2024-04-24

2 thoughts on “Позор: Бюрократи събарят приюта на отец Иван

  1. Шоку-що „Дир.бг“ съобщи радостна новина:

    „Приютът на отец Иван спасен от затваряне

    21 май 2010 / News.dir.bg
    Приютът, основан от отец Иван в Нови Хан, вече не е застрашен от затваряне, тъй като са открити шестте липсващи документа за строежа на сградите.

    Това съобщи на пресконференция самият отец Иван, цитиран от БТА. Преди Великден комисия от 16 души е изискала всички документи и разрешения за изграждането на сградите и на обектите, които се строят в момента.
    Преди няколко дни отец Иван е получил констативни актове от ДНСК, че постройките са незаконни. По думите на свещеника част от документите били у него и при проектанта, други в общината.

    Към приюта са отправени критики за занижена хигиена, незаконни постройки и липса на противопожарна система за сигурност. По думите на отец Иван предстоят да бъдат направени някои довършителни дейности по изпълнение на предписанията, но това зависи най-вече от дарителите, тъй като държавата не финансира приюта.

    В него живеят 130 души, като около 80 от тях са деца.
    Повечето от настанените нямат дом и работят в стопанството на приюта. Всички деца, които живеят в дома, са ваксинирани и се преглеждат профилактично. Децата посещават детска градина и училище. На 15 май обаче от детската градина са им поискали 2800 лева такси за няколко години, каза отец Иван.

    Отец Иван благодари за голямата обществена подкрепа, която е получил през годините и през последните дни. Възрастни хора даваха последните си левчета, за да подпомогнат дома, каза отец Иван и заяви, че този, който не може да помогне, не трябва и да пречи.
    „Раят е тук на земята, Бог ни е дал възможност ние да си го изградим“, заяви той.

    Приютът на отец Иван е включен в дарителската кампания на Dir.bg и Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“.“

  2. „Важното е, че повярвах в Бога и видях, че действително Бог съществува. Има такава сила, не е измислица, не е допинг за народа. Чета евангелието и там пише какъв трябва да бъде християнинът. Добре де, не може аз да говоря на хората, идете и помогнете на еди-кой, а после да си отида в кръчмата и да си пия. Не гледат какво говориш, а какво вършиш. Ако не го покажеш на дело, как ще ти повярват тези хора?.“

    „Дейността на отец Иван от Нови хан винаги е предизвиквала противоречиви реакции, но подкрепата на хората никога не е спирала, защото той притежава особено излъчване, което те грабва. И този път той е убеден, че Бог ще му помогне и всичко ще се оправи – въпреки проверките на държавните и общински институции.“

    Прав е йеромонах Йоан (а не отец Иван – Един е нашият Отец на небесата!) – Бог ще се намеси и този път, защото делото е справедливо и Богоугодно. Но Господ Бог работи чрез човеци – и то човеци с будна, а не заспала съвест.

    Е, некои са с прегорела съвест… Ти, който четеш тези редове, от коя кръвна група си? Покажи го на дело!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *