нямат вина. Но самата сциентологичната дейност в България се направлява отвън. Основните организатори и активисти на тази секта са от чужбина. Преди няколко години имаше курсове по сциентология в Драгалевци, които се водеха от един гражданин с руски произход. Преди него сциентолозите в България се представляваха от белгийското семейство Марк и Моник де Турк. В този смисъл активното направляване на процесите и утвърждаването на тази общност у нас е отвън, а членската маса е представена от обикновени граждани, които не познават в дълбочина историята на тази религиозна общност и учението й, заради което се доверяват на нейните пастори.

– През 1992 г. на сектата е отказана регистрация в България, какви са били мотивите?

– Дирекцията по вероизповедания е отказала регистрация на сектата не само през 1992, а и през 2007 година. В мотивите са изтъкнати смутната история на тази религиозна общност и многото съдебни процеси, които се водят срещу сциентолозите от времето, когато е било създадено учението им в Америка. Още тогава основателят им Рон Хъбърд и последователите му са били обвинени от американското правосъдие, че се опитват да се сдобият със секретни архиви и документи на социалните служби на САЩ. Това е довело до сериозни подозрения и редица процеси срещу членове на сектата. Има и много други проблематични, частни случаи в други страни от света, при които последователи на сциентоложкото учение по един или друг начин са били въвлечени в незаконни дейности, заради които по-късно са били привиквани в съда. 

– Основателни ли са твърденията, че сектата на сциентолозите навлиза в България при управлението на НДСВ, а ексминистър Николай Василев е допуснал хора от неговото ведомство да се обучават от сциентолози?

– Действително в министерството на държавната администрация по времето на НДСВ се водиха подобни курсове от белгиеца Марк де Турк. Той беше дошъл в България с обещания да помогне на българските държавни служители и на родния бизнес да подобрят своите умения в работата с човешки ресурси, в бизнес мениджмънта и други дейности. Дали лично ексминистърът е бил наясно кой е този човек и с какво точно се занимава, аз не мога да кажа. Но се надявам сценарият да не е бил толкова зловещ – сциентолозите да са се опитвали да пробият у нас с протекциите на български министър. Иска ми се да вярвам, че Николай Василев е бил просто подведен от фирма или фондация, която прикрива дейността на сциентолозите у нас, като й е гласувал доверие в провеждането на такъв тип семинари. 

– Кои са организациите и конкретните лица, зад които се прикрива нелегалното учение?

– Доколкото съм запозната фондацията, която беше организирала курсовете с държавната администрация, се нарича “Айдиъс”. В България се представляваше от въпросният Марк де Турк. Друга организация, за която държавата и гражданите трябва да знаят, това е “Нарконон”, известна в цял свят. Тя работи уж за преодоляването на наркозависимостта основно сред младежите, но по същество извършва подмяната на една зависимост с друга зависимост – към сектата. Бдителност трябва да се проявява и към организацията “Криминон”, която привидно се занимава с криминалните прояви сред младите хора, както и към такива, които се борят за човешките права. В цял свят подобни организации прикриват своята истинска същност. Към тях българската държава трябва да бъде нащрек и да проучва много прецизно документите и дейността им, защото са опасни за националната сигурност на страната.

– Към кои социални групи проявяват особена активност за привличане?

– Сциентолозите имат предпочитани целеви групи. От една страна, това са младите хора, които са пълни с ентусиазъм, готови да приемат нови идеи, но и в някаква степен са неопитни и духовно неграмотни. Това ги прави подходящи за бъдат привличани и обучавани в сциентоложкото учение. Ставайки членове на сектата, тези млади хора започват да работят за нейното популяризиране и привличането на още нови привърженици. Наблюдавала съм какво се случва с младежи в Лос Анджелис, които са приобщени към тази религиозна общност. Най-често те са ангажирани като технически лица и разпоредители, които имат и задължението да запознават хората, които проявяват интерес, с историята на сектата и съдържанието на сциентоложкото учение. Друга група, която попада в полезрението им, са бизнесмени, богати хора и представители на шоу бизнеса, влиятелни личности сред политическия и икономически елит на една или друга страна. Чрез тях тя се стремят да си осигурят солидни спонсори, които да дават достатъчно пари, за да се издържа сектата в цял свят.

– Какви са основополагащите идеи на сциентолозите?

– Основната им цел е прочистването на човека от негативните му спомени, емоции и преживявания, от неговите здравословни проблеми. Висша цел е всеки индивид да стане свръх човек или както още го наричат сциентолозите – да стане действащ тетан. Всъщност обаче това е една фалшива религия, създадена от писателя фантаст Рон Хъбърд. Той сам казва че, вместо да пише за едно пени на дума, е по-добре да създаде собствена религия, която в последствие го прави милионер. В своята същност това е една компилация на различни религиозни традиции и вярвания. В сциентологията има малко будизъм, малко окултизъм, малко християнски символи, какъвто е кръстът, например. Използвани са също идеи от психо-аналитичното учение на Зигмунд Фройд, на Юнг и други психиатри и психолози от началото на 20 век. Всичко това е комбинирано, като към него е добавено и ценностното послание човек да бъде щастлив, здрав, силен и побеждаващ, и дори да достигне до такова ниво на съзнанието си, чрез което да може да влияе върху съзнанието на другите? 

– Привидно философията им звучи позитивно, но защо в много страни определят сциентолозите като тоталитарен тип организация, каква е заплахата от нея?

– Редица международни документи поставят сциентолозите в списъка на тоталитарните общности. Критериите за това са няколко и тя отговаря на тях. На първо място – изцяло се робува на култа към личността на основателя на тази фалшива религия – Рон Хъбърд, който си е измислил и свой религиозен език, с термини като тетан, инграма, генетика и др. Вторият момент е свързан с празниците им, като сред най-тачените е и рожденната дата на Хъбърд – 13 март. Тогава излиза и неговата книга “Сциенетика”. Третият критерий е установената строга йерархия в сектата, която прилича повече на феодална корпорация, отколкото на религиозна организация. И може би най-важната характеристика, която недвусмислено доказва тоталитарния характер на тази общност, е абсолютното ограничаване на човешката свобода, чрез установяването на пълен контрол над съзнанието на членовете на общността. То е толкова силно, че ако в един момент някой поиска да я напусне, става обект на огромен натиск и заплахи от страна на останалите членове. Това е причината много хора, които са имали досег със сектата да се чувстват застрашени за своя живот. Това наскоро сподели и журналистка от в.”Стандарт”, която е била инфилтрирана в техните среди. Чувала съм и за много други случаи по света и конкретно за проф. Александър Дворкин, специалист по религиозни секти и култове в Русия. Той разказва, че преди години, когато се е водил поредният процес срещу сциентолози в съда в Москва, е бил заплашван с убийство.

– Как да си обясним, че популярни личности от шоу бизнеса, като Том Круз, Дженифър Лопес, Джон Траволта и други се афишират като сциентолози?

– Независимо, че са от шоу бизнеса, те са обикновени хора. Имат своите страхове, проблеми, надежди. Тези звезди не само не са пример за духовна грамотност и религиозна култура, но много често не са наясно с опасностите, които крият сектанските общности и попадат в тях по стечение на някакви обстоятелствата. В сектата на сциентолозите такива хора най-често са привличани с обещания да бъдат изградени като много силни и влиятелни личности, да станат пробивни и непобедими, да имат грандиозен успех в кариерата, което за много от тях е най-важното в живота. Ако на тази основа са стъпили първоначалните разговори, след това идват останалите зависимости. Тези хората задължително се прослушват от членове на тази секта. Пред тях звездите разказват в подробности целия си живот, включително и за най-интимните неща от него. Това вече представлява тяхното досие, което никой не знае, кога може да бъде използвано срещу тях. Вероятно принадлежността на тези знаменитости към тази секта се дължи именно на тези досиета. 

– ДАНС е започнала разследване кой превежда и как се разпространява у нас опасната литература. Не е ли закъсняла реакцията на българската държава в тази битка?

– Не бих искала да отправям критики, а по-скоро подкрепям всяко действие на държавата, което цели засилване на контрола. Защото не е честно, когато една организация казва, че не е религиозна, да действа като религиозна общност, като прикрито пропагандира идеи, опасни за обществото. Затова приветствам действията на ДАНС и най-вече -бързата реакция на областните управители и на кметствата в големите градове в България. Постоянно получавам сигнали от различни краища, където са започнали целенасочени проверки по читалищата дали подобна сциентоложка литература вече е пристигнала, за да бъде своевременно иззета. Защото, ако незапознат читател попадне на такава книга, би могъл да изпадне в някаква зависимост от сектата, което обаче нито ще го направи по-щастлив, нито по-здрав, нито по-свободен.

– Можем ли сами да се предпазим от подобно влияние и зависимост?

– Моят съвет към българите е да внимават какво четат, да подбират истинска религиозна, духовна литература, а не имитации на такава, с каквато е залят книжния пазар у нас. Да се предпазват от книги, свързани с окултизъм, нюейдж философия и пр. Те са свързани с личности и общности, които единствено подхранват егото у човека, неговия егоизъм и консуматорски подход към живота, желание за бърз успех и щастие. По този начин вредят на хармоничното развитие на човека, да бъде търпелив в трудностите, да може да прощава, да приема недостатъците на другия, а не да го разглежда като заплаха за своя личен конфорт, заради което е длъжен да го неутрализира, както учат сциентолозите. Добре е като православни християни да преоткрием и опознаем още по-задълбочено нашата Христова вяра, чрез която можем да бъдем и добри граждани, и големи патриоти, и хора, които да живеят в мир със себе си. 

– Има ли други секти в България, от които обществото трябва да се пази?

– Има поне около 120 фондации, сдружения и нерегламентирано действащи религиозни организации на територията на България. Те са извън регистрираните вече повече от 100 религиозни общности, някои от които са също опасни. Сред нерегистрирани, към които трябва да бъдем бдителни, са различните индуиски и превдоиндуиски култове, от рода на Сахаджа йога, Ошо, Шри-Шри Рави Шанкра, чийто реклами заливаха София в продължение на месеци. Това са култове, пригодени за западния човек, погледнат от Изтока и преди всичко от Индия, които целят неговото приобщаване към боговете на индийското общество. В същност обаче това е особена форма да се печелят пари, защото повечето курсове, семинари, медитативни сеанси и пр. са свързани със заплащането на високи такси, от които се издържат тези религиозни организации.

http://frognews.bg/

2 коментара »

 • ТРИБУН said:

  Мнението по темата за сектите какво представляват в достатъчна степен е развито на упоментия сайт “frognews.bg”. За съжаление като изключим двама,трима манипулатори общо взето липсваше активност особено от богословската мисъл и свещеничеството на БПЦ. Причината е ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ и страх!Пасторите примерно Бакалов, Виктор Костов, Неделчев и т.н., от своя страна проявиха “далновидност” и също не се включиха в темата. Причината е излишно нагнетяване на обстановката при която маса фирми от изграденият сектански ОКТОПОД ще да цъфнат на екраните.А те въртят годишен многомилионен търговски оборот. “Вярата” на всички секти без изключение е само прикритие на тяхната ФИНАНСОВА дейност.

 • ТРИБУН said:

  Обръщам внимание на уважаемият екип “eurochicago.com” че и тук и линка: http://frognews.bg/news_25284/D_Panaiotova_Stsientolozite_promivat_saznanieto_na_svoite_posledovateli/
  няма желаещи по темата. Няма по простата причина,че да се пише за масоните и техните поделения СЕКТИТЕ положили огромни усилия по разлагане на бълг.общество и държава на практика притежаващи ВСИЧКО, паривласт, влияния и т.н, си е сериозно дело. Горещ “картоф” който пари и никой не е “луд” да го налапа…Така е. Затова като идете сега на православните сайтове всякакви теми ще четете, но по тази тема няма и дума коментар. Дори най странното, че д-р Д.Панайотова постоянно е атакувана от сектите и никой служител или духовно лице не излезе в нейна подкрепа. Тъжна работа. А всеки говори за апостолите, цитати от Евангелието,делата на Иисус Христос какви биле и какви трябвало да бъдем и т.н. Дойде ли време обачена дело да се покажеш какъв си,съответно показал ЛИЧЕН ПРИМЕР, тогава картината става съвсем друга? Няма ги. Затова е казано:
  …………………
  ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!

  София ,20.07.2010г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.