2024-03-28

5 thoughts on “Тайната на българския математически ген

  1. Много добра статия!! Наистина се развълнувах… деиствително чувам от време на време за нашите математици, и вианги съм се гордял с това ковто постигат. Аз живея я Канада от няколко години и трябва да Ви кажа че действително усещам колко по различни сме от „младите“ народи – сякаш като ги погледна в очите виждам една празнина, липса на задълбоченост, сякаш са направени изкуствено…даже незнам как да го опиша. Като погледна очите на един Българин или примерно Персиец – усещането ми е съвсем друго – просто сме древни народи. Как да е да не се отнасям с тия абстракции – желая много успех на нашите таланти, и да са все така на ниво – в крайна сметка от кадето е текло, пак ще тече!

  2. Toва са фактите – по дарби сме сред първите,но по възпитание сред последните.(Последният коментар е доказателство)

  3. Радостно е да се види, че българска медия като eurochicago.com засяга теми с такова дълбоко съдържание и голямо значение за народа ни. Пресата рядко обръща внимание на разпространената в България дарба за абстрактно мислене, която е в основата на научните теории. Българските математици са отдавна и добре познати от чуждестранните им колеги: Кирил Попов, Никола Обрешков, Иван Ценов, Любомир Чакалов, Ярослав Тагамлицки са няколко от редицата български имена оставили трайни следи в световната математическа наука. Пробивите в новите технологии и в информатиката се основават в голяма степен върху способността за абстрактно мислене. Българската образователна система поощряваше формирането на това мислене в младите поколения. Вероятно го прави още, щом толкова млади хора се изявяват в трудни международни състезания. Ако след това, много българи се проявяват в тези дисциплини повечето в чужбина, това се дължи главно на липсата на достатъчна материялна база в страната, която да им позволи да приложат на практика постигнатите абстрактни резултати.
    Позволяваме си да прибавим още един значителен пример към тези дадени в статията ви. Фондацията ”Миню Балкански” основана и ръководена от Минко Балкански, световно известен френски професор по физика от български произход, води именно една активна дейност в България за развитие и поощряване на млади научни таланти. В базите си в Оряховица, Старозагорско, и в Стара Загора, тя дава целогодишно курсове за усъвършенстване по информатика за учители от българските училища и спомага за компютерното и Интернет оборудване на тяхните училища. Ежегодно, фондацията провежда конкурси по математика, физика, информатика и френски език за българските ученици от гимназиялно ниво. Първите трима от всека дисциплина са поканени да прекарат една седмица в Париж на разноски на фондацията и на патриотични българи от Париж, където проф. Минко Балкански им дава наградите в салоните на българското посолство и в присъствието на българи живеещи и работещи от много десетки години във френската столица. Когато спечелилите наградите завършат гимназия, фондацията им дава възможност, ако те го желаят, да бъдат приети в престижното парижко учебно заведение ”Lycée Saint Louis”. В това учебно заведение, българите са си извоювали постепенно признанието да принадлежат към най-способните студенти и затова те са приети там щом фондацията ги предложи. Френските кандидати за това учебно заведение не се ползват с такава привилегия, те си подават документите, биват класирани и само една част от класираните бива приета. Там те се учат една или две години, които се признават като еквивалентни на първите една или две университетски години. В края на първата или втората година, според готовността им, те се представят на конкурсите за най-високите френски висши учебни заведения. Българските студенти обикновено успяват конкурса за двете най-ценени френски висши учебни заведения ”Ecole Normale Supérieure” и ”Ecole Polytechnique”. Когато завършат тези висши учебни заведения, всички пътища им са отворени в света и те избират да правят докторати и да преподават в престижни университети или да работят на високо ниво в лабораториите за нови технологии по света. Благодарни за възможностите които са им били дадени, те преподават и помагат в България и от своя страна развиват дейността на фондацията ”Миню Балкански”.

  4. Много показателен материал (като се абстрахираме от астрологическите забежки на авторката… неуместни в такава сериозна публикация).
    Наистина България има един перманентно пренебрегван елит – математическия. Но да не се удивляваме, че (цитат) „След това заминават за САЩ, за да се реализират в областта на космическите програми и високите технологии. Защото, когато нашите деца спечелят златни медали, министърът подарява на съответното училище проектор, а Първанов и Цецка Цачева ги награждават с още някакви медали и ги поздравяват „сърдечно”. Има и парични награди, осигурени от спонсорите, но не това е важното, защото няма генерална държавна политика в областта на природните науки, където се раждат толкова много таланти. За сметка на това, когато същите тези способни българчета станат на 17-18 години, американците с радост им предоставят стипендии в Харвард, а и в много други техни престижни университети. Защото те като спонсори са си ги отгледали още от 10-годишни.“
    Същевеременно, (цитат) „…когато децата се върнат с поредните златни медали, медиите съобщават това между другото, и почти никога не правят от това новина, която да измести някой политик, бандит или футболист. Може би, защото повечето българи не се интересуват от това „сложно” нещо.“
    Не, уважаема, причината не е в липсващия интерес на българите! Тя се корени в целенасочената, постоянна и натрапчива „държавна“, „социална“, „образователна“, „научна“ и „културна“ (в тесния смисъл на термина) политика, провеждана методично (от 1944 г. досега) от правителството, „партиите“, парламента, медиите (почти всички – управлявани от един и същ център), предназначена да декласира българския народ до положението на животинизирано население, борещо се неистово,и по възможност – с противоправни средства (кокошкарски кражби, жалки хитрувания, мизерни „присвоявания“) – създаващи така желаната от истинските управляващи димна завеса на дребната и средна престъпност, зад която те удобно осъществяват геноцидния мултимилиарден грабеж, довел България до първите места по бедност, престъпност и смъртност в Европа и света) за елементарно оцеляване.
    Впрочем, напишете в GOOGLE „Няма такава партия!“, за да ви се отворят очите за първоизточника на страданията на българския народ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *