Home » Избрано

Тайната на българския математически ген

2010.01.24 5 коментара
Spread the love

На 17 декември Българската национална телевизия обяви като научно постижение на ХХ век откриването на шестия сърдечен тон от проф. д-р Иван Митев през 1974г. Това е и най-новото от всички предложени в кампанията български световни открития. Откриването на Lactobacillus bulgaricus е от 1905г., електромагнитният ефект на взривовете на Кръстьо Кръстев е от 1932г., откритието на акад. Наджаков за фотоелектретите е от 1925г., лекарството нивалин е открито през 1956г., а изобретяването на дигиталния часовник на Петър Петров е от 1968г. Дори най-голямото откритие на Джон Атанасов на нова изчислителна машина, основа на съвремените компютри, е от началото на Втората световна война. Излиза, че през последните 35 години няма откритие, което да е в тази класация. Може би нацията ни вече не е толкова надарена в областта на природните науки или по-съвременните постижения просто не се отбелязват.

В областта на природните науки България е уникална страна. Сега в началото на ХХI век нашата страна представлява като демографски потенциал само около 0.1% от общото население на земята и въпреки това нашите математици са от десетилетия в първата десятка, шестица или дори тройка на света. По тази причина България е просто на първо място в областта на математиката, защото нашето население е 0.33% от населението на Китай, 0.6 % от населението на Индия, 1.2% от населението на САЩ, 3% от населението на Русия, 10% от населението на Англия, а това са страните, които са водещи в областта на математиката. Българските математици са единствените заедно с математиците на Китай, които са допускани до Всерусийската олимпиада в Русия, което е най-престижното математическо състезание в света. През 2008г. Българите се върнаха оттам с 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медали, като такива спечелват всички участници. На Светозар Станков от СМГ е дадена и специалната награда за най-много решени задачи. Той е абсолютен първенец на олимпиадата. През 2009г. Светозар Станков получава 6 място и първа премия, а Любослав Панчев от СМГ е на 9 място и с втора премия. Конкуренцията в Русия изключително жестока, защото няколкото българи се състезават с китайския отбор и с 50 най-силни руски отбора. И въпреки това ние винаги сме в десятката, а често и на първото място. Интересно е, че отборът ни не е спонсориран от държавата, а от Американска фондация за България от 2005г., и Пенсионно Осигурителна Компания ”Доверие” през 2009г.

Български отбор неизменно участва и в „Wizard at Mathematics International Competition”, „Магьосници в математиката”. Това състезание се провежда през 2 години в град Лъкнау, Индия в най-голямото училище в света от 37000 деца. През 2007г. 2-ма български участника: Георги Гуляшки и Венислав Венков спечелват първите две места и златни медали, а Йордан Донев и Петър Динев сребърни медали, както и отборната награда. Ние сме на първото място. Конкуренцията е сред 26 световни отбора. През 2009г. същите наши деца имат отново златните и сребърни медали. Равносметката за 2009г. от това световно математическо състезание за математически чагьосници е от 8 деца – 8 медала. Конкуренцията е сред 38 отбора. Заслугата е на 107 ОУ „Хан Крум” и 125- СОУ „проф. Боян Пенев”. Децата са 12 и 13 години. На световната математическа олимпиада в Бремен през юли тази година нашият национален отбор се върна с един златен медал за Любослав Панчев, 3 сребърни и 2 бронзови медала. Сребърен медал имаше и ученикът от Шуменската математическа гимназия Живко Жечев. Другите участници традиционно са от СМГ и НПМГ. На международните състезания по математика ние винаги сме на първите места. И това е факт за страна, която има нищожно население и не полага особени грижи в областта на образованието си. На третата международната математическа олимпиада от 2005г. спонсор става „Американска фондация за България”. Тя спонсорира и националните отбори по физика, химия, биология и информатика За разлика от откритията, които честваме по Националната телевиия, българските математици и сега в условията на невероятна образователна криза доказват своята световна класа. И това е от десетилетия. България има уникална система за преподаване на нестандартни и нови методи в математиката, както и за ранно откриване на математически таланти. Наред с това трябва да си спомним, че точно Джон Атанасов, когато е бил само на 9 години проявява силен интерес към учебник по математика за колежа „J.M. Taylor”, който включва начални познания за дефернциално смятане, раздел за безкрайните редове и как се прилагат логаритми. Тъй като майка му е математик, той е обучен от рано по най-добрия начин. На 22 години вече преподава в 2 математически класа в колежа в Айова. След това в периода 1939-1941г. създава и изчислителната машина, която е в основа на съвремените компютри.

Ето на това се обръща изключително малко внимание. Математиката е в основата на всички природни науки. Тя е колкото точна, толкова и абстрактна наука. Изисква мислене и на прагматик и на философ. И въпреки това българските отбори нямат финансиране и дори някои родители влагат лични средства, за да изпратят децата си в Индия на сътезание. А когато децата се върнат с поредните златни медали медиите съобщават това между другото и почти никога не правят от това новина, която да измести някой политик, бандит или футболист. Може би, защото повечето българи не се интересуват от това „сложно” нещо.

Българинът е невероятно надарен точно в математиката. Колкото и да се гордеем с 4-5 медицински открития / шестия тон, постижения в генното инженерство и някои уникални лекарства/, а и с няколко стотин технически открития още от патента на Николай Тошевич от Калофер от средата на 1859г. за буталото с бутални пръстени и гребния винт с двойно действие, постиженията в математиката са постоянни, неотменни и винаги в десятката или шестицата на най-големите страни; за периода 1997г -2000г сме в шестицата. Редовно български деца изпреварват отборите на Франция, Германия, Англия и Китай.

Очевидно е крайно време образованието ни да се занимае приоритетно с това, защото фактът е не само добра образователна система, създадена още по време на социализма, а нещо повече. Математическите таланти в България са природна даденост. Действително имаме уникална математическа школа, но такава има и в Русия, САЩ и Китай, огромни усилия се помагат и в другите големи държави. През последните четири години Англия полага извънредни усилия в това направление поради спадане в нивото. Въпреки това нашите таланти са много повече от навсякъде другаде в света на глава от населението.

Време да споменем и обвързаността на България във връзка с математиката с влиянията, които идват от съзвездието на Козирог. Това е така, защото нашата страна е планинска, като Рила никога не е попадала под вода, а Балканът е най-западната част на Хималайската верига. А на запад винаги се постига най-доброто, от това което започва в далечината на времето на изток. Всичко това придава особен привкус на народите, които обитават тази територия. Тук израстват хора, които са по-практични, по-материални, по-рационални, но същевременно и философи. Имам и низини и височини. Ние сме не само математици, но на българска територия се раждат и две основни течения в християнството: богомилството и Учението на Беинса Дуно. Козирог като специфичен сектор от зодиака е пряко свързан с природните науки и по-конкретно с математиката, която е цифри и абстракция едновременно. Все направления, с които българският народ има конкретни световни постижения, независимо от малочисления си брой.

От друга страна известно е в астрологията е, че след съзвездието, което определя характеристиките на даден народ, идва съзвездието, което показва възможността за неговия финнасов просперитет. Ясно е, че за България това е Водолей, следващото след Козирог. Водолей е също крайно иновационен и комуникационен по своята същност. Той влияе върху всички високи технологии, космическите изследвания и програми, комуникационните системи и средствата за масови комуникации. Така, че ако се съобразяваме поне малко със същността си трябва да концентрираме всичките си сили точно в тези направления, а не да се чудим от какво да печелим и какво можем. Българинът по природа не става за хотелиер, защото е твърде студен и материален и трудно се усмихва. В нас любезността и учтивостта липсват като качества. Затова пък някой сред нас умеят много добре да мислят в областта на природните науки. Към това трябва да бъде насочено и цялото ни образование. Натам трябва да се насочат и малкото средства, с които разполага образователната ни система. Иначе скоро тези гени ще се раждат в други страни.

България е една от водещите страни в износа на студенти в цял свят. Българските студенти са на второ място от чуждестранните студенти в Германия и там математика, икономика и право учат около 10.000 души. Ние сме на трето място сред чуждестранните стипендианти на Харвард. Общо в чужбина учат над 50.000 български студенти. Междудругото от 1993г. насам на година се раждат между 60.000 и 73.000 деца. Броят за 1985г. обаче е бил цели 144.000 деца. И въпреки драстично намаляващата раждаемост, пропадащата образователа система, несъобразяваща се с нави тенденции в света и малките средства, българчета продължават да вземат златни медали от всички международни състезания по математика.
След това заминават за САЩ, за да се реализират в областта на космическите програми и високите технологии. Защото, когато нашите деца спечелят златни медали министърът подарява на съответното училище проектор, а Първанов и Цецка Цачева ги награждават с още някакви медали и ги поздравяват „сърдечно”. Има и парични награди, осигурени от спонсорите, но не това е важното, защото няма генерална държавна политика в областта на природните науки, където се раждат толкова много таланти. За сметка на това, когато същите тези способни българчета станат на 17-18 години американците с радост им предоставят стипендии в Харвард, а и в много други техни пристижни университети. Защото те са си ги отглеждали още от 10-годишни като спонсори. А смешното е, че българският спонсор е пенсионна застрахователна компания.
А за нас като българи остава успокоението, че все някой, в случая американците ще им предоставят благоприятни условия за развитие и от това ще се ползва целия свят. А и това е толкова благородно.

Силва Дончева /Фрогнюз/

5 коментара »

 • Ник said:

  Много показателен материал (като се абстрахираме от астрологическите забежки на авторката… неуместни в такава сериозна публикация).
  Наистина България има един перманентно пренебрегван елит – математическия. Но да не се удивляваме, че (цитат) “След това заминават за САЩ, за да се реализират в областта на космическите програми и високите технологии. Защото, когато нашите деца спечелят златни медали, министърът подарява на съответното училище проектор, а Първанов и Цецка Цачева ги награждават с още някакви медали и ги поздравяват „сърдечно”. Има и парични награди, осигурени от спонсорите, но не това е важното, защото няма генерална държавна политика в областта на природните науки, където се раждат толкова много таланти. За сметка на това, когато същите тези способни българчета станат на 17-18 години, американците с радост им предоставят стипендии в Харвард, а и в много други техни престижни университети. Защото те като спонсори са си ги отгледали още от 10-годишни.”
  Същевеременно, (цитат) “…когато децата се върнат с поредните златни медали, медиите съобщават това между другото, и почти никога не правят от това новина, която да измести някой политик, бандит или футболист. Може би, защото повечето българи не се интересуват от това „сложно” нещо.”
  Не, уважаема, причината не е в липсващия интерес на българите! Тя се корени в целенасочената, постоянна и натрапчива “държавна”, “социална”, “образователна”, “научна” и “културна” (в тесния смисъл на термина) политика, провеждана методично (от 1944 г. досега) от правителството, “партиите”, парламента, медиите (почти всички – управлявани от един и същ център), предназначена да декласира българския народ до положението на животинизирано население, борещо се неистово,и по възможност – с противоправни средства (кокошкарски кражби, жалки хитрувания, мизерни “присвоявания”) – създаващи така желаната от истинските управляващи димна завеса на дребната и средна престъпност, зад която те удобно осъществяват геноцидния мултимилиарден грабеж, довел България до първите места по бедност, престъпност и смъртност в Европа и света) за елементарно оцеляване.
  Впрочем, напишете в GOOGLE “Няма такава партия!”, за да ви се отворят очите за първоизточника на страданията на българския народ…

 • Dimitrina and Raffi ASLANIAN said:

  Радостно е да се види, че българска медия като eurochicago.com засяга теми с такова дълбоко съдържание и голямо значение за народа ни. Пресата рядко обръща внимание на разпространената в България дарба за абстрактно мислене, която е в основата на научните теории. Българските математици са отдавна и добре познати от чуждестранните им колеги: Кирил Попов, Никола Обрешков, Иван Ценов, Любомир Чакалов, Ярослав Тагамлицки са няколко от редицата български имена оставили трайни следи в световната математическа наука. Пробивите в новите технологии и в информатиката се основават в голяма степен върху способността за абстрактно мислене. Българската образователна система поощряваше формирането на това мислене в младите поколения. Вероятно го прави още, щом толкова млади хора се изявяват в трудни международни състезания. Ако след това, много българи се проявяват в тези дисциплини повечето в чужбина, това се дължи главно на липсата на достатъчна материялна база в страната, която да им позволи да приложат на практика постигнатите абстрактни резултати.
  Позволяваме си да прибавим още един значителен пример към тези дадени в статията ви. Фондацията ”Миню Балкански” основана и ръководена от Минко Балкански, световно известен френски професор по физика от български произход, води именно една активна дейност в България за развитие и поощряване на млади научни таланти. В базите си в Оряховица, Старозагорско, и в Стара Загора, тя дава целогодишно курсове за усъвършенстване по информатика за учители от българските училища и спомага за компютерното и Интернет оборудване на тяхните училища. Ежегодно, фондацията провежда конкурси по математика, физика, информатика и френски език за българските ученици от гимназиялно ниво. Първите трима от всека дисциплина са поканени да прекарат една седмица в Париж на разноски на фондацията и на патриотични българи от Париж, където проф. Минко Балкански им дава наградите в салоните на българското посолство и в присъствието на българи живеещи и работещи от много десетки години във френската столица. Когато спечелилите наградите завършат гимназия, фондацията им дава възможност, ако те го желаят, да бъдат приети в престижното парижко учебно заведение ”Lycée Saint Louis”. В това учебно заведение, българите са си извоювали постепенно признанието да принадлежат към най-способните студенти и затова те са приети там щом фондацията ги предложи. Френските кандидати за това учебно заведение не се ползват с такава привилегия, те си подават документите, биват класирани и само една част от класираните бива приета. Там те се учат една или две години, които се признават като еквивалентни на първите една или две университетски години. В края на първата или втората година, според готовността им, те се представят на конкурсите за най-високите френски висши учебни заведения. Българските студенти обикновено успяват конкурса за двете най-ценени френски висши учебни заведения ”Ecole Normale Supérieure” и ”Ecole Polytechnique”. Когато завършат тези висши учебни заведения, всички пътища им са отворени в света и те избират да правят докторати и да преподават в престижни университети или да работят на високо ниво в лабораториите за нови технологии по света. Благодарни за възможностите които са им били дадени, те преподават и помагат в България и от своя страна развиват дейността на фондацията ”Миню Балкански”.

 • Asd said:

  ко речи?

 • Мишо said:

  Toва са фактите – по дарби сме сред първите,но по възпитание сред последните.(Последният коментар е доказателство)

 • Canada said:

  Много добра статия!! Наистина се развълнувах… деиствително чувам от време на време за нашите математици, и вианги съм се гордял с това ковто постигат. Аз живея я Канада от няколко години и трябва да Ви кажа че действително усещам колко по различни сме от “младите” народи – сякаш като ги погледна в очите виждам една празнина, липса на задълбоченост, сякаш са направени изкуствено…даже незнам как да го опиша. Като погледна очите на един Българин или примерно Персиец – усещането ми е съвсем друго – просто сме древни народи. Как да е да не се отнасям с тия абстракции – желая много успех на нашите таланти, и да са все така на ниво – в крайна сметка от кадето е текло, пак ще тече!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.