Home » Избрано

Ще правим гайда с компресор

2009.07.14 Няма коментари
Spread the love

Юлий Москов, ”7 дни спорт”

Ние наистина сме безнадежден случай. Или поне две части от нас. Едната, която лъже и краде, и другата, дето им слуша глупостите и им се връзва на тъпотиите. Циркът продължава 20 години с разнообразна програма. Какво нямаше да правим – Швейцария на Балканите, енергиен център на половин Европа, дори три пъти ни гонеше мерак за зимни олимпийски игри. Присмяха ни се. И тока ни спираха, и газа, за парите от Брюксел да не говорим. Остана ни едната беднотия и надеждата това все някога да свърши.

Ама този влак спирка няма. Последният номер в клоунадата е в България да се прави състезание от Формула 1. Което е по-нелепо от гайда с компресор. Глашатаи на това шарлатанство са бившият вътрешен министър Румен Петков и шефът на мотоциклетната федерация Богдан Николов. Самият този факт вече е нелеп. Защото те двамата нямат нищо общо с автомобилния спорт, имат с мотоциклетния. Все едно Съюзът на слепите да иска състезание по стрелба.

И се изправяме пред първия въпрос: кой иска Формула 1? Българската федерация по автомобилен спорт, която е редовен член на ФИА, не иска да се свързва с подобна глупост. Съюзът на българските автомобилисти – също.

Най-голямата простотия, която ни прави за смях пред цял свят, е фактът, че точно един българин – председателят на СБА Георги Янакиев, е почетен вицепрезидент на ФИА, но той нищо не знае. Представете си – заместникът на Макс Мозли не знае! А двамата са лични приятели. Цирк!

И България не е кандидат за Формула 1, защото до днес нито една дума не е казана от официална държавна институция по въпроса. Тогава кой е кандидат? И за какво става дума?

Вторият простичък въпрос е: кой ще плати масрафа? Защото изграждането на писта за Формула 1 струва между 150 и 200 млн евро. Само пистата. А подходите, магистралите, летища, инфраструктура, хотели… Сумата е астрономическа и никой, освен една силна икономически държава, не може да поеме такъв ангажимент. Не и България. Във всеки случай не преди да се каже на хората колко ще им струва безумието на шепа самозванци. Пълно малоумие е да се лъже, че ще вземем пари от Европейския съюз. Те ни спряха и последните центове, защото властта беше корумпирана и крадлива. Същата власт, в която Румен Петков беше вътрешен министър.

Към сметката трябва да се добави и дребната подробност, че домакините се задължават да плащат на ФИА за всяко състезание такса 25 млн. евро. С 10 % увеличение всяка година. Някои вече плащат по 50 млн. евро на старт. Кой, моля ви, ще ги плати тези нищо парици?

Всички състезания от Формула 1 в момента са на загуба. Някои писти дори фалираха като австрийската А1 Ринг въпреки огромните финансови инжекции на държавата. Имола в Италия също не издържа. В тази редица е и Хокенхайм в Германия, и много други. А за нас, българите, се знае, че Сахара да ни дадат да управляваме, след две години ще внасят пясък.

Любопитно е да се научи кой има финансов интерес от всичко това. Големите производители на автомобили като Ферари, БМВ, Мерцедес, защото сме най-големият им пазар? Големите петролни компании по същата причина? Спонсорите и рекламодателите на Формула 1?

Господи, като наказа грешните, защо забрави смешните!

Цялата тази комедия има само един безспорен резултат – отново да се разчуе, че ние сме глупаците на Европа. Защото искаме глухите да правят надпяване. Нищо друго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.