Home » Избрано

Марк С. Елънбоугън ще става US-посланик в България (той лично отрече)

2009.07.25 Няма коментари
Spread the love

Обама ни праща универсален експерт в политиката и икономиката. Марк С. Елънбоугън поема наесен щафетата от Нанси Макълдауни, пише “Стандарт”, като се позовава на дипломатически източници.
Елънбоугън е виден инвеститор, предприемач и филантроп. Освен това е и топжурналист. Печели огромна популярност с геополитическите си коментари за агенция Ю Пи Ай (UPI).
47-годишният Елънбоугън е председател на борда на директорите на фондацията “Глобъл Панел”, която е потушила не един и два конфликта по света. Сред клиентите на консултантските му услуги е Бил Клинтън.
Марк С. Елънбоугън е роден в Германия. Американецът от години живее в Прага. Той е заклет фен на операта и не спира да пътува. Американецът е известен като експерт по водене на преговори по заплетени проблеми. Той минава 500 000 километра годишно в различни посоки на света, писа преди време германският “Ди велт”. Работата на Елънбоугън започва там, където дипломацията свършва, твърдят запознати. Гостите му обикновено не се усмихват след деловите им срещи и никой не говори за съдържанието на разговорите.
“За някои хора съм американец с немски корени, а за други – немец с американски корени. Аз съм един хамелеон в позитивния смисъл”, казва за себе си новият американски посланик в София пред “Ди велт”. Като професор в Оксфорд е преподавал политика, философия и икономика.
Ръководената от него фондация “Глобъл Панел” е влиятелна организация, която работи в подкрепа на правителствени институции и частния сектор. Тя си е спечелила репутацията на дискретен посредник в трудни спорове в глобален мащаб. На организирани от “Глобъл Панел” събития са присъствали шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, бившите американски президенти Джими Картър и Джордж Буш баща, британският премиер Маргарет Тачър, бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър, Мадлин Олбрайт и Колин Пауъл, президентът на Азербайджан Илхан Алиев, бившият румънски президент Емил Константинеску, ексдържавният глава Петър Стоянов и др.
Марк С. Елънбоугън поддържа връзки с български политици и държавници като Желю Желев и Соломон Паси.

“Глобъл Панел” се финансира от частния сектор. Тя съдейства за сближаването на политиката с бизнеса и за разширяване на контактите между частниците по света. Клиенти на консултантските услуги на Елънбоугън са Бил Клинтън, Гари Хард, Марио Куомо и др. Спонсори на фондациите и фирмите му пък са “Майкрософт”, “Кока-Кола” и “Луфтханза”.

По материали от Стандарт и БГНЕС

Б.Р. Но според вестник Труд: “Елънбоугън е сред “стеснения кръг” от кандидати за шеф на мисията на Вашингтон у нас. Той вече минал през интервю за поста, но резултати от него за вероятен финалист още няма. Посочването на един или друг победител е чиста спекулация на този етап. “Все още нищо не е сигурно”, сподели дипломатически източник от чужбина.”

— 28 юли 2009

Днес американският предприемач и филантроп Марк Елънбоугън отрече появилите се в българския печат твърдения, че ще е следващият посланик на САЩ в България.

Що се отнася до мен, аз никога не броя пилетата преди да са се излюпили, лаконичен е Елънбоугън в материал, разпространен от агенция Ю Пи Ай. Той отбелязва, че може да перифразира Ал Гор: “Някога бях следващият посланик в България”.

Елънбоугън разказва на кратко за страната, като пише, че “българите са горд народ с велика история”.

В същото време той подчертава, че ако наистина е щял да става посланик на САЩ в България, е щял първо да се заеме с проблема с корупцията, като припомня, че ЕС е замразил заради широкото разпространение на това явление милиони евро, предвидени за страната.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.