Home » Избрано

8 години от терористичните нападения срещу САЩ, над 13% от американците под прага на бедността

2009.09.11 Няма коментари
Spread the love

Днес се навършват 8 години от терористичните нападения срещу САЩ, които отнеха живота на хиляди невинни хора и поставиха началото на войната с тероризма.
Атентатите от 11 септември 2001 г. са няколко съгласувани самоубийствени атаки, извършени във вторник, 11 септември 2001 г. в САЩ. На този ден 19 ислямски терористи, принадлежащи към “Ал Кайда”, отвличат 4 пътнически самолета и целенасочено разбиват два от тях, в рамките на 18 минути, в двете “кули-близнаци” на Световния търговски център в Ню Йорк, при което загиват всички хора на борда и много други в сградите. В рамките на два часа кулите се сриват до основи, като разрушават поне две околни сгради и повреждат няколко други. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица, принадлежащи на 90 различни нации. Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на ХХІ век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на почти целия свят. В отговор на тези атаки, САЩ стартират война срещу тероризма и приемат Патриотичния акт. Много щати затягат антитерористичните закони и увеличават мерките за сигурност. Около месец след трагичните атентати САЩ нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват терористите на “Ал Кайда”.

13,2% от американците под прага на бедността

Два милиона и половина души са преминали под прага на бедността в САЩ през 2008 г., с което нивото на бедността в страната достигна най-високата си стойност от 11 години, съобщи Бюрото за преброяване на населението на САЩ, цитирано от ДПА.

През 2008 г. бедността е обхванала 13,2% от населението, или 39,8 млн. души, в сравнение с 12,5% за 2007 г. Това е първото годишно увеличение от четири години.

Проучването разкрива още, че през 2008 г. средният доход на домакинствата се е свил с 3,6% до 50 303 долара на година.

Докато в Конгреса продължават дебатите за здравната реформа, проучването разкрива, че 43,3 млн. души в САЩ нямат здравни осигуровки към 2008 г.

През 2007 г. те са били 45,7 млн.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.