Home » Е-Списание

Битката за Чикаго 2016

2009.09.30 Няма коментари
Spread the love

Остават само два дни преди да се открие 121-вата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) и ХIII Олимпийски конгрес в Копенхаген. Остават малко повече от 48 часа до момента, в който ще бъде избран градът домакин на Лятната олимпиада през 2016 година.
В Чикаго мобилизираме всичките сили, за да спечелим надпреварата с останалите кандидати, а те са  Рио де Женейро, Токио и Мадрид.
Като един от 1,345,000 поддръжници на нашата кандидатура, всеки ден получавам имейл, какво трябва да направя, за да победим.  Днес в пощата си открих няколко. Единият имейл ме съветва да разпространя  до всички свои приятели видеото America’s Bid. Добросъвестно изпълнявам поръчението – ето:

Втори имейл ме информира, какъв патриот е Барак Обама, който ще пътува до Дания, за да ни подкрепи. Цяла нощ ще лети, за да пристигне сутринта на 2-ри октомври, ще тегли реч, а вечерта ще се върне обратно.
Несъмнено героическа постъпка, но от Републиканската партия го критикуват.  Peter Hoekstra от Мичиган го нападна, че не се е фокусирал на конфликта в Афганистан. Друг директно попита: « Няма ли нищо по важно за решаване? Не лети ли президентът ни по заръка  на своите чикагски спонсори (от миналогодишната преизборната кампания), за да лобира за частните им интереси?»
Стигна се дори до там да се спира телевизионен репортаж на Fox Chicago (WFLD) показващ някои несъгласни с домакинството ни.
Ние от www.Eurochicago.com винаги сме били срещу цензурата и заради това ви предоставяме спрения материал:

Link: Chicagoans for Rio

А какво е мнението на българите в Чикаго за олимпийската кандидатура?

(Не пуснахме по-рано анкета по въпроса, но ще го направим тук – линк)

В досегашни разговори всички наши емигранти изразяваха надежда, че това ще има положителен ефект за техния бизнес – и строители, и шофьори, и ресторантьори.

Мението на семейство Елена и Огнян Йовчеви обобщава казаното от другите. Елена е началник отдел в голяма държавна пътностроителна фирма, а съпругът и е строителен инженер-конструктор. И двамата се надяват техните  фирми да получат нови и скъпи поръчки. Но са убедени, че Олимпиадата ще доведе по-високи цени и по-високи такси. «Да има работа, пък нека таксите да са високи.» – заключават те.
Амерканците от Чикаго се колебаят повече, вероятно заради процентът чернокожи сред тях – те ще бъдат засегнати най-много от олимпийското строителство. Според обявената днес анкета на агенцията за проучвания Zogby International американските граждани, като цяло, по-добре се отнасят към домакинството на игрите, отколкото самите жители на града кандидат. Проучването установява, че 72% от анкетираните чикагци желаят домакинството на игрите, а на национално ниво цифрата е по-голяма – 82%.

Какво ни предстои?
В петък, 2 октомври, от 21:00 ч. на  “Дейли плаза” (площада до кметството) на голям екран ще бъде излъчвано на живо от Копенхаген гласуването в МОК.
Очаква се там да бъдат много известни личности включително и градоначалникът Ричард Дейли,  неведнъж наричал себе си «кмет на града на имигрантите” ( В Чикаго живеят граждани от над 150 страни, говорещи на над 130 езици, а българите  неофициално са между 80-180 хиляди.)

Кой ще пътува за Дания?
Освен Мишел и Барак Обама, за Копенгаген ще пътува и Опра Уинфри, като част от официалната делегация, заедно със секретаря на образованието Арне Дънкан, министъра на транспорта Рей Лахуд, съветника на президента за младежта и спорта Валери Джарет . Сред делегатите ще са още и олимпийски шампиони и медалисти:
Willie Banks, Bob Berland, Brandi Chastain, Dragomir Cioroslan, Bryan Clay, Nadia Comaneci, Michael Conley, Bart Conner, Bob Ctvrtlik, Anita DeFrantz, Donna de Varona, David Diaz, Ron Freeman, Gary Hall, Jr., April Holmes, Michael Johnson, Jackie Joyner-Kersee, Nastia Liukin, Linda Mastandrea, Connie Moore, Paul Moran, Edwin Moses, Mike Plant, Bill Scherr, Diane Simpson and Kerri Walsh.
За да покажат своята подкрепа за кандидатурата Чикаго с тях ще летят и роденият в Дания бивш играч на NFL Мортен Андерсен и  звездата от НБА Дикембе Мутомбо.
В Копенхаген от няколко дни е Патрик Райън, председател и главен изпълнителен директор на комитета «Чикаго 2016».

Да им пожелаем успех!

Официален уеб сайт на събитието:   www.2009olympiccongress.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.