Home » Избрано

И възкликват устата: Христос воскресе!

2010.04.04 Няма коментари
Spread the love

Happy

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Българската православна църква, в утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота!

Да въздадем благодарност, “да се зарадваме и да се развеселим” (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот.

Този, Който е “възкресението и животът” (Йоан. 11:25), удържа Своята победа над тлението и смъртта, за да дарува на всички живот вечен!

В този ден ­заедно със светите мироносици ­ отново намираме отвален надгробния камък, а гробът, където бе положен Разпнатият, се оказа празен!

В този светъл ден светът за първи път чу благата вест за освобождението си от властта на греха и смъртта!

В този най-тържествен ден, истински “Празник на празниците”, пълнотата на Църквата отново възнася благодарствени молитви и от препълнено сърце (Лука. 6:45)

Възкликват устата на всички верни: “Христос воскресе!”

Господ Иисус Христос, Единородният Син Божи, “Който заради нашето спасение” прие човешка плът и стана Син човешки, Той Същият тридневен възкръсна от мъртвите, обезсили властта на смъртта и донесе на света живот, тъй като “в Него имаше живот” (Йоан. 1:4).

Той е, за Когото свидетелстват Писанията , Когото пророците възвестяваха, апостолите проповядваха, а цели народи с вяра приемаха.

Него възпява Църквата, Него слави цялото творение, за Него отново свидетелстваме в деня на Възкресението, когато радост преизпълва душите и сърцата ни.

Свършиха се за повярвалите дните на мрака и непрогледната тъма. Над целия свят се възцари светлина -­ светлината на Възкресението.

Открита ни е надеждата за вечния живот,

затова в този светъл ден нека “никой да не оплаква своята бедност, понеже Царството небесно е отворено за всички” (св. Йоан Златоуст, из “Похвално слово за Пасха”).

Животворната любов, възсияла от празния гроб, е за всеки и всички. Възкръсналият Господ Иисус Христос е “богат с милост” (Еф. 2:4). Той е Добрият Пастир, Който дава щедро живот, при това живот “в изобилие” (Йоан. 10:10).

Днес Той отново се обръща към всички ни и лично към всеки от нас с думите: “Който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки” (Йоан. 11:25-26).

Защото Възкресението на Христа Спасителя е залог за личното възкресение на всички онези, които с вяра Го приемат за свой път, своя истина и свой живот (Йоан. 14:6).

Отечески поздравяваме всички верни чада на православната ни църква, в родината и далеч от нея, с пресветлото Христово Възкресение и молим Всеподателя Бога да дарува на благочестивия ни народ много духовни сили, та преуспявайки във вярата и благочестието, да наследим и Неговото вечно Царство! Амин!

Светият синод на Българската православна църква

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.