2024-03-29

2 thoughts on “Издирват убийците на Мартин Борилски

  1. „Наглите“ неща в живота ни поне получиха дефиниция – защото имаше един момент на дефиниционно безветрие, когато вече не бяхме сигурни дали в държавата някой е останал да мисли не просто държавнически, но и логически.
    На Наглите трябва да се дава отпор – това е посланието на цяло едно правителство и политика. Само че срещу Наглите се изправят Мудните. И Мудните нямат нужда от кавички – те са ясни, те са навсякъде, те са всъщност държавата.
    Мудните са хората, които проспаха 10 г. да бъде дадена справедливост по делото „Борилски“. И когато това се случи, Мудните изпуснаха убийците. Това се случва не просто заради съдебната система, а заради някого – първо, заради отводите на няколко съдебни състава, които бавят делото. Второ, заради смешната и жалка гаранция, която са платили преди осем години убийците – тя е 2000 лева. В момента се харчат пари на данъкоплатци за издирването на двамата. И тези пари са далеч над платената гаранция, нали? Мудните, които трябва да се справят с Наглите, всъщност се държат още по-нагло – те не допускат имената им да са ясни. Примерно кой пусна под такава гаранция двамата убийци на Борилски? И това, че същият е съдия, означава ли, че не трябва да му се търси отговорност? И това, че у нас „гаранция“ е смешна сума и дума – това също е част от наглостта. В Германия по делото „Стойков-Николов“ вече има присъди. У нас Мудните пускат декларации, че съдебната система е под натиска на правителството и че не може да се работи така.
    Но то и иначе не можете да работите!
    По делото на убития студент Стоян Балтов още не е насрочено съдебно заседание. Още една победа за Мудните. Апаши крадат коли, залавят ги, после ги пускат срещу 1500 лева гаранция – още една победа за Мудните. Нека да си признаем – правният механизъм „гаранция“ е система „мижи да те лажем“. Просто още един начин Мудните да пускат Наглите на свобода. Другите начини са пробация, условни или малки присъди. Стотици победи за Мудните. Тези, заради които животът ни минава и на нищо не прилича. Дори не искаме да си спомняме за делото „Опицвет“ – там Мудните спечелиха завинаги. Идиотска работа.
    Има политическа воля да се бърза и да се решават проблеми. Но с вика на уста „съдебната система е независима“ Мудните правят каквото си искат, скрити зад имунитета, сложната вербалност и охлювна „акуратност“.
    Дела могат да се гледат и за една седмица. Като на филм. Но на нас непрекъснато ни се обяснява, че много филми сме гледали. Мудно и нагло ни се обяснява, че явно не може иначе. А не е вярно.
    Ето ви прост пример – ченгето, помагало на Наглите, е работело в Добрич по време на така известното изчезване на определен брой хора. Майките на изчезналите деца искат да стане ясно дали същият има пръст, или с бездействието си е помогнал изчезванията да продължат. Кога ще има отговор на този въпрос? Мудните ще си траят. Утре ченгето ще бъде пуснато под смешна гаранция. Това с гаранциите е война, която обществото тепърва трябва да води. И някой трябва да плати – с имената си и с постовете си. Иначе Наглите и наглото ще съсипе недосъсипаното.

    Мартин Карбовски

  2. Подигравка с правосъдието, държавата и нас самите:

    Властите не знаят къде са убийците на Борилски

    До този момент местонахождението на Георги Желязков и Стоян Стоичков, осъдени за жестокото убийство на българския студент Мартин Борилски в Париж на 18 юли 2000 г., е неизвестно.

    След обявяването на присъдата от 19 години за Георги Желязков и 17 години за Стоян Стоичков при първоначален строг режим двамата се оказаха в неизвестност и до този момент не са задържани.

    И двамата обаче нямат издадени ограничителни заповеди да напускат България, което дава основания на съмненията, че вече са извън страната, информира „Дневник“.

    Още през 2004 обаче Франция е издала международна заповед за ареста и на двамата. През 2007 г. е издадена и европейска заповед за задържането им, като и двете продължават да са в сила.

    Ако в срок от 30 дни Желязков и Стоичков не бъдат открити, подобна заповед ще трябва да издаде и България.

    Липсата на официална информация за това, къде се намират Желязков и Стоичков, вече роди множество слухове във Варна. Според едни от тях заедно със Желязков от няколко дни е изчезнала и приятелката му Петя Узунова, която работи в рекламната агенция „Орка студио“ във Варна.

    Известната с екстравагантното си поведение жена беше неотлъчно до Георги Желязков през последните години. Сега за Желязков и Стоичков се твърди, че са заминали за Турция, откъдето лесно биха отлетели за страна, с която България няма споразумение за екстрадиция.

    Други варненски подсъдими вече са „проиграли“ маршрута преди години и преди потвърждаването на присъдите си от последната съдебна инстанция вече бяха отпътували през Южната ни съседка за Нова Зеландия и Южна Африка.

    Най-популярният подобен случай е с бившия областен управител на варненска област Добрин Митев. Според близки на Желязкови, този вариант бил твърде вероятен, тъй като семейството имало близки приятели в Южноафриканската република.

    Според друга версия Георги Желязков и Стоян Стоичков са заминали за Русия или друга страна от бившия Съветски съюз, където издирването им също ще бъде крайно затруднено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *