Home » Е-Списание

Събитията на 2009-та година (според Еврочикаго)

2009.12.31 Няма коментари
Spread the love

Опит за кратък преглед на главното за годината останало в архива на стария ни сайт

Автор: П.Стаматов

Изтече 2009 година – подходящо време е за равносметка. Много събития отразихме на нашите страници, сами разбираме, че и много пропуснахме. Но кои от тях ще запомним, кое според нас бе най-важното?

Преди 365 дни www.Eurochicago.com приключи 2008 година със следната новина: Where U.S. Homeowners Are Losing Value Fastest (Къде в САЩ недвижимостта губи стойност най-бързо). Заглавието само по себе си подсказваше какво ни очаква през 2009-та. Но това не ни попречи да се съберем над 150 приятели заедно в Новогодишната нощ (за 5-ти пореден  път). Фоторепортажът, останал за съжаление на стария сървър на сайта, отлично показваше, че ни е било хубаво. Тази година пак ще спазим традицията и отново ще сме заедно. Този път Еврочикаго е само съорганизатор.

Какво се случи през 2009 след Новогодишните празненства.

На 06-01-2009 в България бе спрян газът от Русия. Не можехме да останем безучастни и да слушаме глупостите на министър Петър Димитров. Разпространихме подписката повдигната по този случай.

Седмица по-късно, държавните служители ни направиха отново за смях, когато един не особено известен чешки художник стана център на тяхното внимание.
Вместо да се вгледаме в нашата си паничка (и спрените средства от ЕС) , те крещяха да му гледаме тоалетните.

09-01-2009 Импийчмънт за Благоевич – Първи съобщихме в България, че в Илинойс предстои процедура по импийчмънт на губернатора Род Благоевич – заради злоупотреба с власт, включително и че се е опитал да продаде освободеното сенатско място на новоизбраният президент Барак Обама.

14 януари 2009 пред парламента – лично за мен това е най-паметният ден на българската 2009-та. Ден за протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност. Студенти, еколози, фермери, учители, пенсионери и футболни запалянковци излязоха пред парламента. Равносметката – над 150 арестувани, над 50 пострадали и много изводи (очаквайте обобщението от тези изводи непосредствено пред предстоящият 14 януари 2010 г., който обещава също да остане в новата българска история – линк ) Столичната община прекрати протеста пред сградата на Парламента със заповед на заместник кмета на Юлия Ненкова. Заповедта бе издадена след като от МВР са изпратили писмо до Общината за сигнал, в който се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство пред Народното събрание. Решението е взето след 30 минутен телефонен разговор между кмета на столицата Бойко Борисов и главния комисар на МВР Павлин Димитров.

Протестите продължаваха с прекъсвания до края на януари.

За да не останат назад и активисти от движение „Напред“ докараха в столицата с автобуси хора от региони в страната, където енергийният бос Христо Ковачки имаше предприятия. Хиляди участваха в полуплатено шествие за повторното пускане на затворените блокове III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“.

18-01-2009  театралната постановка “Look, What I Dont Understand”
Anthony Nikolchev in Association with Thirteen Pocket present а solo performance targeting the historical narratives experienced by writer and performer, Anthony Nikolchev’s father’s family during their escape from communist Bulgaria in 1969.
Едно чудесно изпълнение на българин по кръв (не и по език), което остана недооценено.

19-01-2009  Котев категоричен за подмяната на гориво в АЕЦ
Ядреният физик Георги Котев заяви, че шест месеца, след като съобщи за подозренията си за подмяна на ядреното гориво на АЕЦ Козлодуй (в Youtube и в Eurochicago.com) е още по-убеден в правотата си. На пресконференция в БТА той каза, че основната опасност, която се крие в употребата на горивото идва от там, че то не е проверено и лицензирано за употреба и може да доведе до инцидент в реакторите на АЕЦ Козлодуй.
Котев изнесе данни за корупционната схема, осъществяване от бившето и сегашното ръководство на централата заедно с руската компания-доставчик на горивото, която според него може да струва стотици милиони евро.
Информацията за това, той публикуваше от блога си  (Авторските страници) на Еврочикаго. Много от българските медии не обърнаха внимание на предупрежденията на Котев, а ръководството на АЕЦ Козлодуй поиска той да бъде съден за клевета. Искането на шефовете на централата обаче беше отхвърлено от местната прокуратура във Враца, която обаче и до ден днешен отказва да провери сигнала на ядрения физик за корупционна схема.

20-01-2009 Първият чернокож президент на САЩ встъпва в длъжност
Той е най-младият от президентите, които някога са ръководили Америка и е първият афро-американец, който заема този пост. Церемонията по встъпването в длъжност ни бе разказана от Симеон Гаспаров. Според социологически данни в деня на влизането му в Белия дом 79% от американците вярваха, че президентският мандат на Барак Обама ще бъде изключително успешен и че той ще успее да измъкне страната от икономическата криза в следващите 2 години. Вече знаем, че към днешна дата в това вярват под 50 % от американците – колко ли ще бъдат те след още една година?

26-01-2009 «Гардиън» (а след него и ние) съобщихме кои са виновниците за световната криза.
„25 души в центъра на кризата…“, е заглавието на материала в днешния „Гардиън“, в който се съобщават имената на хората, виновни за световната финансова криза. В списъка фигурират политици, икономисти и финансисти. Сред тях са бившите американски президенти Бил Клинтън и Джордж Буш, председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспън. На това му викам новина без новина – народът и без нас и без Гардиън знаеше, кои са виновниците…

28-01-2009 „Шоуто на Слави“ поде подписка за промяна на избирателната система
Да си призная и аз лично също бях за мажоритарната система, но … само до последните избори. Има още път да се извърви, докато стигнем до нея.

30-01-2009 Род Благоевич e отстранен за злоупотреба с власт, а Барак Обама предложен за Нобелов лауреат – удивителни неща стават в тази Америка, неща за които в малка България не можем и да си помислим. Единият е свален по време на втория си мандат, а другият издигнат още на втората седмица!

01-02-2009 Кметът на София Б.Борисов ще има среща с българската общност в Чикаго
Eurochicago.com първи съобщи за тази среща, първи и разпространи записа от изказването на бъдещия премиер. Но ние предоставихме на българите пълния запис от 03.02.2009, а не само отделни части, които предизвикаха медиина бомба (линк).
След като димът от нея се вдигна разбрахме, че старият ни сървър не може да издържа повече от 7-8 хиляди посещения на час. Пророкувахме също, че скоро за Бойко песни ще се пеят «О, достолепни Генерале, поведи ни!…»

На 04-02-2009 поместихме ОБРЪЩЕНИЕ НА СВЕЩЕНИКА И ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА „СВ. ИВАН РИЛСКИ – ЧУДОТВОРЕЦ“, което запали фитила и на страниците на форума ни (вече заакрит) се разгоря голям пожар, в който за малко да изгорим храма. Каква ще е съдбата му – сега само Съдът на Илинойс  и  Бог могат да решат.

19-02-2009 Кога е бил обесен Левски и някои други заблуждения
Изправихме грешка в Уикипедия (wikipedia.org) и в някой наши медии във връзка с датата на рождение на най-великия българин, но не успяхме да поправим в-к «Дума», който се беше позовал на несъществуващ юзър от нашия форум.

22-02-2009 Емигрант в САЩ ще ни представя на Евровизия 2009
Подкрепих опита на Красимир Аврамов да превземе Eurovision, но за съжаление още един път се убедих, че учителят ми по музика и пеене правилно ми бе писал среден 3. Все пак не всички можем да сме отличници и сред първите.

23-02-2009 Българи изпратили 1.9 млрд. долара в страната
Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики.
Една новина, която ме направи горд, макар и не съвсем заслужено.

march3

28-02-2009 Българското знаме се вее над Чикаго
Българско хоро разлюля «Дейли плаза» в Чикаго, а националният ни флаг бе тържествено издигнат над града.
А ето от тази новина се гордея, защото Еврочикаго има осезаем принос за събитието. На снимката най-младият ни помощник раздава мартенички.

march3ti

02-03-2009 По повод „Обръщение(то)” на Валентин Ноцков (от Георги Иванов, Чикаго)
По горе вече говорих за храма „СВ. ИВАН РИЛСКИ – ЧУДОТВОРЕЦ“, не можехме да не дадем думата и на другата страна в спора.

05-03-2009 В Чикаго стартира 12-ят годишен фестивал на филми от Европейския съюз. България ще бъде представена с игралния филм «Дзифт» – екранизация по едноименния роман на Владислав Тодоров от режисьора Явор Гърдев, в главните роли Таня Илиева и Захари Бахаров. Приятно ни бе да се запознаем с талатливия режисьор.

На 06-03-2009 подкрепихме две идеи
1)An invite from the Mensa – тwo events in Bulgaria
2) Законопроекта за електронно гласуване внесен от СДС

На 11-03-2009 представихме на страниците и иначе добре познатия с ярките си журналистически материали Симеон Гаспаров (Чикаго, САЩ)
На същата дата 11-03-2009 разказахме и за първото българско Осмомартенско женско парти в Чикаго

На 14-03-2009 ви поканихме:  Заповядайте на 44-ти Пролетен фестивал на Балканската музика и танц

19-03-2009 Представихме Български дарителски форум

22-03-2009  „Под игото“ от Иван Вазов е победител в „Голямото четене“
Написахме: Още един път бе доказано, че най-познатото, най-дълго налаганото е най-предпочитаното публиката. Не можеш да харесваш нещо, което не познаваш. Добре е, че четенето е нещо по-различно, по интимно от слушането на музика например. Че то с тая чалга навсякъде, кой ще се сети след време за Райна Кабаиванска, след като всеки ден е слушал-гледал гърлата Райна.

28-03-2009 Miss USA 2009
How do you imagine the winner in a beauty pageant? Spectacular looks, long legs, beautiful eyes… But how smart is she and what do you expect of her intellectual capabilities?
С това наше интервю стартира пътя на Лаура Чуканов към короната на Мис САЩ. Остана 3-та подгласничка,  само защото не си бе поставила задача да спечели титлата. Умните жени разбират -дори всички титли не важат, колкото една любов.

01-04-2009 Сериозно на 1 април: Представяме ви А.Първанова
Редакцията на Еврочикаго се слави с това, че за краткото си съществуване е открила и на страниците на портала за първи път са се проявили поне дузина таланти на перото. Освен тях сме подкрепили десетки други по трънливия път на творчеството. Запознахме ви и с Анна Първанова, която живее в един от северните предградия на Чикаго почти във Wisconsin.

03-04-2009 Голяма изложба на български деца в Чикаго “Pictorial expression of the Slavonic Alphabet by Bulgarian children.” В изложбата участваха 50 деца на възраст от 3 до 15 години.

05-04-2009 Триумф на ансамбъл БЪЛГАРЕ в Чикаго
Разплакаха ни, а сред нас имаше и американци.

08-04-2009 Всеки българин с интернет може да помогне на Лаура Кирилова Чуканов, която понастоящем е Мис Юта, да победи в конкурса за Мис САЩ.
На този наш призив се отзоваха хиляди хора от различни краища на България и нашето момиче поведе интернет класацията, стана любимка на публиката.

10-04-2009 Диана Войнова – българското момиче в американския баскетбол
Представихме ви още един наш талант в САЩ

24 април 2009 Театър „Сълза и смях“ гостува в Чикаго
«ЛАЗАРИЦА» от Йордан Радичков, режисьор проф.Киркор Азарян с участието на Валентин Танев и Малин Кръстев и «ЖЕНИТБА» от Н.Гогол.

И пак тогава 24-04-2009 Теодосий Спасов и Татяна Сърбинска в Чикаго
(Фоторепортаж и инервю с Теодосий Спасов)

26-04-2009 Смъртоносен свински грип напада светa
Мексиканските власти алармираха, че свински грип сее масова опасност.
В страната на маите вече потвърдиха смъртта на 20 души от свински грип, а има подозрения, че още 48 смъртни случая се дължат на същия вирус. В страната има 1004 случая на заразяване, предаде Ройтерс.
След Ройтерс и ние «Барабар Петко с мъжете» всяхме паника. Осъзнахме го по-късно и даже не се ваксинирахме. А в света до сега са починали далеч по-малко хора отколкото през изминалите години.

01-05-2009 Българо-американският център за културно наследство в сътрудничество с Мария Папас – Cook County Treasurer, организира официалното отбелязване на Деня на българската писменост и култура в Чикаго.

02-05-2009 “Дръж се, Чикаго, ансамбъл „Хоро“ те гази…
В залата на Ирландския център за културно наследство в Чикаго се състоя юбилейният спектакъл на ансамбъл “Хоро“. Концертът бе посветен на петата годишнина от създаването му от художествените ръководители Ирина и Тодор Гочеви.

10-05-2009 Наши хора на регионалното първенство по синхронно плуване в Чикаго
– българското момиче Деси, възпитаничка на Ивелина Зографова, печели медал и се класира за националния шампионат по синхронно плуване.

На 16 май 2009  похвалихме гражданите в Поморие, 70% от които излязоха и гласуваха на провелия се референдум „за или против Бургас-Александруполис”. 98% от гласувалите поморийци заявиха, че не искат на плажовете тръби.

17-05-2009 Откри се Петата световна среща на българските медии
Генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев откри срещата в присъствието на президента Георги Първанов и еврокомисаря Меглена Кунева На срещата присъстваха близо 200 български журналисти от 25 страни. Сред поканените е и представител на Еврочикаго, заедно с Лаура Чуканов (Мис Юта 2009) и Даниела Симидчиева (човекът с най-високо IQ на планетата).

26 май 2009 в „Червената къща” в София се проведе така наречената «Алтернативна среща на български медии», на която бяха обсъдени проблемите със свободата на словото в България, защитата на професията и достойнството на българските журналисти. Сред организаторите на инициативата са Даниела Горчева, издател и редактор на списание „Диалог”, Холандия, Атанас Чобанов, издател и редактор на сатиричния сайт „Рога и копита”, Франция, Коста Стефанов, издател и редактор на информационния сайт kafene.net , Великобритания, Иван Михалев и Росен Босев, журналисти от в. „Капитал”, Христо Христов, журналист от в. „Дневник“, Едвин Сугарев, издател и редактор на информационно-коментаторен сайт Свободата днес. Сред поканените бе и Петър Стаматов от Eurochicago.com

01-06-2009 Пикник в Чикаго по случай Деня на детето 1 юни
Рисунка дълга десетки метри нарисуваха 39 деца на възраст от 2 до 12 години на първия пикник организиран от Българо-американския център за културно наследство и Българо-американската асоциация в Чикаго по случай Деня на детето.
Хубав празник, опитан да бъде яхнат от една политическа партия – линк.

15-06-2009 Фоторепортаж от концерта на Горан Брегович в Равиния
Балкански ритми и песни разтърсиха Равиния край Чикаго далеч преди музикантът да гостува в София с Новогодишен концерт (за съжаление подробния ни фоторепортаж остана на стария сървър)

И отново тема за гордост:
17-06-2009 Българите – най-образованите имигранти в САЩ
Dанни на Бюрото по преброяване на населението на САЩ показват, че измежду имигрантите от европейски произход в САЩ най-високообразовани са българите.

23-06-2009 Избори 2009: Къде да гласуваме на 5 юли?
Отначало съобщихме само за 3 избирателни секции:
· Избирателна секция в Чикаго, щат Илинойс, САЩ на адрес 5944 West Cullom Avenue, Chicago, IL 60613  (в БПЦ „Св. Иван Рилски“).
· Избирателна секция в Детройт, щат Мичиган, САЩ на адрес 1001 Welch Road, Unit 101, Commerce, MI 48390
.· Избирателна секция в Минеаполис / Сейнт Пол, щат Минесота, САЩ на адрес Shoreview Community Center, 4580 Victoria Street North, Shoreview, MN 55126.
В последствие, след натиск от страна на будни българи и  не без помощта на Генералното консулство в Чикаго се откриха още две секции – в  Уйскансин делс и в БПЦ «Света София» в Дес Плейнс.

Последното съобщение на стария сървър и сайт:
29-06-2009 Промени в Eurochicago.com (линк)

Какво се случи в Чикаго през втората половина на годината, може и сами да намерите на новия ни настоящ сайт. Ето защо тук спирам. На страниците ни е давано място за още много важни събития от живота на българите, на диаспората. Събития свързани най-вече с българските училища, с Българо-американската асоциация, с други неправителствени организаци. Но ще ги оставим те самите да направят своите анализи. Ще чакаме да пише и обикновеният-необикновен човек.
Защото за него е направен този сайт. Всеки, който е запознат с интернет ще разбере, че не комерсиалното ни е карало да го подържаме. Надяваме се, че трудът ни не е отишъл напразно и сме ви доставили поне малко радост и информация.
Надяваме се идващата 2010-та да е по-добра за България и за българите по света!
И за теб лично, приятелю!

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.