Home » Избрано

Средно с 15% падат заплатите на шефовете на големите американски компании

2010.04.05 Няма коментари
Spread the love

Средно с 15 на сто са се понижили възнагражденията на главните изпълнителни директори на големите американски групи през миналата година, показва изследване, цитирано от New York Times.

Според данните средната сума, която са взели шефовете срещу труда си през годината, възлиза на 9,53 млн. долара.

В проучването са включени 200 бизнесмени, които са главни изпълнителни директори на съответната компания от поне две години. Разгледаните компании са 199 (Motorola има двама изпълнителни директори) и са тези с най-големи приходи в САЩ за миналата година.

С най-голямо възнаграждение през 2009 се оказва Лорънс Елисън, главният изпълнителен директор на Oracle и шестият най-богат човек в света според списание Forbes. Парите, които той е получил като заплата и различни бонуси през годината, са общо 84,5 млн. долара.

Това е повече от сбора от възнагражденията на двамата шефове, които се нареждат на второ и трето място в класацията – Рей Елиът (Boston Scientific Corp) с 33,37 млн. долара и Рей Айрани (Occidental Petroleum Corp) с 31,4 млн. долара.

На четвърто място е Марк Хърд (Hewlett-Packard) с 24,2 млн. долара, а на пето – Джеймс Хакет (Anadarko Petroleum) с 23,51 млн. долара.

Investor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.