Home » Избрано

Да! Има нещо гнило в енергетиката!

2010.04.08 3 коментара
Spread the love

Автор: Христо Николов /Сега/

Борисов се възмути, че токът е скъп, НЕК работи на загуба, а ЕРП-тата не плащат дивидент. Но не прозря основната причина за това – безумните правила, наложени от държавата, които изкривяват пазара.
Не е чудно, че премиерът Бойко Борисов е силно възмутен от ситуацията в енергетиката и особено от факта, че НЕК купува тока по-скъпо, отколкото го продава. Чудно е само защо целият му гняв е насочен към ЕРП-та, а не се стовари върху основния виновник за бъркотията на пазара – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В енергетиката, както и във всяка друга сфера предприемачите могат да вършат само това, което законите и правилниците им позволяват, и онова, което изрично не им забраняват. В сегашните правила за ценообразуване на тока пише, че ЕРП-тата имат право на 12% печалба, а НЕК – само на 1.5%. В първите три години след приватизацията печалбата на ЕРП-тата дори беше 16%. Кой и защо е разрешил подобно нещо, е въпрос за прокуратурата. Важното е, че тази печалба задължително се включва в сметките и ЕРП-тата са в пълното си право да я искат.
Но това далеч не е единствената и основна причина за огромните разлики между цените на производител и за краен потребител. По-големият проблем е порочната роля на държавата, която много обича да се бърка там, където не й е работа. И в продължение на години се опитва да решава нещата на парче и по грешен начин. В някои случаи става дума за обикновена некомпетентност, в други обаче всичко се прави с ясното съзнание, че

така ще се изкриви пазарът и ще се облагодетелстват определени фирми

За какво става дума? Преди токът да стигне до ЕРП-тата, своя пай получават и производителите, и преносното предприятие. Според сегашната наредба НЕК е длъжна да изкупува тока на всеки, който притежава слънчева електроцентрала например, по космическата цена от 800 лв. за мегаватчас. Малко по-евтино НЕК плаща на вятърните централи, още по-евтино – на водните и т.н. За сравнение – токът от АЕЦ “Козлодуй” се продава само за 11 лв. Но НЕК не може да отреже всички останали производители, защото й е скъпо. Нито пък може да ги накара да се конкурират с оферти. Тя е длъжна да взема определена квота от всички видове производители на ток по точно определени цени. И точно ДКЕВР определя всяка година цените и квотите. Затова и “Козлодуй” изнася евтиния си ток за чужди държави, а не го продава у нас – просто квотата не му позволява. И не си мислете, че квотите и цените се определят пазарно! Там всичко е въпрос на криворазбрани компромиси – веднъж едните получават по-малко, следващият път – другите се компенсират. И всичко е уж в името на крайния потребител, дето трябвало да плаща поносима цена. Накрая губят всички – нито цената е поносима, нито пазарът е нормален, нито компаниите – на печалба.

Прав е премиерът и да се чуди как така повечето ТЕЦ-ове се задоволяват с цени от порядъка на 40-60 лв. за мегаватчас, а две от тях – “Марица-изток” 1 и 3, които са чужда собственост, продават за 126 и за 137 лв. Само че нека не пита безадресно, а да насочи стрелите си към точно когото трябва. Защото договорите, позволяващи такива гигантски цени, бяха сключени по времето на правителството на Иван Костов. Тогава всички критици изтъкваха, че поемайки 15-годишен ангажимент с твърди цени за изкупуване на тока, правителството
блокира либерализацията на енергийния пазар за години напред
А сините се оправдаваха, че предстои да влезем в НАТО и трябва да угодим на САЩ, като дадем двете централи на щатски фирми. Около година по-късно едната от тях – Entergy, продаде централата си на италианската Enel. Аргументът САЩ и НАТО отпадна, но договорите останаха.

Бойко Борисов може да продължи с въпросите си. Например да пита как така години наред не се намери сила, която да накара собственика на ТЕЦ “Бобов дол” Христо Ковачки да направи централата си екологично по-чиста. Нито пък да забрани на НЕК да й купува тока или поне да намали “квотата”, защото и тази ТЕЦ продава сравнително скъпо – за 65 лв. Не че отговорът е тайна. Веднъж бившият шеф на ДКЕВР Константин Шушулов каза публично, че не може да се пипа много ТЕЦ “Бобов дол”, защото “ще въстанат миньорите”.

Така години наред в електроенергетиката много неща “не се пипат”, за да не се развали нечий хатър. НЕК обаче е държавна и затова

изпълнява всякакви моментни прищевки

Затова съвсем законно е докарана до положението да купува ток по 90 лв. за мегаватчас и да го продава за 88 лв. И тези цени не са определени от нея, а от ДКЕВР, която уж трябва да следи пазарът да не се изкривява. Това се случи в края на юни 2009 г. Т.е. още тогава е било ясно, че за цяла година напред НЕК ще търпи загуби. Тогавашният софийски кмет вероятно е надушил, че става нещо нередно, защото, коментирайки решението на комисията, Борисов каза: “Те сега нарочно не вдигат с колкото трябва цените на тока, та като дойде ГЕРБ на власт, да ги вдигне и те да кажат ето…”.

Но какво стана с енергийните цени, когато ГЕРБ наистина дойде на власт? “Булгаргаз” направи наскоро сметка, че синьото гориво от 1 април 2010 г. трябва да поскъпне с 26%. Синдикатите и някои заинтересовани работодатели обаче нададоха такъв вой, че поискаха енергийните цени направо да се замразят до края на годината като “антикризисна” мярка. ДКЕВР склони да сведе увеличението на цената до 10%. Държавата, която е собственик на “Булгаргаз”, обаче разпореди на газовото предприятие да не се възползва от цялото увеличение на цената, а само от 5.8%. И нито един държавник не посмя да каже публично, че това не е редно и че замразяването на цените сега ще се върне като бумеранг още тази есен.

Изглежда, че въпреки 20-те години демокрация и пазарна икономика държавата не може да се примири, че всяка стока си има цена, независимо дали тя ни харесва или не. И че всяка популистка или лобистка намеса на пазара рано или късно се връща тъпкано. Затова е крайно време да се престане с ефектните акции и да се подходи прагматично.

Държавата да направи ревизии на собствените си предприятия и да запуши всички дупки, от които изтичат пари. Това, че НЕК е принудена да продава на загуба от нормативните актове, не означава, че компанията се управлява ефективно. Напротив – и там има куп безумни договори, с които тя се източва. Държавата да започне да се държи като отговорен акционер и в компаниите, където е миноритарен собственик – не само да иска дивидент от ЕРП-тата, но и да се поинтересува как те се управляват, какви инвестиции правят, каква е събираемостта на вземането им, как обслужва клиентите си, не може ли да се направи оптимизация на разходите… Все пак държавата има цели 33%. Досега нейните представители в бордовете на ЕРП-тата бяха политически хрантутници.

ДКЕВР да спре да изпълнява политически поръчки и да почне стриктно да следи дали енергийните предприятия спазват правилата и да ги наказва, ако установи нарушения. Ако пък самите правила са калпави – да се поправят. И те да важат за всички играчи на пазара, независимо кой им е собственикът – държавата, чужди или български фирми. Заплахата за разваляне на приватизационни договори е ефектна, но едва ли ще е ефективна. Особено когато си пратил енергийния си министър в САЩ да търси инвеститори за други важни енергийни обекти.

———————–


Зам. шефът на ДАНС Иван Драшков взимал по 50 000 долара на месец от енергийното лоби?

В последния брой на в. “Галерия” е публикувана секретна справка на ДАНС от 27 август 2008 г., от която става ясно, че настоящият зам. председател на агенцията Иван Драшков е получавал по 50 000 долара на месец от сочения за кръстник на енергийната мафия Богомил Манчев, за да обслужва звеното за сигурност на енергийнта му структура. Същата сума е получил и приближения на Драшков бивш служител на ДАНС Веселин Марков. Според справката двамата са получавали крупни суми и от разследвания за източване на ДДС олигарх Христо Ковачки и са обслужвали директно икономически и политически интереси на кръга “Монтерей”. По-долу публикуваме текста, който излезе в “Галерия”, като поясняваме, че в следващия брой на вестника ще излезе останалата част от справката.

ОТНОСНО: Постъпили данни за спецслужители, свързани с действия по дискредитиране на ДАНС и овладяване ръководството на службата.

Според достоверни източници зад клеветническия електронен сайт “Опасните новини” стои информационната агенция Frognews на оръжейния търговец Младен Мутафчийски. Съпричастен към разпространяваните клевети, касаещи лица от държавното управление, е и бизнесменът-журнапист Огнян Стефанов близък до кръга “Монтерей”.

Компрометиращите атаки срещу ръководството на ДАНС се осъществява с помощта на принадлежащите към същия кръг ръководни служители в спецслужбата Иван Драшков и Веселин Марков.

Поддържаните от двамата взаимно ангажирани отношения с енергийното лоби на Богомил Манчев (Риск инженеринг), строителната компания “Вечна Р” (собственост на бизнесмена Любомир Ранчев) и други лица и фирми от едрия бизнес показват стремеж към единение и изграждане на широк корпоративен фронт срещу сегашното политическо управление на страната.

Заявления на ръководни фигури в Риск инженеринг – финансирали сме предизборната кампания на БСП, но сме готови да дадем два пъти повече пари, за да я свалим от власт.

Енергийното лоби на Богомил Манчев включва водещи имена в науката и енергетиката (професори, доценти и т.н.), финансисти като Гибински и Райчев (бивши собственици на Туристспортбанк), Николай Вълканов (Мултигруп), а в един предишен период и бившите енергийни министри Милко Ковачев и Румен Овчаров (вече не, след създаването на “Фронтиер”).

Риск инженеринг партнира с енергийния гигант Парсънс-САЩ. Представител на Парсънс в България е сърбин, агент на ЦРУ.

Налице са данни, че звеното за сигурност на енергийната структура на Б. Манчев се обслужва от Драшков и Марков срещу месечно възнаграждение от $50 000(информацията е от кръга на Б. Манчев)
Поисканият и проведен от Драшков и Марков разговор с Христо Ковачки за съдействие потвърждават тези намерения. (Известно е, двамата са оказвали услуги на Ковачки, за което на два пъти им е изплащана значителна сума)

Конкретната амбиция на двамата е свързана с отстраняването на Петко Сертов от службата и пълното овладяване на ДАНС с оглед гарантиране на лични и на “Монтерей” икономически (и политически) интереси. Крачка в тази посока е проведената в началото на м. юли 2008 г. в кабинета на Васил Филипов (бивш шеф на “Булгаргаз”, близък с Бойко Борисов) среща между Любо Трифонов (бивш зам.-шеф на НРС), Иван Драшков и Веселин Марков. Разговорът е бил по повод предлагана техника от израелска фирма, чийто представител в България е Трифонов, за ефирен контрол на мобилните оператори.
(Предимства: не оставя следи; необходим е 4-секунден интервал за гласов анализ; покрива 1 кв. км в населено място и 50 км извън населено място.) На тази среща Иван Драшков е помоли Филипов да гарантира пред Бойко Борисов, че винаги може да разчита на него и В. Марков.

Осъществяването на целта се подсигурява чрез интензивни контакти с представители на американските спецслужби в България и максимално разширяване на кръга от лоялни на тях служители от спецслужбите.

Данни за изградения кръг на настоящия етап:

1. Иван Драшков – в системата на МВР работи от 1985 г. (ВГУ ДС – 04 отдел, “немското” отделение). Напуснал през 1991 г. по собствено желание и започнал частен бизнес (с Румен Тошев, също офицер от НСС). През 1992 г. е върнат в НСС- МВР с протекцията на Владимир Манолов (заявен мотив от него – “Навън е много трудно. Бизнесът не върви, няма пари, няма изгледи за успех в търговията”). Израства в йерархията с помощта на кръга “Банкя”/”Монтерей” (основно Чавдар Чернев) и бизнесмените Димитър Събев, Петър Манджуков и др. (Връзката и сближаването с тях осигурява чрез брат си Петър Драшков – дипломат от кариерата, изп. директор на БОДК през 1994 г., когато е изведен от системата след скандал и следствие за отклоняване на средства)
началник на “руския” сектор “Б-02” от началото на 1997 г.

В този период са реализирани показните изгонвания на зам.-военния аташе Домакин и двама други дипломати, на бизнесмените Майкъл Чорни, Денис Ершов и други граждани на бившия Съветски съюз. На сектора е поверен и контролът на медиите, третиращи руската тема. Известно е, че тогава служителите от сектора са осигурявали връзката между престъпния свят и Атанасов и Драшков.

зам.-директор на НСС от м. октомври 1999 г. по предложение на Атанас Атанасов. Кандидат да оглави НСС след отстраняването на Иван Чобанов през 2003 г. със силната политическа протекция на Бойко Борисов.

зам.-председател на ДАНС от м. 2008 г.

Семеен приятел с ген. Атанасов (посрещали са заедно Новата година 2001 г. в х-л “Кемпински-Зографски”, в следващите дни към компанията се присъединява и Бойко Борисов; луксозният апартамент на Атанас Атанасов в жк. Белите брези от контингента на БОДК е предоставен от Петър Драшков).

Като зам. директор на НСС е изпълнявал негови поръчки по разработката на политически дейци и други неудобни по времето на управлението на СДС лица.

Ръководени от него офицери са събирали данни за контактите на дипломати, политици от ДПС, БСП и от някои групи в СДС, за главни редактори. Разработките са обобщавани от Драшков и са докладвани на Атанасов в специална “бяла” стая.

Има сведения от митничари, че е осигурявал чадър над контрабандните канали. Петко Петков (бивш директор на РМД – София и ключова фигура в осъществяваната по време на кабинета “Костов” контрабанда), като нещатен сътрудник на НСС, е бил ръководен от Иван Драшков.

През м. януари 2008 г. г. Иван Драшков е изискал от тогавашния шеф на “Вътрешна сигурност” Диян Нанов да го запознае със справката от разработката на зам. началника на Инспекторат-МВР Младен Георгиев. (В тази справка е фиксиран и телефонният номер на Драшков.) Мнението му е, че в отдел “Вътрешна сигурност” е налице проблем, Диян Нанов следва да бъде отстранен и отделът да се оглави от настоящия началник на Инспекторат-МВР Николай Спасов.

Близка връзка на Иван Драшков е Арбен Ефремов Хавальов. Последния поддържа близки контакти с лица от силовата групировка “ВИС’. Занимава се с търговия на наркотици и оръжие.Замесен е с разпространението на фалшиви пари и документи. Изградил е схема за незаконно теглене на ДДС чрез гръцки фирми. В края на месец септември 2004 г. Арбен Хавальов е предал на братовчед си Ебузер Баадинов Хавальов един автомат, който е трябвало да бъде прехвърлен нелегално през държавната граница за Р Гърция.
Източникът на информация твърди, че с автомата са извършени две убийства на територията на България и поради тази причина било наложително същият да “изчезне”.

Ебузер Хавальов и баща му-Баадин Исмаилов Хавальов, поддържат канали за трафик на: хора, наркотици, оръжие, фалшиви пари и документи и други през ДГ за Гърция.
Има данни, че Исмаил Хавальов, дядо на Ебузер Хавальов, е поддържал близки контакти е гръцките специални служби.

По отношение на Арбен Хавальов са водени дела с цел проверка на информация, че се занимава с неправомерно начисляване и усвояване на ДДС. В СГП е водено дело за източването на “Булгартабак” от фиктивни фирми. Едно от проверяваните лица е Галина Велинова Йосифова. Установено е, че Галина Йосифова тегли големи /от 20 000 до 100 000/ суми пари от централния клон на “Булбанк” в гр. София които предавала на Будимир Куйович. При тегленето на парите тя е съпровождана от Юрий Славейков Дудински, /бивш съдружник с Арбен Хавальов във фирма “X ЕНД Д” ООД/ и Димитър Ангелов Ангелов, /занимава се с неправомерно теглене на ДДС и е фалшиви документи за самоличност/.

Дудински и Никола Петров Събев са пълномощници на фирма “Жетрон” ЕООД от сметката, на кояго за са изтеглени около 14 000 000лв. и близка връзка на Арбен Хавальов. Бившият зам. директор на ГДБОП – И. Иванов също е поддържал контакти. С помощта на Иван Драшков и И. Иванов, водените разработки по отношение на Хавальов са приключвали без резултат.

Изключително силна е връзката му с Л.Ранчев, същият, като собственик и управител на строителната фирма “Вечна Р”, притежава хотели и апартаменти на територията на “Слънчев бряг” и Несебър. Ранчев многократно е споделял пред свои близки, че футболните срещи с Иван Драшков му излизат много скъпи финансово.

Източник: Гласове

http://glasove.com


3 коментара »

 • Obshtestvo.net said:

  В БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА ДРЕМЕ МНОГО ПО-ГОЛЯМ ОКТОПОД ОТ „НАГЛИТЕ”, ХАМСТЕРА, ТРАКТОРА, ЧЕ СЕГА И „МЕДУЗИТЕ”

  ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

  Вие сте признат автор на българския политичски роман, а вчера премиерът Бойко Борисов направи революционно изказване за ограбването на данъкоплатците от корупционни схеми в енергетиката. Чужди и то държавни и общински фирми се настаниха у нас, купуват евтиния ни ток, а го продават със свръх печалба, без да внасят в хазната и лев дивидент. Кой допусна да се случи това и ще стане ли по-евтино нашето си електричество за родните домакинства?
  Преди години излезе книгата ми „Следователят” за разприте в триото Ангел Александров, Корнелия Нинова и Румен Овчаров. Следователят ми се обиди, че съм го взел за човек на Ахмед Доган, а партийната бизнес дама от СДС и БСП, зависи кой й дава да чопне милиони от баницата – приватизация, се гушна с енергийния бос Румен Овчаров, защото и на него му е плащал Иван Костов. И от Швейцария ми се обади забогателия от енергийни консултации Красимир Георгиев, състудент от Москва на Р.Овч. В България се правят в течение на години милиарди от незаконен и неконтролируем износ на електричество. И аз питам премиера Бойко Борисов, съпоставимо ли е демонстрираното богатство на Корнелия Нинова и Р.Овч. в приходите им? Мисля, че видния отвсякъде бивш партиен и държавен ръководител, наричан от обикновените хора Дългия инкасатор, може да каже с какви пари плати хотел „Анел”, който е оценен за 16 млн. евро. Емилия Масларова е дребна хапка. В българската енергетика дреме много по-голям октопод от „Наглите”, Хамстера, Трактора, че сега и „Медузите”. А защо и не отвличаните за голям откуп бизнесмени. Откъде са им парите? Разходете се господа в полите на Витоша и даже в Банкя.

  Това ли е приносът на българските писатели към безпаричието, което засяга и тях?
  За 1 май излиза новата ми книга за интригантите в бившата Държавна сигурност. За спечелилите от доноси, за ген. Страх. Има и богати пишещи и те са забогатяли не съвсем регулярно. Дали дарбата се остойностява в пари, питам аз законодателя? Защото от ум, работа и опит не се забогатява, а и от власт. Днес и читателите са бедни, една книга струва кутия цигари и половинка водка. Пределно ясно е какво се предпочита. А ограбена България прелива от богати. Чак шефа на ВМРО Красимир Каракачанов демонстрира завидно състояние. Аз помня бедното еврейско момиченце от Велинград Лидия Биджерано – Шулева, която днес е видна и свръхбогата гранд-дама. Откъде се взеха парите? Иван Костов и Стефан Софиянски ги няма в сметките. Всички ги оправдават, даже българския съд.

 • милионер said:

  Къде е моят милион?

  ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ

  Когато наглите, октоподите, медузите и енергийните вампири крадат милиони и милиарди, те всъщност избиват децата на България. И е крайно време да спрем с политически коректното лигавене

  Cлед голямата криза и последвалата я депресия, поразила САЩ и света през периода 1929-1933 г., американският писател Ъптон Синклер публикува романа си \"Къде е моят милион\". Както всички големи неща, идеята на романа е проста. След кризата става ясно, че огромно богатство буквално се изпарило от спестяванията на американците. Изпарил се средно по един милион долара на всяко американско семейство. Е, американските семейства били големи тогава, но един милион долара през трийсетте години на миналия век днес са 50 милиона. Къде отишъл единият милион на Ъптон Синклер и неговото семейство? Който неговите родители и той самият честно и почтено били заработили? Много ясно къде – откраднали му го. Но още тогава хората разбрали, че това не е обикновена кражба като тази, при която един портфейл сменя собственика си. Защото липсващият милион означавал, че една трета от американците потънали в мизерия, че децата им останали без образование, че болните и старците масово измрели. Не било кражба това. Било масово убийство.
  Преди 20 години ние, българите избрахме мирния преход. Или ни го наложиха, няма значение. Първият демократично избран български президент днес се гордее с това. Мирният български преход влезе даже в читанките на децата и те се радват горките, защото са чували, че няма по-страшно от войната. А от братоубийствената война – съвсем пък няма. Вярно е това, от войната по-страшно няма.
  Защото на война загиват най-младите и най-добрите, а безброй други не се раждат. Така че хубаво нещо е мирният преход. Само дето един въпрос като червей дълбае тази перфектна уж логическа конструкция.
  Беше ли мирен преходът български? Ами беше, е стандартният отговор. Имаше ли убити след първите свободно проведени и още по-свободно фалшифицирани избори през 1990 година? След изборите, донесли толкова нужната на БКП глътка въздух, за да се пребоядиса тя и да избяга от въпроса защо изкла елита на нацията 45 години преди това? Да избяга и от отговорността. Която нямаше да е само политическа. Помня как се бяха изпокрили по дупките червените велможи тогава. Защото прекрасно помнеха какви са ги вършили в кървавите дни и нощи след 9 септември 1944 г. И прекрасно знаеха какво заслужават заради това. Не че го получиха, за съжаление. Така че убити през 1990 г. нямаше, мирен бе преходът. Даже когато само 6 години след това БСП ни докара до бедност, невиждана и в Африка, след Виденовия глад и хиперинфлация, убити пак нямаше. Значи – мирен бе преходът. Мирен ли?
  Убийствен бе преходът. Само за периода 1990-1997 г. при три червени управления, две на Луканов и едно на Виденов, България загуби милион и половина от своите граждани. Няма период в цялата ни история, когато такава част от нацията да изчезне от държавната територия. И през робствата няма, и през войните за национално обединение няма. През годините от 1912 до 1918 страната ни води три свирепи войни, печели всички битки и се разделя с националния си идеал – да събере чедата си в една държава. За тези жестоки години България дава 150 000 убити и два пъти по толкова ранени. Тогава, при 4 милиона население, на фронтовете се бият 900 000 българи. Няма такова военно усилие в човешката история, с едно изключение. Израел се казва изключението, но случаят там е друг.
  Ще повторим: през войните губим 150 хиляди, през така наречения преход – десет пъти повече. Та мирен преход ли? Много трябва да е тъп човек, или безкрайно циничен, за да нарича така времето, през което страната ни преживя най-тежката си катастрофа. Защото не са само тези милион и половина, дето ги загубихме. Загубихме и децата им, и децата на децата им. След 40 години ще сме наполовина, за след още 40 не ми се мисли. Защото от всякакви дупки излизане има, но от демографската – няма. Дано историята ме опровергае, макар че надали.
  Когато наглите, октоподите, медузите и енергийните вампири крадат милиони и милиарди, това не беше обикновена кражба. Каквато е когато мургави неграмотни същества ни отмъкват портфейла. Халал да са им парите, да си нахранят там циганетата, че те един ден ще са стопаните на тази безценна земя, бяла от костите на дедите ни. Когато наглите, октоподите, медузите и енергийните вампири крадат милиони и милиарди, те всъщност избиват децата на България. И е крайно време да спрем с политически коректното лигавене. Лъжлива е думата корупция. Кражба и убийство са точните думи. Прахосал някой си там 120 милиона държавна пара с неизгодни договори. За да прибере някакви си един-два милиона комисионна, както скоро ще видим. И това било корупция?
  Не знам какво е корупция, но да откраднеш 120 милиона означава да убиеш 1200 деца. Няма грешка, хиляда и двеста са, защото с по 100 хиляди лева само (че и с по-малко) се лекуват безнадеждни иначе детски болести. А с неродените им деца и с неродените деца на децата им – нека всеки си направи сметката колко души е убил така нареченият крадец. Това е резултатът от кражбата и не ме интересува, че убиецът на 1200 деца щял да се обиди, ако и когато прочете тези редове. Или че щели да му се нарушат правата. Достоевски беше казал, че една единствена детска сълза не струва колкото всички богатства на света. Да преброим ли сълзите на всички неизлекувани дечица? За страданията на родителите им – отделно. Представят ли си така наречените крадци ужаса и отчаянието на един баща, когато детето умира в ръцете му, а той не може да му помогне? Няма по-страшно страдание от това и не го пожелавам и на убийците. За което вероятно не съм прав, но така са ме възпитали нашите. И съм им благодарен.
  Били ги натръшкали на земята, вместо примерно с бъклица и погача да ги арестуват? Нека направим една проста сметка. Откраднал някой стотици милиони (или поне толкова има документирани), че и раздал десетки хиляди подкупи на следователи и съдии. Ясно е, че такъв потенциално е готов на всичко. Включително на въоръжена съпротива, особено ако е превъртял от напрежение и чакане. Защото всеки, който открадне толкова, цял живот очаква да го връхлетят качулатите. И това чакане е от сигурните му наказания – това за сведение на всички, които се канят да топнат лапи в меда. По-добре недейте. За да не стане така, че щракването на белезниците да ви се стори избавление.
  Къде днес е всеки шести българин, всеки четвърти млад човек и всеки втори талант на България? Къде е моят милион, който родителите ми и аз честно и почтено си изработихме? И не защото ми трябва този милион, а защото с него може да се спасят 10 невинни деца, да се обучат 5 умни българчета и в крайна сметка България някак да я има, колкото и безнадеждно да изглежда това сега.
  Близо сме до две точки, от които няма връщане, англичаните им викат \"points of no return\". Първата е на демографския колапс, след който просто няма да ни има. Тук можем само да се надяваме, че капчица от яростта, с която дедите ни са завоювали тази неописуемо красива земя, е останала в кръвта ни.
  Втората е точката, след която няма връщане в света от последните 66 години. В света на деветосептемврийските убийци, техните наследници и цялата останала шайка с нарушените права, щото ги били тръшнали на пода. Да припомня ли, че някога, в други времена и при други нрави, тръшването на пода щеше да им се стори връх на лукса? А и знае ли човек, нещата имат свойството да се повтарят. Като фарс, но и като трагедия. Поне за някои.
  Две точки ни очакват в близко бъдеще, от които връщане назад няма да има. Дано с Божията помощ да избегнем първата. И да имаме воля и сили да достигнем втората.

 • Nik said:

  Най-искрената изповед (досега) на проф.Михаил Константинов.
  За търсещите истината за безпрецедентния ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ (да не се бърка с НАРОД – той е нещо съвсем различно!)ще бъде полезно да прочетат компетентните, прецизни и своевременни анализи на проф.Янко Н. Янков-Вельовски (особена забележка: ПРОТИВОПОКАЗНО ЗА ПРИНАДЛЕЖАЩИ КЪМ НАСЕЛЕНИЕТО ИНДИВИДИ):

  2007-08-07
  САМО БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА
  (Забележка: Под заглавията на темите са линковете към отделните публикации)

  Червената мафия е само държател на заграбеното народно богатство
  http://iankov.blogspot.com/2007/07/blog-post_4398.html

  Не им е за първи път
  http://iankov.blogspot.com/2007/07/blog-post_1728.html

  Върховният съд – слуга на мафията, БСП и С(ДС)
  http://iankov.blogspot.com/2007/07/blog-post_8434.html

  Само българската мафия си има държава
  http://iankov.blogspot.com/2007/07/blog-post_27.html

  Първо тоягата, после морковът
  http://iankov.blogspot.com/2007/07/blog-post_23.html

  Иван Юхновски – слуга на Мафията (2)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/2.html

  Иван Юхновски – слуга на Мафията (3)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/3.html

  Прокуратурата – долен бардак
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_8234.html

  Прокуратурата – долен бардак (2)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/2_02.html

  Прокуратурата – долен бардак (3)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/3_02.html

  Спецслужбите – слуги на мафията
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_7054.html

  Майката срещу Мафията
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_2048.html

  Стопанска Мафия
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_1578.html

  Квартална Мафия
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_7645.html

  Спецслужбите и науката
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_5347.html

  Квартална Мафия (2)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/2_1921.html

  359 писма до Мафията
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/359.html

  Мафията в науката
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_2044.html

  Квартална мафия (3)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/3_6993.html

  Стопанска Мафия (2)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/2_3021.html

  Нов Главен прокурор – слуга на Мафията (2)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/2_3628.html

  Тотална мърсотия
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_6540.html

  Майката срещу Мафията (2)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/2_03.html

  Мафията краде
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_8374.html

  Прокуратурата – долен бардак (4)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/4_03.html

  Безнаказани престъпления
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_2842.html

  Прокуратурата – долен бардак (5)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/5.html

  Квартална мафия (4)
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/4_7643.html

  Гейокрация=Геноцид
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_9243.html

  Филчев не е луд
  http://iankov.blogspot.com/2007/09/blog-post_26.html

  Гейокрация, геноцид, специални служби и психиатрия
  http://iankov.blogspot.com/2007/10/blog-post.html

  Гейокрация, геноцид и престъпна съдебна власт
  http://iankov.blogspot.com/2007/10/blog-post_07.html

  Българските тайни служби – международни терористи
  http://iankov.blogspot.com/2007/10/blog-post_10.html

  Now, it’s up to your conscience!
  http://iankov.blogspot.com/2007/10/now-its-up-to-your-conscience.html

  Тест: Мафиотски ли е българският съд
  http://iankov.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

  Темида по български
  http://iankov.blogspot.com/2008/05/blog-post_14.html

  Мафиотска семантика
  http://iankov.blogspot.com/2008/05/blog-post_18.html

  Траперите, Драконът и капаните за гущерчета
  http://iankov.blogspot.com/2008/05/blog-post_25.html

  -Почтен политик? -В лудницата!
  http://iankov.blogspot.com/2008/05/blog-post_30.html

  Убиват цял народ, Европа нехае
  http://iankov.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

  С кого е солидарен съдът?
  http://iankov.blogspot.com/2008/06/blog-post_13.html

  Съдия – кретен и/или мафиот?
  http://iankov.blogspot.com/2008/06/blog-post_15.html

  Съдия – и кретен, и мафиот!
  http://iankov.blogspot.com/2008/06/blog-post_25.html

  Семантика на мафията
  http://iankov.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

  Геноцидът се разгръща
  http://iankov.blogspot.com/2008/06/blog-post_29.html

  Шизофрения или мафиотизъм – това е въпросът
  http://iankov.blogspot.com/2008/07/blog-post.html

  Българският съдия – под червен фенер
  http://iankov.blogspot.com/2008/07/blog-post_18.html

  Българският съдия – под червен фенер (2)
  http://iankov.blogspot.com/2008/08/2.html

  Шизофрения или мафиотизъм – това е въпросът (2)
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/2.html

  Българският съдия – под червен фенер (3)
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/3.html

  Българският съдия – под червен фенер (4)
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/4.html

  Докога български, руски и западни престъпници ще мародерствуват безнаказано?
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

  ДанС в Мафията/Мафията в ДанС
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/blog-post_25.html

  Отговорност за съучастниците в престъплението
  http://iankov.blogspot.com/2008/09/blog-post_29.html

  Българското мафиотско правосъдие се логистицира
  http://iankov.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

  Отговорност за престъпленията на Новата Империя на Злото
  http://iankov.blogspot.com/2008/10/blog-post_10.html

  ДАНС – център или периферия на новата империя на злото?
  http://iankov.blogspot.com/2008/10/blog-post_16.html

  Световна криза: “Руската идея” кастрира “Американската мечта”
  http://iankov.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html

  Крадец – българската държава
  http://iankov.blogspot.com/2008/11/blog-post.html

  Българският съдия – под червен фенер (5)
  http://iankov.blogspot.com/2008/11/5.html

  ДАНС – център или периферия на новата Империя на злото? (2)
  http://iankov.blogspot.com/2008/11/2.html

  Българският съдия – под червен фенер (7)
  http://iankov.blogspot.com/2008/12/7.html

  ДАНС-център или периферия на новата Империя на злото? (3)
  http://iankov.blogspot.com/2008/12/3.html

  Отговорност за всички участници в престъплението
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/blog-post_05.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/blog-post_13.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС-2
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/2.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС!-3
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/3.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС!-4
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/4.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС!-5
  http://iankov.blogspot.com/2009/02/5.html

  Иск №1
  http://iankov.blogspot.com/2009/03/1.html

  Иск №4
  http://iankov.blogspot.com/2009/04/4.html

  Българският съдия – под червен фенер (8)
  http://iankov.blogspot.com/2009/04/8.html

  Отговорност за престъпленията на новата империя на злото (4)
  http://iankov.blogspot.com/2009/05/4.html

  ДАНС – център или периферия на новата империя на злото (5)
  http://iankov.blogspot.com/2009/05/5.html

  Българският геноцид 2008-2009 г.
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/2008-2009.html

  Отговорност за престъпленията на ДАНС – 6
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

  Чешки мафиотски рекет или военни репарации заради 1968 г.? – 3
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/1968-3.html

  Чешки мафиотски рекет или военни репарации заради 1968 г.? – 4
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/1968-4.html

  Чешки мафиотски рекет или военни репарации заради 1968 г.? – 5
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/1968-5.html

  Чешки мафиотски рекет или военни репарации заради 1968 г.? – 6
  http://iankov.blogspot.com/2009/07/1968-6.html

  Отговорност на държавата за причинените вреди-1
  http://iankov.blogspot.com/2009/08/1.html

  Българският геноцид – 2009 г. – А
  http://iankov.blogspot.com/2009/08/2009.html

  Българският геноцид – 2009 г. – Б
  http://iankov.blogspot.com/2009/09/2009.html

  ЮЗУ Благоевград – клоака на българския филиал на руската Червена мафия
  http://iankov.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

  Отговорност на държавата за причинените вреди-2
  http://iankov.blogspot.com/2009/09/2.html

  Българският геноцид – 2009 г. – В
  http://iankov.blogspot.com/2009/09/2009_24.html

  Отговорност на държавата за причинените вреди -1-А
  http://iankov.blogspot.com/2009/09/1.html

  Отговорност на държавата за причинените вреди-3
  http://iankov.blogspot.com/2009/09/3.html

  Българският съдия – под червен фенер (9)
  http://iankov.blogspot.com/2009/10/9.html

  И университетска мафия…(1)
  http://iankov.blogspot.com/2009/10/1.html

  И университетска мафия…(2)
  http://iankov.blogspot.com/2009/10/2.html

  Българският съдия – под червен фенер (10)
  http://iankov.blogspot.com/2009/10/10.html

  Отговорност на държавата за причинените вреди – 2-А
  http://iankov.blogspot.com/2009/10/2_25.html

  И университетска мафия…(3)
  http://iankov.blogspot.com/2009/10/3.html

  Конфронтацията завърши с конвергенция… на “елитите”
  http://iankov.blogspot.com/2009/11/blog-post_02.html

  Смяна на властта, но не и на собствеността
  http://iankov.blogspot.com/2009/11/blog-post_03.html

  Олигархия? -Не, мафия!
  http://iankov.blogspot.com/2009/11/blog-post_6456.html

  Българският съдия – под червен фенер (11)
  http://iankov.blogspot.com/2009/11/11.html

  И университетска мафия…(4)
  http://iankov.blogspot.com/2009/11/4.html

  “Издирван” – от полицията или от мафията?
  http://iankov.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

  Издирван ли съм от полицията и ако да – защо полицията тормози съседите, а не се занимава лично с мен?
  http://iankov.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

  Отговорност за престъпленията на Новата Империя на Злото-5
  http://iankov.blogspot.com/2010/02/5.html

  ДАНС – център или периферия на Новата Империя на Злото-6
  http://iankov.blogspot.com/2010/02/6.html

  Какво и кои прикрива началникът на Софийското Първо управление на МВР?
  http://iankov.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

  Докога МВР и Прокуратурата ще скриват престъпленията и престъпниците на комунистическата Държавна сигурност?
  http://iankov.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

  Докога МВР и Прокуратурата ще скриват престъпленията и престъпниците на комунистическата Държавна сигурност?-2
  http://iankov.blogspot.com/2010/03/2.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.