Home » Е-Списание

Историческо ядрено споразумение подписват днес МААЕ и Русия

2010.03.29 Няма коментари
Spread the love

29 март 2010 г. може да се превърне в историческа дата за световната ядрена енергетика, но атентатите в Москва могат да стреснат Международната агенция за атомна енергия.

Днес във Виена, между Международната агенция за атомна енергия (изписвана съкратено IAEA / МААЕ /  МАГАТЭ) и Росатом (държавната атомна корпорация на Русия) трябва да бъде подписано споразумение за създаването в Сибир, на първото в света, глобално хранилище за отработено ядрено гориво, научи www.Eurochicago.com.
По този начин химическият комбинат на град Ангарск (недалеч от Иркутск и езерото Байкал) официално се превръща в световен склад за отработен и ниско обогатен уран (LEU).
Според подписващите споразумението, Юкио Амана – генерален директор на МААЕ и Сергей Кириенко от Росатом, резервът LEU се създава за защита на всички държави-членки от възможни прекъсвания на доставките от уран свързани с технически или търговски съображения.
Русия поема всички разходи по проекта, като те ще бъдат компенсирани, евентуално, когато дадена държава-членка на МААЕ, изпита необходимост за закупуване на ядрено гориво през агенцията. В такъв случай именно Русия ще го достави.
Въпреки това, както много експерти отбелязват, на практика необходимостта за такава доставка на гориво е твърде малко вероятна, тъй като подсигуряването на тези, които са решили да изграждат ядрени централи, като Виетнам, Индонезия, Египет, Мароко, ОАЕ за сега изглежда безпроблемно.
Тогава какви са изгодите на Русия, за да пожелае сама да се превърне в хранилище на ядрени отпадъци, освен че става световен лидер в производството на обогатен уран?
Нека припомним какво каза пред Дарик радио, само преди месец Чарлз Маккомби, независим технически и стратегически съветник на различни правителствени и международни програми за управление на ядрените отпадъци и в продължение на 20 години, научен и технически директор на Награ – швейцарската организация за складиране на ядрени отпадъци:
«Важно е да се знае, че нито една държава досега не е обещала да бъде част от европейска организация за съхранение на ядрени отпадъци и въпросът за мястото на бъдещи хранилища не е обсъждан и няма да бъде решен в близките години…»
А ето нещо казано по-рано от инж.Борис Пеков, който от 2006 г. е директор на държавното ни предприятие за управление на радиоактивни отпадъци:
«Можете ли да посочите държава, която ще се съгласи да бъде построено на нейната територия регионално хранилище, което да приема отпадъците от целия бивш социалистически блок…, а от целия свят

Във връзка с днешното споразумение, Еврочикаго ще потърси мнение от някои известни специалисти в ядрените технологии.

Снимка от площад Ленин в центъра на Ангарск :

Ангарск

Източник: Wikipedia

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.