Home » Избрано

Болярски козунаци пекат в Чикаго

2010.04.01 Един коментар
Spread the love

11 агнета, 65 козунака и над 1000 червени яйца. Това е в менюто на емигрантите ни в Чикаго. Трапезата ще бъде опъната в българския православен храм “Св. Иван Рилски” в американския град с най-много нашенци разкри Петранка Стаматова от Eurochicago.com. Голямо великденско празнуване готвят и в църквата “Св. София” kaза тя. Много от сънародниците ни в града на ветровете обаче предпочитат да спазят традицията и да подразнят апетитите на янките с аромат на прясно изпечен козунак. Традиционното агнешко върви около 12 долара за килограм и не е проблем за никого отвъд океана. Студентката Пламена Пехливанова се зарече и този Великден да спази духа на традицията.
“Приятелят ми Мартин е страхотен кулинар. Докато той меси тестото за козунаците, ние с жените боядисваме яйцата – всяка оставя нейната лична щампа върху черупката. Всяка година се шегуваме, че червената боя пак не струва в сравнение с тази на баба. В продължение на часове щъкаме из кухнята, бъбрим си и се опитваме да продължим фолклорната култура на прадедите ни. Пуснем си някое хорце, подскачаме на място, Мартин подхвърля тестото, докато ритуалната питка набъбва в печката. Козунаците се замесват по стара болярска рецепта, която приятелят ми ежегодно изменя и подобрява. Миналата година той направи цели 14, от които няколко бяха специално поръчани от близки и познати из Чикаго. Даже пратихме два козунака по бърза поща (в кашонче) на моите родители в Ню Йорк”, горда е нашенката. Към полунощ нейната компания тръгва към българската църква “Св. Иван Рилски”, която всяка година събира многобройното българско общество на Чикаго. Полицаите вече са свикнали с малките пламъчета, с които нашенците обикалят храма, а после го носят като светулки към домовете си и не правят проблеми.
Българските ресторанти също са подготвили богати менюта и специални музикални програми. В кухните ще цвърчат агнета, от които ще се раздава и за вкъщи. Тъй като учениците са в пролетна ваканция, много от сънародниците ни са заминали за седмица някъде към Флорида нa по-топло или в близките курорти в съседния щат Уисконсин.

Лора Симеонова
Любомир Старидолски
в-k “Standart”

201003Tzvetnica 117a

One Comment »

  • Надя said:

    Браво на българите в Чикаго!
    …а като боята на баба…наистина няма 😉
    Весели празници!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.