Home » Избрано

И днес отмениха повечето полети от и за София

2010.04.17 Един коментар
Spread the love

Въздушният трафик в Европа е нарушен сериозно вече трети ден заради изригването на исландския вулкан на 14 април и образувалия се облак от вулканична пепел
Повечето полети на летището в София са анулирани, са съобщили за БТА от пресцентъра на аерогарата.


Полетите от и за Лондон, Будапеща, Брюксел, Варшава, Париж, Мюнхен, Франкфурт и Виена няма да бъдат осъществени. Към момента няма промяна в разписанието на полетите от и за Москва.

Въздушният трафик в Европа е нарушен сериозно вече трети ден заради изригването на исландския вулкан на 14 април и образувалия се облак от вулканична пепел.

Няколко европейски страни обявиха удължаване на срока за затварянето на техните въздушни пространства, а други страни ги затвориха за първи път.

Великобритания удължи забраната за полети над територията на страната поне до 0.00 ч. по Гринуич в неделя (3.00 ч. българско време в неделя), предаде Ройтерс.

“Бритиш еъруейз” съобщи, че всички полети от и до Лондон ще бъдат отменени днес. Според британската служба по въздухоплаване вероятно ще е възможно да се извършат някои кацания в Манчестър и Ливърпул, но за ограничен период от време сутринта. Отново са наложени и ограничения върху въздушния трафик в Шотландия и Северна Ирландия.

След като ограниченията в ирландското въздушно пространство бяха отменени, сега Ирландия отново ги наложи и затвори въздуха си за полети поне до 17 ч. днес по Гринуич (20 ч. българско време), предаде АФП.

Компанията “Райънеър” отмени полетите си за Северна Европа и балтийските страни до 12 ч. по Гринуич в понеделник (15 ч. българско време в понеделник).

Трите парижки летища – “Роаси”, “Орли” и “Бурже”, както и 23 провинциални аерогари остават затворени до днес в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време). Първоначално се предвиждаше летищата да бъдат отворени по обед по Гринуич. Освен това от 14 ч. по Гринуич ще бъдат затворени и летищата в Гренобъл и в Бордо.

Беларус обяви, че закрива въздушното си пространство в зона от 7 до 11 км над земята, предаде ИТАР-ТАСС.

Към този момент Германия удължи затварянето на въздушното си пространство до 12 ч. днес по Гринуич (15 ч. българско време).

“Луфтханза” обяви, че до 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) анулира полетите си от и до германски летища. Сега в Германия са затворени 16 международни летища, сред които и летището във Франкфурт, което е третото по-големина и активност в Европа.

В Полша цялото въздушно пространство остава затворено, в това число и над Краков, където утре би трябвало по план още от ранни зори да пристигнат 80 чуждестранни делегации, за да участват в церемонията по погребението на президента Лех Качински. Сред гостите са президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Русия Дмитрий Медведев. Засега те не са анулирали участието си. Редица лидери казаха, че ще се опитат да стигнат до Краков по суша, с кола или влакове, ако не могат да го направят със самолет.

Полската авиокомпания ЛОТ отмени всички полети за днес и обяви, че ще отмени най-вероятно полетите си и утре.

В Австрия летищата бяха затворени поетапно в петък до 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време).

В Холандия въздушното пространство остава затворено поне до 12 ч. днес по Гринуич (15 ч. българско време).

Белгия обяви, че въздушното й пространство ще остане затворено до 18 ч. днес по Гринуич (21 ч. българско време).

Подобна мярка обяви и Швейцария. На машините, летящи на височина от 11 хил. м, обаче е позволено да използват въздушното пространство на страната от 7 ч. по Гринуич тази сутрин (10 ч. българско време).

Италия удължи затварянето на въздушното пространство в северните части на страната до 18 ч.по Гринуич (21 ч. българско време). Мярката засяга летищата във Венеция, Генуа, Болоня, Бергамо, Торино.

В Унгария въздушното пространство остава затворено от вчера следобед за неопределен период от време. Подобна е обстановката и в трите балтийски държави -Литва, Латвия и Естония.

В Словакия и Чехия въздушните пространства остават затворени за неопределено време.

Румъния забрани полетите над цялата си територия, след като вчера беше затворила въздушното пространство само в северозападната част на страната. Мярката влиза в сила от 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време).

Дания обяви, че удължава затварянето на въздушното си пространство до 0.00 ч. по Гринуич в неделя (3.00 ч. в неделя българско време).

Финландия обяви анулиране на всички полети от и за страната до 12 ч. по Гринуич днес (15 ч. българско време).

Швеция започна малко след 6 ч. по Гринуич днес (9 ч. българско време) да отваря въздушното си пространство, но впоследствие отново го затвори и предупреди, че мярката може да бъде удължена и през цялата неделя.

След като за кратко вчера в Норвегия бяха осъществени полети между централната част на страната и северните части, останалите полети бяха отменени днес.

Въздушното пространство на Сърбия беше частично затворено тази сутрин. Става дума за зоната, граничеща с Унгария и Хърватия. Полетите от летището в Белград към Западна Европа бяха анулирани.

В северната част на Хърватия също беше затворено въздушното пространство. Зоната включва и летището в Загреб. Трафикът беше закрит в 0.00 ч. по Гринуич тази нощ.

Въздушното пространство над Босна и Херцеговина също беше затворено тази сутрин и засега мярката ще продължи до 22 ч. по Гринуич (1 ч. българско време в неделя).

Десетки полети от турски летища за Западна Европа, главно от летището в Истанбул, бяха също отменени.

Същевременно руските авиационни власти обявиха, че всички руски летища засега работят при нормален режим но са отменени 170 полета към Европа, предаде ИТАР-ТАСС.

В Исландия въздушното пространство е отворено, защото вулканичният облак не се застоява над страната.

В петък редица авиокомпании от азиатско-тихоокеанския регион отмениха полетите си до Европа. Сред тях са полети от Австралия, Нова Зеландия, Индия, Сингапур или Япония. Става дума за около 60 полета.

От вчера до ново нареждане повечето полети на американски компании от и за Европа са анулирани. Става дума за около 280 полета.

Заради нарушения трафик в Европа петима ранени в Афганистан германски военни бяха изпратени за лечение временно в Турция, вместо в родната си. САЩ предпочетоха пък да изпращат ранените си военни от Ирак и Афганистан директно в болница във Вашингтон, вместо както обикновено във военна клиника в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Ветровете ще продължат да тласкат пепелта от исландския вулкан към Европа

и в идните 4 или 5 дни, прогнозира Исландския метеорологичен институт.

Същевременно британската Метеорологична служба обяви, че вулканичният облак ще продължи пътя си към южната част на континента.

“До края на деня, ако ветровете се запазят в същата посока и със същата сила, облакът ще се разпростре още по на юг и вероятно около 23 ч. по Гринуич би могъл да достигне френско-испанската граница, остров Корсика, както и Северна Гърция”, каза говорител на британската Метеорологична служба.

Френските метеорологични служби обявиха, че облакът ще се премести към южните части на Франция и ще достигне тази вечер зоната Средиземно море и Пиренейте.

Нарушението на въздушния трафик в Европа ще продължи и в следващите 24 часа.

Това съобщи Европейската агенция за авиационен контрол “Юроконтрол”.

Засега полети се извършват в южните части на континента, в това число Испания, южните Балкани, южната част на Италия, Гърция и Турция, допълни агенцията. Според нея днес в европейското въздушно пространство ще преминат само 6000 полета.

Активността на изригналия вулкан продължава да нараства,

предупредиха ислански вулканолози.

Стълб от пепел се е издигнал на височина от 8,5 км над вулкана.

Вулканологът Магнус Туми Гудмунсон от Исландския университет каза, че днес за първи път ветровете са разсеяли малко облаците над вулкана и вулканолозите са успели да прелетят над него, за да направят оценка на активността му.

Едва след като учените установят колко лед се е стопил в следствие на изригването, то те ще могат с по-голяма лекота да прогнозират и колко време ще продължи изригването.

Гудмунсон предупреди, че докато има достатъчно лед, то над вулкана може да се образуват още стълбове от пепел и това да стане причина за още нарушения на въздушния трафик в Европа.

Около една четвърт от пепелта, която е изхвърлена в атмосферата от изригването на вулкана в Исландия съдържат много

фини частици, които са особено опасни за белите дробове,

тъй като проникват по-навътре в тях, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

“Частиците с големина под 10 микрона са по-опасни, защото могат да проникват по-навътре в белите дробове. В момента се прави анализ на пепелта и на този етап се смята, че около 25% от пепелните частици са по-малки от 10 микрона”, се казва в изявление на ръководителката на отдела за обществено здраве и околна среда на СЗО Мария Нейра.

Не би трябвало да има по-висок санитарен риск докато пепелните частици остават на голяма височина, уточнява СЗО.

Хората, които страдат от хронични дихателни заболявания като астма, емфизема или бронхит “може да са по-чувствителни към дихателни дразнения ако пепелта се намира на по-малка височина и в по-големи концентрации”, посочва СЗО.

В такива случай са валидни препоръките за случаи на високо замърсяване, обясни Нейра и препоръча на хората с чувствителни бели дробове да избягват всякакви физически усилия.

“Ако хората са навън и установят, че имат дразнения в гърлото и белите дробове, хремав нос и сърбежи в очите, те трябва да се приберат в закрити помещения”, добави тя.

Преди ден българските власти увериха, че няма замърсяване на въздуха над страната и облакът едва ли ще ни достигне.

Източник: По материали на БТА

One Comment »

 • Pesho said:

  може да причинява проблеми във въздушния трафик в продължение на шест месеца, ако изригването продължи

  Вулканът в Исландия продължава да бълва огромни облаци дим и пепел, които нарушиха въздушния трафик в Европа, и не показва признаци на затихване.

  Положението е като вчера, вулканът продължава да изригва, да експлодира, да разпръсква пара, каза професорът от университета в Исландия Арман Хоскулдсон.

  Според него това ще продължи поне още два дни.

  Говорителят на министерството на околната среда Гудмундур Гудмундсон каза, че не се очаква промяна в бълваното количество пепел, разнасяно от силните ветрове над Европа.

  Друг специалист каза, че е разтопена една трета от леда над кратера и близката река е придошла. Хиляди хектари земя на изток от вулкана са покрити с дебел слой пепел.

  ОЩЕ ПО ТЕМАТА

  Краят на въздушната блокада не се вижда
  17 | 50934
  Анулираха полети от София заради вулкана в Исландия
  34 | 34940
  Метеоролози от американската служба “Акюуедър” казаха, че изригващата вулканична пепел ще нарушава въздушния трафик над Европа поне до неделя. Според експерт от исландската метеорологична служба

  проблемът може да продължи седмици наред в зависимост от силата на ветровете.

  Вулканичната пепел, представляваща дребни частици скала и стъкло, е изхвърляна в горния слой на атмосферата, където обикновено летят повечето търговски самолети. Тя може да причини значителни повреди като на облицовката, така и на двигателите на самолета.

  По данни на американския геофизически институт около 100 самолета са попаднали на облаци от вулканична пепел за периода 1983-2000 г.

  В някои случаи двигателите за кратко са спирали да работят след засмукване на вулканични частици, но фатални злополуки не е имало. Ройтерс цитира водещ вулканолог, според когото пепелта може да причинява

  проблеми във въздушния трафик в продължение на шест месеца,

  ако изригването продължи. “Проблемът е, че вулканите са твърде непредвидими и в този случай имаме само едно изригване. Ако то продължи обаче ще има нарушения в полетите около шест месеца и повече”, каза професор Бил Магуайър от изследователския център за оценка на риска “Аон Бенфийлд Ю Си Ел”.

  Европейски метеоролози съобщиха, че облаци вулканична пепел се носят в южна посока над Европа и на изток към Русия с близо 40 км в час, предаде Асошиейтед прес.

  Никой не се наема да прогнозира колко далеч ще стигнат облаците и кога пепелта ще се разпръсне в атмосферата, докато исландският вулкан продължава да изригва.

  Според Хелън Чивърс от британската метеорологична служба траекторията на облака продължава до северна Франция и Австрия и в източна и централна Русия.

  Хари Гуртс от холандската метеорологична служба каза, че облакът се движи на югоизток с около 40 км в час от Северно море, но обичайната облачна покривка затруднява проследяването му. Междувременно

  СЗО посъветва европейците да останат по домовете си

  в случай, че от небето започне да се сипе пепел, разнесена от изригналия в Исландия вулкан.

  Организацията не знае какви точно са опасностите за здравето от облака от вулканична пепел, заяви говорителят на СЗО Дейвид Епстайн.

  Той отбеляза, че микроскопичната пепел е потенциално опасна за хората, ако започне да пада върху земята, защото вдишаните частици могат да стигнат до белите дробове и да
  предизвикат дихателни проблеми.

  По-голяма е опасността за страдащите от астма и други дихателни болести. Епстайн обясни, че и днес облакът остава високо в атмосферата, а СЗО следи ситуацията отблизо. Пепел покри земята в някои земеделски райони на южна Исландия.

  От отдела “Мониторинг на въздуха” в Агенцията по околна среда пък казаха, че

  облакът пепел не представлява опасност за хората

  По думите на началникът на отдела Валери Серафимов това са твърди частици с големина от 10 микрона до няколко милиметра и са на много голяма височина.

  Според Серафимов е малко вероятно облакът да достигне България, а ако това стане, той ще бъде доста разреден. Все пак, ако облакът ни достигне, въздействието ще бъде същото, което оказва прахта от улиците, посочи той.

  Серафимов заяви, че от агенцията контролират съдържанието на прахови частици във въздуха.

  От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН казаха за БТА, че през следващите 12 часа облакът няма да достигне страната ни. В момента най-плътен е той в Северна Германия.

  Според института има вероятност прахта да засегне Североизточната част на Балканите и по-скоро част от Румъния. Ако достигне до България, облакът няма да бъде концентриран, обясниха от НИМХ.

  Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.