Home » Избрано

Учени откриха ваксина срещу рак на гърдата

2010.05.31 Един коментар
Spread the love

Daily Telegraph съобщава за сензационно откритие в областта на медицината – в рамките на една година ще бъде изпитана ваксина срещу рак на гърдата. Ако ваксинацията даде добри резултати, то ще бъдат ваксинирани всички жени над 40, когато риска от заболяването е по-голямо.
Ваксината ще предотврати появяването на ракови клетки в млечните жлези на жените, а също така ще унищожава вече появилите се ракови клетки. Ако бъде внедрена, ваксината ще намали със 70% заболяванията от рак на гърдата по целия свят.
Ваксината е създадена от учени в кливландската клиника в Охайо. Тя ще стимулира работата на имунната система на жените, като по този начин не само няма да допусне появата на ракови клетки, но и ще ги унищожава. Така, че тя ще може да се използва не само за лечение, но и за профилактика. Предишните опити да бъде създадена ваксина против рака нямаха голям успех заради факта, че раковите клетки могат да имитират здрави клетки и организма не успява да “разпознае” врага. В резултат на това, вкараните с ваксината антитела започваха борба със здравите клетки, като в това време раковите успешно рушаха организма. Сега, американските учени твърдят, че са преодолели този проблем. Но сложността на изпитанието и участието на голям брой жени в тестването на новата ваксина означава, че масовото прилагане на новата ваксина ще започне не по- рано от 10 години.

Източник: Информационна агенция КРОСС
http://www.cross-bg.net/

One Comment »

 • rak said:

  Нов кръвен тест може да \"хваща\" рака още преди появата на тумори.

  Британското изобретение е първото, което точно разчита злокачествените сигнали, изпращани от имунната система на организма.

  Първоначалните изследвания показват, че те могат да бъдат засечени до пет години преди появата на тумор, което дава на лекарите важно предимство в борбата с болестта.

  Тестът е продукт на 15-годишните усилия на лекари от Нотингам и Канзас, и ще бъде пуснат в Америка по-късно този месец.

  Оригинално EarlyCT-Lung е разработен за откриването на рак на белите дробове, паралелно с традиционния скрийнинг.

  Тестът проследява как имунната система реагира на първите молекулярни сигнали за появата на ракови образувания.

  Раковите клетки произвеждат малки количества протеини (антигени), на което имунната система отговаря с големи количества автоантитела.

  Учените сега могат да проследят тази активност със само 10 мл кръв, взета от пациента.

  Ръководителят на изследванията, който е специалист по рак на гърдата, казва пред в. \"Таймс\":

  \"Най-ранният етап, на който можем да хванем рака сега, е когато той вече се е появил, но това е късно предвид развитието на болестта\".

  По думите му новият метод обаче дава шанс лекарите да чуят как организмът вика \"Помощ, имам рак\" много преди да се появи тумор.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.