Home » Авторски страници

Открит урок по българско наследство в училище “Джон Атанасов” – Чикаго

2009.11.17 Няма коментари
Spread the love

Проф. Йордан Детев: Където и да живеем, ние носим гените на нашия български народ и неговата култура

На 14 Ноември, 2009 г. българското училище  в Чикаго “Джон Атанасов”  беше домакин на първия български  фестивал на археологическото  и историческото документално  кино. Професор Йордан Детев –  преподавател по виртуална култура в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и по мултимедийна постпродукция в Академията по изкуствата в Пловдив, не само представи филмите на фестивала, а в продължение на няколко часа изнесе истински открит урок по българско наследство.

Най-напред беше показан филмът на Йордан Детев и Николай Шаранков за  античния театър в Пловдив. Това е първият български исторически филм представил цялостна виртуална реконструкция – дело на Николай Колев, на единствения реставриран и функциониращ античен обект у нас. Учениците се пренесоха във втори век след Христос, когато е изграден театърът в тогавашния Филипопулис – главният град на римската провинция Тракия. Проследиха историята на театъра по времето, когато изпълнява важна роля в живота на града до времето, когато потъва в забрава в продължение на векове, за да бъде преоткрит през 60-те години на XX век и по-късно реставриран.

Преспа  – откъснато късче  от рая

Филмът  “Преспа – сълзите на Бога”  разказа за величието и трагедията  на българския цар Самуил; за  Преспанското езеро и земите около него.

“Откъснато  от рая кътче” – това е езерото  Преспа – един от малкото непокътнати  природни феномени, криещо тайните  на един от най-великите и трагични български царе – цар Самуил. Езерото е уникален природен феномен  и биорезерват, а в скалите около него са построени едни от най старите християнски храмове със запазена и до днес скална иконопис. Там е най-старият скален християнски манастир от 13 век, църквата с чудотворната икона на Дева Мария построена през 1373 г. със съвършена пропорция на строителните материали; църквата “Св. Петър”, към която водят 176 стръмни каменни стъпала.

Къде  е най-старото  съкровище в света?

“Където  и да отидем, ние носим гените  на нашия български народ, неговата  култура.” – отбеляза проф. Йордан  Детев. Неговите изследвания на българското наследство го водят 7 000 години назад във времето, когато по българските земи е живял онзи достолепен цар-жрец, чиито останки са намерени край Варна. Филмът за най-старото съкровище в света е посветен на този неизвестен владетел, погребан в пурпурна роба, окичен с близо два килограма златни предмети. С помощта на  модерните технологии професор Детев реконструира образа на този митичен цар, за да застане той днес пред нас в цялото си величие.

Показани  бяха още филмите “Геоморфология на Родопите”, “Могилната култура в Тракия”, “Боговете наоколо и отвъд”, “Средновековните крепости”.

Как се е бразувала природата, как са изглеждали първите хора, как са започнали да се заселват по българските земи и да градят своята култра – това са част от темите на представените във филмите на Първия български фестивал на археологическо и историческо документално кино – Чикаго 2009. Училище “Джон Атанасов” от своя страна показа изследователския филм “Емигрантство – орисия или съдба на българина” – дело на творчески колектив от  училище “Джон Атанасов” и Мария Илиева – Mutzuna.

Учениците  от българското училище “Джон  Атанасов” в Чикаго получиха  един обширен урок по българско  наследство, бяха готови да задават  въпроси и да дискутират видяното  или както отбеляза проф. Детев: “Оказа се, че сме готови за един научен диспут”.

Автор: Жана Кобиларова

DSC05315

DSC05290

DSC05340

DSC05302Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.