Home » Е-Списание

Пия Крамлинг и Ян Непомнящий – европейски шампиони по шахмат за 2010

2010.03.17 Няма коментари
Spread the love

Европейското първенство в Риека е пред своя край. Току що Eurochicago.com научи имената на шампионите за 2010 година – Пия Крамлинг и Ян Непомнящий (Nepomniachtchi). Крамлинг (Cramling) е сред «ветераните» в днешния шахмат – родена в 1963 година в Стокхолм през 1983 година печели шахматен «Оскар» и от тогава е винаги сред най-силните жени на планетата, а често се пуска и в мъжки състезания. Тя вече е била европейска шампионка през 2003 година на шампионата в Турция. Младият Непомнящий е от най-младото поколение гросмайстори – роден е в Брянск и още не е навършил 20 години Той е бил многократен шампион на Европа, но… само за деца и юноши.
От българските представители, най-високо се класира Антоанета Стефанова, която претърпя единствена загуба, именно от шведката Крамлинг. При мъжете гросмайстор Александър Делчев, буквално в последните секунди при цайтнот, допусна груба грешка и изпусна победа и класиране сред най-силните 22 състезатели, което му даваше пътен лист към световната купа. Всички наши мъже се представиха на почти едно и също ниво от 6 – 6.5 точки (от 11 кръга), което може да се счита за успех за 13 годишния Кристиян Бербатов, но не и за Ив.Чепаринов и К.Георгиев.
Първенството ще запомним най-вече с това, че именно в Риека, най-известният шахматен мениджър в света Силвио Данаилов официално обяви своята кандидатура за Президент на Европейската шахматна федерация.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.