Home » Избрано

Новини от Външно министерство

2009.11.07 Няма коментари
Spread the love

Първанов отказа да освободи посланиците в Турция и САЩ

Президентът Георги Първанов е върнал проекторешението на правителството за отзоваването на българските посланици в САЩ и Турция.

Пред журналисти президентът обясни, че причините да върне проекторешението са, че не е спазена процедурата по предварително съгласуване и че не е ясно какво точно е нарушението, за което те трябва да бъдат отзовани, предаде репортер на Фокус.

Президентът каза още, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани и сменни.

Министърът на външните работи Румяна Желева заяви в началото на месеца, че правителството ще предложи на президента отзоваване на посланиците на България в САЩ и Турция.

Причината за това са допуснати законови нарушения при организирането и провеждането на парламентарните избори на 5 юли 2009 г.

Решението обаче трябва да бъде одобрено от президента на България Георги Първанов.

В Турция са установени нарушения в изборния процес, а българският посланик в САЩ Лъчезар Петков е отговорен за изчезването на сак с бюлетини, изхвърлен погрешка.

° ° °

Правосъдният министър: Промените за получаване на гражданство са опасни

Правосъдният министър Маргарита Попова определя като неконституционосъобразен, неуважителен и много опасен законопроекта на колегата си Божидар Димитров за ускоряване на процедурите за получаване на българско гражданство.

Това става ясно от стенограма от последното заседание на правителството, когато е обсъждан документът.

По него се разразява спор, като освен Попова против законопроекта се обявяват още министрите на вътрешните и на външните работи.

Правосъдният министър заявява, че не може да се дава гражданство на завършилите в България висшисти, тъй като според конституцията признакът образование е сред тези, въз основа на които са недопустими привилегии.

Идеята за възстановяване на гражданството на сънародниците от откъснатите от България територии след Втората световна война също не среща подкрепа.

Попова предупреждава, че подобно решение повлича след себе си правни и дипломатически проблеми, тъй като засяга суверенитетът на други държави. По тази причина тя никога няма да го подкрепи.

Правосъдният министър предлага да се създаде група, която да работи за политиката на правителството по въпроса за гражданството. Всичко друго е много добри намерения и популизъм, който няма нищо общо с правото, подчертава Попова.

Премиерът Бойко Борисов се съгласява с нейното становище и отлага приемането на първия законопроект, подготвен от министъра за българите в чужбина.

° ° °

САЩ запазват визите за българи

Високопоставен член на американската администрация съобщи, че САЩ ще настояват за изпълняване на стриктни условия преди да премахнат визовите изисквания за пет страни-членки на ЕС.

Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано обяви това по-рано днес в Европейския парламент, предаде АФП.

България, Кипър, Гърция, Полша и Румъния все още не отговарят на условията на САЩ.

Всяка от оставащите страни е в различна ситуация, но проблемът е, дали критериите са изпълнени, заяви американският министър на вътрешната сигурност след изказване пред евродепутатите в Брюксел.

Много е трудно в момента да правя прогнози, коя от страните ще изпълни изискванията в близко бъдеще, допълни тя.

Германският евродепутат Елмар Брок, който е председател на парламентарната комисия за отношенията със САЩ, е заявил пред Наполитано, че тя трябва да води преговорите с Брюксел, а не с отделните страни-членки.

След като Договорът от Лисабон влезе в сила, има повече смисъл въпроси около премахването на визи да се обсъждат със самия ЕС, а не с отделните страни-членки, отбеляза той.

Изискването на САЩ е отказът за издаване на визи за дадена страна да не бъде по-висок от 10%, както и спазването на визовия режим от страна на гражданите на държавите, които се ползват от това право.

Източник: Кафене.нет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.