Home » Избрано

Алексей Петров излиза на свобода

2010.07.14 Няма коментари
Spread the love

Алексей Петров излиза на свобода в четвъртък, 15 юли. Тогава Софийският градски съд ще гледа за пореден път мярката за неотклонение на арестанта, поискана от неговите адвокати. Това съобщиха за Frognews.bg източници от магистратските среди.
Според тях до момента прокуратурата така и не е предоставила неоспорими доказателства за извършените престъпления, в които бе обвинен българския „октопод”, както от МВР нарекоха арестанта при задържането му.

Това ще е голяма победа за защитата на Трактора в лицето на адвокатите Васил Василев и Ина Лулчева, коментираха техни колеги, пожелали анонимност. Според тях двамата защитници навлезли в странни схеми, поемайки защитата и на бившия премиер Сергей Станишев, който бе накиснат преди няколко месеца от Петров, че е загубил секретни документи. Юристи са категорични, че това е безпрецедентен случай и в нормални страни подобно поведение би било осъдено остро от колегията. Тук обаче това нямало как да стане, тъй като Василев и Лулчева са от една кантора с Даниела Доковска, която пък от 2008 г. е шеф на Висшия адвокатски съвет (ВАС). Юристи недоумяват каква ситуация ще се получи, ако случаят със Станишев стигне до съд, където двамата му адвокати биха разпитвали главният свидетел Алексей Петров, на когото също са защитници.

Вероятността Петров да остане в ареста се оценявала от наблюдатели на разследването на не повече от 1-2%.
В последно време Петров все по-често започна да прави изявления пред медиите по време на посещенията си в съда, където се гледаха исканията за освобождаването му. Последният път той говори свободно пред една телевизия близо десет минути, без охраната да се намеси, което е недопустимо. Това стана на 8 юли, когато Софийският градски съд засекрети делото по искането на Алексей Петров да излезе на свобода. В разрез с изискванията на закона и установената практика съдия Емилия Колева дори не пусна журналистите в залата, за да прочете определение, с което да обяви гледането на делото при закрити врати. Това не попречи на известния арестант да развие тези и да отправи обвинения срещу бивши свои колеги от ДАНС.

По-късно той обяви, че от делото липсвали документи, които сам бил дал на прокурорите.

Обвинителят Светозар Костов на свой ред шокира обществото като съобщи пред в. „24 часа”, че Петров – Трактора се занимавал в ареста с научна дейност. При него били пускани някакви учени, с които той работел по важен проект. Юристи заявиха, че ако това е така, то България ще влезе в световната практика с уникален принос в хуманитарното отношение към обвинени в мафиотска дейност. Те се питат какво би станало, ако и други арестанти поискат да ги посещават преподаватели по английски, филолози или изследователи на етносите.

Алексей Петров, бивш съветник на бившия директор на ДАНС Петко Сертов и известен като “бивша барета”, бе арестуван на 9 февруари 2010 г. по време на полицейска акция в нощни клубове в София. Тя прерастна в по-мащабна операция под наименованието “Октопод”, съобщи по-късно вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Задържани бяха и хора, свързани с източване на ДДС и на металургичния комбинат “Кремиковци” и за много други престъпления.
Алексей Петров е в управлението или поне има отношение към дейността на застрахователна фирма и е преподавател в УНСС, доктор на икономическите науки, собственик на басейна „Спартак”, консултант, каратист.

Вътрешният министър уточни тогава, че акцията е срещу една “много добре организирана и стройна престъпна група”, която е съществувала от близо 10 години и е упражнявала дори политическо влияние. Престъпниците са се занимавали с проституция, пране на пари, кражба на ДДС и укриване на данъци.

До момента обаче не бяха разкрити покровители на Трактора, за каквито се твърдеше в началото, че има данни. Нещо повече, самият Алексей Петров обвини чужди посолства в София, че техни служители са участвали в отстраняването на неудобни хора. Поиска и среща с американския посланик у нас Джеймс Уорлик, но той отказа.

Очакванията са, че след излизането си от ареста, Трактора ще се заеме с реализацията на политически проект, който да е алтернатива на сегашното управление. Самият Петров неведнъж е признавал, че се интересува от политиката и не изключва възможноста някой ден да се включи в нея. За лидер на проекта щял да бъде издигнат съпруга на негова близка журналистка. Същият вече участвал в предизборната кампания на РЗС за кмет на Габрово и споделял, че в скоро време се очаква разгръщането на мощен антиправителствен фронт.

Освобождаването на Алексей Петров ще е силен шамар за усилията на МВР през последната година да се справи с организираната престъпност, както и за прокуратурата, която твърдеше, че има достатъчно доказателства за мафиотската му дейност. Свидетелите, които проговориха за отношенията си с Петров също са в паника, защото се страхуват за живота си и безопасността на близките си.

http://frognews.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.