Home » Избрано

Започва издаването на нови документи за самоличност

2010.03.28 6 коментара
Spread the love

От днес започва издаването на новите документи за самоличност. Биометричните гишета за обработка на лични данни вече са инсталирани почти навсякъде, където се предвижда приемане на заявления за тях, съобщи БТА.

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути. Първо гражданинът сяда на специално определено място, където автоматизирана система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, който обработва заявлението. При желание да бъде подновен международен паспорт се вземат пръстови отпечатъци. Следва подпис на лицето със специална електронна писалка на определен за това малък екран.

В над 40 дипломатически представителства на България по света също вече има биометрични гишета за обработка на новите документи за самоличност. В дипломатическите и консулските представителства, където няма подобна техника, няма да се приемат заявления за издаване на паспорт с биометрични данни.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна – по едно във всяка област.

Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство – 25 лв., а за паспорт с биометрични данни – 40 лева.

Младежите между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплащат само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ – 50 на сто. Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто от таксата за паспорт и 44 на сто от таксата за свидетелство за управление на МПС.

След Великден вече започва обработката на бързи и експресни поръчки. Дотогава ще се приемат заявления само за обикновени услуги. Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят от материал, който е много по-издръжлив от досегашния, а освен това ще има и вградени нови защити. Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти ще продължат да ги ползват.

Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност. Подмяната на валидни документи с тези от новия вид не е задължителна. Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича тази година, но валидността на документите се удължава с шест месеца, за да се избегнат опашките пред РПУ-тата. През този шестмесечен срок документът за самоличност ще важи само в България и с него няма да може да се пътува в чужбина, защото няма как да се актуализират данните на документа, които вече веднъж са записани в него.

6 коментара »

 • Pesho said:

  Въпроси и отговори за новите документи за самоличност (преписани от в-к Дневник от 29.03.2009г)

  В кои документи ще има чип?
  – Чип ще има само в паспортите, но не и в личните карти и шофьорските книжки.

  Колко време ще отнема процедурата?
  – Процедурата за обработка на документите ще отнема няколко минути, обещава МВР. Гражданите ще сядат на специално място, където автоматизирана система ще ги снима, а снимката веднага ще се изпраща по електронен път до компютъра, на който се обработва заявлението. За международен паспорт ще се вземат пръстови отпечатъци. След това гражданите ще се подписват със специална електронна писалка на определен за това екран.

  Какви документи трябва да нося, когато подавам заявление?
  – При подаване на заявление не е необходимо да купувате и попълвате предварително документа, нито да носите снимки. Заявлението се попълва от служител на МВР. Само при издаване на първа лична карта се представя акт за раждане. При промяна на постоянния адрес се подава жълтият отрязък от удостоверението за адрес. При промяна на имената, брак, развод – документ, който удостоверява новото обстоятелство. Във всички останали случаи се носят само старите лична карта и паспорт и документ за платена такса.

  Каква информация съдържа чипът и кой може да я види?
  – В чипа ще се записват видът на документа, орган, който го е издал, валидност, имена, гражданство, дата и място на раждане, пол и ЕГН на притежателя. В него ще има и снимка, подпис и пръстови отпечатъци на собственика. Информацията ще е достъпна само със специален четец, с който разполагат дирекциите на МВР.

  Как ще изглеждат новите документи?
  – Биометричният паспорт има нов дизайн, а чипът ще е вграден в задната корица. Във визията на корицата няма промяна освен добавения знак за електронен носител и надписа “Европейски съюз”. При графичното оформление на страниците са използвани образите на Мадарския конник, Паисий Хилендарски, части от тракийското златно съкровище. Новите лични карти ще бъдат изработени от поликарбонат, който е по-здрав и издръжлив от материала на старите. На тях ще има перфорирано изображение на притежателя, въведени са елементи от символиката на ЕС.

  Трябва ли биометричният паспорт да се съхранява по специален начин?
  – Заради чувствителния чип документът трябва да се пази от прегъване, пробиване, загряване и влага. Ако е повреден, трябва да се подаде заявление за нов паспорт.

  На кого ще се вземат пръстови отпечатъци?
  – На всички без децата до 12 години.

  Докога важат старите документи?
  – До изтичане на датата на валидност. За българите, живеещи в чужбина, е предвидено удължаване на срока на стар паспорт от посолствата. Валидността може да бъде удължена еднократно до 1 декември 2010 г.

  Кога трябва да си сменя личната карта и паспорта?
  – Валидността на всички документи, които изтичат през 2010 г., беше удължена с 6 месеца. Така, ако личната ви карта изтича на 20 май, ще е валидна до 20 ноември. Имате срок до 20 декември да подадете заявление за издаване на нова, при забавяне има глоби. По-дългият срок на валидност важи само за България, не и при пътуване в чужбина. За удължената валидност не е необходима служебна бележка от МВР.

  Къде трябва да подам заявлението за издаването на нови документи?
  – Това ще става както и досега в районните управления и областните дирекции на МВР по постоянен адрес, в СДВР или дирекция “Български документи за самоличност”. Шофьорските книжки – в 28-те пункта на КАТ в страната.

  Колко струва издаването на новите документи?
  – Хората от 18 години до 58 години ще плащат 18 лв., 39 лв. или 90 лв. за издаване на лична карта според вида на поръчката – обикновена, бърза и експресна. Паспортите ще струват 40 лв., 80 лв. или 200 лв. според вида на поръчката, а шофьорските книжки – 25 лв. или 50 лв. На децата до 16 години и пенсионерите над 70 години лична карта се издава безплатно, а паспортът струва 10 лв., 20 лв. или 50 лв.

  Новите документи променят ли правилата при пътуване?
  – Смяната на документите не променя режима на преминаване през държавите във и извън ЕС. Както и досега, в Македония може да се влиза само с лична карта. Това е възможно и през Сърбия, но срещу туристическа такса от 50 евро. Преминаването транзит през Сърбия с паспорт не се плаща. Новите паспорти са едно от условията за премахване на визовия режим за българи, които поставя Вашингтон, но не променят и изискванията за пътуване до САЩ. За виза както и преди ще е необходим паспорт, чиято валидност надвишава поне с 6 месеца периода на планирания престой в САЩ.

 • marya said:

  Izdavat li se novi mejdunarodni pasporti v balgarskoto posolstvo v Tripoli-Lybia,molia otgovorete mi

 • Pesho said:

  Най-добре е да попитате директно на телелефона на централата на Външно министерство в БГ + 359-2-9482999. Защо да не издават?

 • bodzhov_zv said:

  Писмо до Министъра на вътрешните работи във връзка със зачестилите оплаквания на граждани при изваждането на нови документи за самоличнос
  ДО

  ВИЦЕПРЕМИЕРА

  И МИНИСТЪР

  НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

  Уважаеми господин министър,

  Във връзка със зачестилите оплаквания на граждани при изваждането на нови документи за самоличност, Съюзът на демократичните сили предлага на вашето внимание пет мерки за оптимизиране на работата на МВР в тази насока.

  Организацията на МВР за издаване на лични карти продължава да бъде пълен хаос. Хората чакат на опашки дни наред, записват се в списъци на хвърчащи листчета, не могат да получат бърза или експресна услуга дори да си заплатят за нея, плащат високи банкови такси. Всичко това може да се промени – така че и МВР, и гражданите да са доволни. Ето как:

  1. Запазване на дата и час

  МВР трябва да позволи интернет запазване на дата и час и изпращане на готовите лични документи по куриер. Всеки, който е взимал виза за САЩ, знае че човек си запазва дата и час за интервю в посолството по интернет и ако получи виза, тя му се изпраща заедно с паспорта по куриер.

  2. Извънработно време

  МВР да се организира така, че да работи и в извънработно време и събота и неделя, още повече като имаме предвид колко много хора работят в МВР. В момента, полицията работи само в работно време – т.е. човек трябва да избяга от работа (да си вземе болничен?), за да си подаде или получи документите за самоличност.

  3. Плащания с банкови карти

  Всички поделения на МВР да се снабдят с ПОС-терминали и таксите за лични документи да се плащат чрез банкова карта. Това, освен че е по-удобно, е и по-евтино за гражданите – тъй като няма банкова такса при плащането с банкова карта.

  4. Електронни услуги

  Хората да могат да си попълнят формулярите по интернет с електронен подпис, за да не губят време в МВР.

  5. Препоръчителни срокове

  МВР може да изпрати писмо на всички граждани и да им определи препоръчителен период за смяна на документите за самоличност. При неспазване на сроковете, да се заплаща по-висока такса.

  Направените предложения ще доведат до по-добра организация, липса на опашки и изнервени граждани, добра публична услуга и повече приходи за МВР (за някои от услугите МВР може да въведе такси).

  25. 05. 2010 г. Мартин Димитров

  Председател на ПП СДС

 • Кристина said:

  Здравейте,
  нещо не ми стана ясно! Подновяването на личните карти задължително ли е ?!
  Тъй като съм си сменила личната карта миналата година!
  И още нещо дали ще мога да пътувам в чужбина със старата лична карта?!

 • Евгения Влахова said:

  Много моля,ако някой знае дали има архиви към паспортните бюра или централно паспортно бюро,то да ми пише как мога да потърся сведения за родителите ми на които комунягите са сменяли имената им и са им издавали лични документи с нови имена/като тормоз и подигравка/,а сега се оказва,че дори не са съществували,като на мястото и на моите документи за баща пише-не и за майка пише-не,което вече го приемам като лична подигравка с моята личност.Баща ми и майка ми в последните лични документи/които съм запазила са с ЕГН,което показва,че не са починала много отдавна.Мюсюлманите си намериха и смяната и документи си извадиха,а с мен се подиграват все оюе.Имам нотариални актове на името на майка ми със сменена фамилия,като неомъжена,но отказват да ми издадат идентификация на имената,което ми създава неимоверен тормоз и всякакви препядствия.МОЛЯ ВСЕКИ,КОЙТО МОЖЕ ДА МЕ ОПЪТИ ДА МИ ПИШЕ НА [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.