Home » Авторски страници

Крис Доминик: “Можеш да подкупиш съдията, но не и журито”

2009.11.30 Няма коментари
Spread the love

“Да бъдеш жури в САЩ това е граждански дълг на всеки”


С  Крис Доминик президент на обединението на Съдебните Консултанти на САЩ и член на Американското Съдебно Общество (American Judicature Society) разговаря Симеон Гаспаров.


– Г-н Доминик, защо в САЩ се използва жури, което да реши изхода на съдебните дела?

– Американската правна система и конституция са направени така, че да защитават правата на хората, като им дават възможност, техните съдебни дела да бъдат разрешавани от жури, което е съставено от същите хора, като самите тях. Другата основна цел, съдебната система на САЩ да бъде съставена от жури, което да определи изхода на делото, е да се запази честността на разглежданото дело от корумпирани съдии. Съдии, върху които политически партии или лица биха оказали влияние и биха опорочили съдебната система. Справедливостта е най-важното нещо и затова журито е необходимо в съда.

– От кога се използва жури в съдилищата на Америка?

– Още през 1776-та година в САЩ се приема системата, съдебните дела да се разглеждат от жури избрано от самите хора, като опит, новосъздадените американски щати да се противопоставят и скъсат със съществуващото Британско законодателство, по времето на което съдиите са били корумпирани и с предръзсъдъци. Така, че за да избегнем корупцията в съда и за да не се получава сблъсък или конфликт на интереси, още преди 200 години, Америка е приела  този вид съдебна система.

– Как може да сме сигурни, че журито няма да бъде с предразсъдъци и да не е съвсем безпристрастно към произнасяне на дадена присъда?

– Това може да се случи, разбира се, когато много известна обществена личност е изправена пред съда, но това е изключително рядко и то не може да навреди на присъдата, защото както се казва тук в Америка, “можеш да подкупиш съдията, но не можеш да подкупиш 12 души жури”.

– Каква точно е ролята на съдебните консултанти в САЩ?

– Съдебните консултанти са тези, които помагат на адвокатите да изработят своята стратегия и да представят пред журито и съдията своя случай. Освен това, ние помагаме и на журито и на публиката в съдебната зала да разберат правилно даден случай и да се намери неговото справедливо решение.

– От кога присъстват съдебните консултанти в правната система на САЩ?

– Съдебните консултанти присъстват  в правната система на Америка още от създаването на системата на страната непосредствено след 1776-та година. Това са били хората, които са писали речите в съда и са разработвали правните стратегии. Днес повечето от нашите консултанти са професионалисти с докторати в областа на правото, психологията, експерти в сферата на комуникациите, имаме и също доста професионални журналисти. Иначе във вида, в който съществуваме по настоящем, като специалисти по изработването и стратегията по воденето на делата в съдебната зала, съществуваме от началото на 70-те години на ХХ век.

– Освен че подпомагате разработване на стратегията в съда, с какво друго се занимават съдебните консултанти?

– Другото, което ние правим, са т.нар. “изкуствени съдебни процеси”, които ние разработваме съвместно с екип от адвокатите на даден случай. Тези процеси са нещо като социологически изследвания. Чрез специална компютърна програма ние подбираме хора, които имат почти същите данни, като образование, професия, които дори са и от същата раса, с тези, които са избрани да бъдат жури на съответния съдебен процес. Ние, ги питаме биха ли се съгласили да участвуват срещу заплащане  в този т.нар “изкуствен съдебен процес”. След като те се съгласят, адвокатите по делото, заедно с нашите експерти им представят случая, по който се работи в момента и те подобно на истинското жури, след като разгледат делото от всичките страни се произнасят каква смятат, че трябва да бъде присъдата. В над 95 % процента присъдата произнесена от “журито” в изкуствените процеси, съвпада с тази произнесена от истинското жури в съда.

– Колко плащате на участниците в проучването?

– Зависи къде провеждаме проучването, ако е в Ню Йорк плащаме между 200-250 долара на ден, ако е в по-малък щат като Минесота, например 100-150 долара на ден.

– Проявяват ли интерес към този вид бизнес в други страни извън пределите на САЩ?

– Наши консултанти са работели по проекти със съда в Канада, Германия и Франция. Знам, че има много голям интерес от страни като Южна Кореа, Западна Европа и Русия, където присъдите на по тежки криминални случаи да бъдат вземани от жури, а не пряко от съдии.

– Как става подбора на жури в САЩ и колко души се избират за даден случай?

– Да бъдеш жури в САЩ това е граждански дълг на всеки. Обикновено около 50 души се викат и на място се преценява от съответните органи, кои да участвуват в делото. Същото е и при нас, когато провеждаме “изкуствените съдебни дела”.

– Разкажете за някой интересен случай, по който сте работели?

– Веднага се сещам за неотдавнашното дело на най-известния музикален продуцент на рок музиката Фил Спектър, (продуцирал Бийтълс, Джон Ленън, Дъ Рамонес б.а.) който, бе обвинен в убийството на своята приятелка и по което дело журито не можа да вземе решение дали е виновен или не.

– Какво следва, ако жури не може да се произнесе по дадена присъда?

– Ако журито не може да се произнесе по даден случай или не може да събере достатъчно гласове, с които да се произнесе по дадена присъда, автоматично законът на САЩ приема обвиняемият за невинен. Трябва да се отбележи, че американската правна система, за разлика от тази в други страни е базирана на убеждението, че ти си невинен, а другите, трябва да докажат че ти си виновен.Докато в страни, например в Мексико, съдебната система е базирана на убеждението, че след като ти си арестуван, значи, че си виновен и ти трябва да докажеш, че си невинен.


– В Европа и по света казват, че Америка е “полицейска държава”. Не мислите ли, че в това търсене на идеалното правосъдие, правната система на страната става прекалено тромава?

– Труден въпрос и още по труден отговор, особено като се има предвид че ние имаме в САЩ толкова много хора зад решетките. И все пак, моето мнение е, че за да се намери най-честното и справедливо решение към даден проблем или престъпление е колкото повече хора са заети с неговото решение толкова е по-добре. От която и страна да се погледне, тази система работи. Аз присъствам на много съдебни дела. Журито във федералния съд на САЩ е от 6 до 8 души, а в щатския съд 12 души. Това, което виждам по време на тези дела покзва, че няма значение колко умни, богати, известни или политически влиятелни са хората, когато те са събрани на група като жури, те си водят бележки, слушат внимателно и мислят върху това което става в залата. Което доказва, че всичките тези 12 глави мислят по-добре от една. Няма случай, когато някой от цялата тази група не усети или не види детайл, който на другите се е изплъзнал и това спомогне за решаването на случая.

– Какво би станало, ако съдията не е съгласен с решението на журито?

– Има такива случаи, но те са много, много рядко и те стават в случай например, когато съдията не е инструктирал правилно журито или с журито нещо се е случило. Така че това, което журито каже, това е! То остава и не се променя. Според нашата американска система ти обжалваш не решението на журито, а на съдията. Така че съдията произнася своята присъда, върху това, което журито е казало.

[email protected]

Крис Доминик

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.