Home » Избрано

Живеем 21 г. повече, отколкото преди 1/2 век

2010.04.11 Няма коментари
Spread the love

Продължителността на живота по света значително се е увеличила от 47 години през 1950-1955 г. на 68 години през 2005-2010 г., обяви ООН, цитирана от Асошиейтед прес.

В доклада на генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун се казва, че хората по света като цяло живеят по-дълго благодарение на подобренията в храненето и хигиената и напредъка на медицинското лечение на инфекциозни и паразитни болести.

Според документа смъртността сред младите хора е намаляла и се е концентрирала главно сред по-възрастните, при които е по-голяма вероятността за развитие на незаразни хронични и дегенеративни болести като рак, диабет, сърдечни и респираторни заболявания.

В глобален мащаб смъртността сред хората от 60 години нагоре се е увеличила от 26% през 1950-1955 г. на 54% през 2005-2010 г., се казва в доклада.

Според ООН изместването на основната причина за смъртността от заразните към незаразните болести се наблюдава във всички региони на света, с изключение на Субсахарска Африка, където епидемията от СПИН е широкоразпространена, а инфекциозните и паразитните заболявания все още вземат много жертви.

Ако смъртността като цяло по света продължи да намалява, ще се увеличи още повече бремето от незаразните болести.

Тъй като повечето от тези заболявания са хронични и изискват продължително лечение, световната организация препоръчва държавите да вземат мерки за намаляване на рисковите фактори за появата не тези болести – наднормено тегло, обездвижване, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Докладът също така призовава правителствата да положат усилия за решаване на проблема с недостига на здравни работници, особено в развиващите се страни, посочва АП.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.