Home » Избрано

Бойко Борисов: Без партии посредници в отношенията между България и Турция

2010.01.30 Няма коментари
Spread the love

Посещението на Б.Борисов в Турция  –  обзор на информационна агенция „Фокус”


Бойко Борисов и премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган се разбраха да си говорят на малки имена. Имаме много общо минало – кметове, спортисти – футболисти… пошегува се Бойко Борисов на съвместна пресконференция на двамата министър-председатели. След близо двучасова среща на пресконференцията прозвучаха теми от енергетиката, политиката, икономиката, културата, добросъседските отношения, глобалната политика, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус” Денка Кацарска.

Подкрепа за ЕС
България и Турция като две съседни страни продължават своите добри отношения в рамките на НАТО и Европейския съюз. От момента, в който България стана член на ЕС, тя винаги ни е подкрепяла в преговорния процес на Турция – това каза премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган на съвместна пресконференция с българския министър-председател Бойко Борисов. Искам да изкажа благодарност за тази подкрепа – каза Ердоган. Ердоган отбеляза, че са укрепени отношенията в рамките на черноморското сътрудничество и в рамките на сътрудничеството в Югоизточна Европа. Сътрудничеството ни в тези различни форуми го оценихме заедно с премиера Бойко Борисов.

Борисов: Не бях срещал човек, който така подкрепя проекта „Набуко” като Ердоган
До този момент не бях срещал човек, който така да подкрепя проекта „Набуко” както колегата Ердоган – каза Борисов. Ще разкажа на срещата на върха в Брюксел за тези проблеми, как да ги преодолеем и че това закъснение на проекта „Набуко” може да се навакса. Имаме възможност да работим заедно в хранилищата за газ – каза Борисов. Двете страни имат общо мнение по въпроса за разнообразяването на източниците на природния газ, който ще преминава от двете страни в Европа. Сигурността на енергийните тръбопроводи е изключително важен момент и с България действаме заедно в това направление. Говорихме какво още може да се направи за ускоряването на този процес. България е член на ЕС и има възможност да окаже влияние върху съответните инстанции на ЕС имах молба в това отношение – каза Реджеп Тайп Ердоган.

1,4 милиона български туристи в Турция, срещу 32 000 турски в България за година
Между двата народа съществуват дълбоки исторически връзки, които трябва да бъдат развити. Турците, които живеят в България, са важен мост между двете страни. В областта на туризма 1 милион и 400 хиляди души са посетили Турция – това показва какъв потенциал съществува в това отношение. Желаем турските туристи, които посещават България, да са много повече, но за една година те са 32 000 души. Има много исторически места, които може да бъдат посетени и ще бъдат интересни за турските туристи. Ако има преференции за визи за турските граждани, това ще допринесе много за потока турски туристи в България – каза Ердоган.
Стокообменът за 2008 г. е 3 милиарда евро. В Турция смятаме, че сумата е недостатъчна и бихме направили всичко възможно за нарастването на стокообмена. Има политическа воля за това – каза Ердоган.

Източната граница на ЕС
Турция и България са две съседни страни, които имат общ бряг на Черно море и се явяват източна граница на ЕС. Трябва да разширяваме и укрепваме тези връзки – каза Ердоган. Много турски строителни фирми се занимават със строителни проекти в България.
Въпросът за съвместната комисия между двете страни и интензивната работа на тази комисия ще ни направи стратегически партньори – каза Ердоган. Един от тези въпроси, които тя разглежда, е проблемът за река Резовска.
Премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган каза, че е изключително доволен да посрещне българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов.
Убеден съм, че първото посещение на Бойко Борисов в Анкара ще допринесе за повишаване на равнището на българо-турските отношения и ще заздрави братските отношения между двете страни – каза Ердоган.

Турция поиска язовир на Тунджа и да спрем да ги наводняваме
Трябва да предприемем стъпки за строителството на язовир на река Тунджа, защото честите наводнения стават причина за смъртта на много хора и носят много материални щети. Строителството на този язовир е от важно значение, за жалост засега няма резултат в това отношение. Надявам се с българския премиер да предприемем стъпки за разрешаването на този въпрос – каза Ердоган.
Ердоган ни запозна с огромните материални загуби и жертвите, които търпят от пролетните разливи на река Тунджа. Паралелно с проекта Горна Арда, може да търсим начин за разработване на проекта Тунджа. До момента имаме техническо решение и това, че ще се прави, но няма как, по какъв начин, кога, кои ще са инвеститорите. Работните групи работят активно, надявам се експертите да ни дадат реални предложения, които да подпишем.

Борисов: Продължаваме да подкрепяме реформите в Турция и желанието за ЕС
Като членове на НАТО и на Европейския съюз изповядваме принципите на плурализма, свободата, демокрацията. Продължаваме да подкрепяме реформите в Турция и желанието й за членство в ЕС. Подписаното споразумение е стратегически проект, касаещ целия ЕС, каза Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Тайп Ердоган.

Ердоган: Защо Европа не иска Турция в ЕС?
На Турция се прилагат правила за ЕС, които не бяха наложени на никоя друга страна, това каза премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган на съвместна пресконференция с Бойко Борисов. Турция кандидатства за Европа още от 1954 година. Голяма част от причините за отказ не са сериозни доводи. Ако тези доводи бяха изисквани от другите страни, голяма част от днешните членове на ЕС не биха били приети. Ние сме затруднени да разберем на какво се основават тези доводи и бариери, които се изправят пред нас. В ЕС от 15 членовете станаха 27. В рамките на този процес България винаги ни е подкрепяла. Надявам се, че и в бъдеще България ще ни подкрепя в това отношение. Понякога пред нас се поставят политически условия. По такъв начин се иска да се пресече пътя на Турция, но ние сме изключително търпеливи, добре си подготвяме урока, няма да се откажем от визията си за Европа и докато Европа не ни каже „ние няма да ви приемем”, до този момент ние ще работим в тази насока. Когато се приеме това решение, ние ще се върнем към себе си и ще се развиваме по своему, защото Турция е страна с огромен потенциал и би могла да обогати ЕС. Не разбирам защо след като Европа съзнава това нещо, продължава да ни забавя? Как Турция, която води алианса на цивилизациите, няма да бъде приета в Европа? През 1996 г. Турция беше приета в Митническия съюз, а когато става въпрос за членство в ЕС – ни забавят. Това не е много приятно за нас, но ние с решителни стъпки продължаваме своя път към Европа. Решителни сме и сме търпеливи и ще продължим пътуването си към Европа – заяви Реджеп Тайп Ердоган.

Джумая Джамия и Желязната църква кандидатстват за ЮНЕСКО
България ще предложи Джумая Джамия в Пловдив за защитен паметник на ЮНЕСКО, а Турция ще предложи Желязната църква в Истанбул – каза Бойко Борисов.
Смятам, че посещението на българския премиер е ново начало в развитието на турско-българските отношения. Изключително сме доволни, че министърът на културата на България бе тук, когато през 2010 г. Истанбул става европейска културна столица, много ни зарадва неговото присъствие – каза Ердоган.

Без партии – посредници в отношенията между България и Турция
Между България и Турция не е необходимо да има партии – посредници в политиката, защото тя е основана на добруването на двата народа – бе категоричен Бойко Борисов.
Обещах му, че тази година ще завършим магистралата Харманли – Свиленград. Вчера бе подписано споразумение за превозвачите, касаещо въздушния и сухопътния транспорт. Много съм доволен от подписаните спогодби – те дават рамката за по-добро сътрудничество.
Договорът, подписан между министерствата на енергетиката на България и Турция ще допринесе за развитието на проекта „Набуко” – това каза премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган.
Надявам се, че „Набуко” въпреки че е закъснял като проект да стане максимално бързо. Ние имаме интерес от транзита, за да получаваме такси – каза Борисов.

Има ли националистически движения в България
Що се касае до националистически движения и реакции, те са оправдани с това, че в един етап хора от българската политика прекалиха и създадоха напрежение в обществото. Т.нар. обръчи от фирми с начин на живот, който не кореспондира с разбирането, включително и на турската политика. Това създаде условия, вместо да се гледат стратегически проекти и интереси на двете държави, да се влиза в дебати, които само ни разделят – каза Бойко Борисов.
Ние нямаме нужда от партии – посредник в отношенията между България и Турция. Партията, която е спечелила и е на власт, тя е тази, която представлява държавата – каза Борисов.
Отказахме се от идеята за референдума за новините на турски език, в името на добрите отношения между двата народа. Настоявам колегите от Турция да ревизират част от поведението на хора, които се представят за изразители на турската страна в България; вмешателство в изборния процес за парламентарните избори – каза Борисов.
Много съм доволен от меморандумите, които подписахме. Трябва да се абстрахираме и да направим така, че България и Турция да работят, да създават работни места, да гарантират на населението си, че водата няма да ги залее и няма да им разруши къщите. Това е приятелство, това е дружба. Мисля, че от днешната среща излизаме с такова настроение.

Компенсациите на тракийските българи още ще чакат
Обсъден е бил въпросът с обезщетенията на имотите на тракийските българи. Този въпрос съществува и с българската болница – каза турският премиер Реджеп Тайп Ердоган. В момента българската болница се намира под наем, със сътрудниците си работим върху този въпрос. Когато получим конкретни резултати, ще имам възможност да споделя това с уважаемия си колега. В момента този въпрос е на съдебно равнище. Каквото бъде решението на съда, ние като изпълнителна власт, трябва да съблюдаваме решението на съда – каза турският премиер Реджеп Тайп Ердоган.
Смесените комисии продължават да работят. Те ще приключат своята работа и ако действително се окаже, че трябва да бъдат изплатени тези компенсации, тогава ще бъдат предприети съответните мерки – това каза турският премиер Реджеп Тайп Ердоган на пресконференция с премиера на България Бойко Борисов, след като за трети път бе зададен въпрос за изплащането на компенсациите на тракийските българи.
Ние сме за решаване на проблемите на всички пострадали семейства и в едната, и в другата посока. Затова има работни комисии – това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Тайп Ердоган на въпрос за компенсациите за тракийските българи.

Искаме втори оглед на потъналия кораб „Хера”, с който загинаха 13 български моряци
Борисов е поискал ако може турската държава да позволи втори оглед на кораб „Хера”, тъй като се счита, че при първия оглед е имало интереси на фирмата корабособственик. Семействата на жертвите много молят за втори оглед на потъналия кораб – каза Борисов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.