Home » Избрано

14 юли – Първо заседание на новия парламент

2009.07.14 Няма коментари
Spread the love

Днес ще се проведе първото заседание на новия парламент.

То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, Андрей Пантев, а 240 депутати ще положат клетва да спазват Конституцията на страната и да се ръководят от интересите на народа.

Шест партии и коалиции влизат в 41-то Народно събрание: ГЕРБ със 116 депутати, Коалиция за България с 40 депутати, ДПС с 38 депутати, Атака с 21 депутати, Синята коалиция с 15 депутати и РЗС с 10 депутати.

За председател на парламента ще бъде предложена Цецка Цачева от ГЕРБ, а за зам.-председател – Лъчезар Иванов, който единствен от партията на Бойко Борисов беше депутат в 40 Народно събрание.

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ временно ще оглави Цветан Цветанов до момента, в който заеме поста вътрешен министър, а негови заместници в групата ще са Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров.

Божидар Димитров, също от ПГ на ГЕРБ, е най-вероятният председател на парламентарната комисия по култура.

По молба на кандидата за народен представител Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, той няма да бъде депутат в новия парламент. В писмо до ГЕРБ той поиска да бъде отзован.

Учредителното първо народно събрание започва работа през февруари 1879 г. в Търново.

То изработва и приема преди 130 г. Търновската конституция – първия български основен закон и е свикано по силата на Берлинския договор от 1878 г.

От общо 229 народни представители в Учредителното събрание по избор влизат само 88 – главно от днешна Северна България, а 117 депутати получават правото да заседават по звание или според заеманата от тях длъжност.

19 от делегатите са назначени от руския императорски комисар княз Дондуков. Петима са представители на граждански дружества и организации.

43 от тогавашните депутати са с висше образование (шестима от тях-с докторат), 27 са с гимназиално, получено главно в западни и руски учебни заведения, 17 народни представители са с начално и 28 с основно образование.

От малцинствата – турско, гръцко и еврейско са представени общо 16 души в събранието. Тъй като избраните мюсюлмани са само 2-3-ма, императорския комисар назначава още 10 души.

———————

Още днес ще предложим анкетна комисия, която да анализира разходите на предишното правителство и анкетна комисия за гласуването на българите в чужбина, каза депутатът от Синята коалиция Асен Агов по БНТ. Според него до Коледа трябва да се приключи с актуализацията на бюджета и да се приемат промени в Конституцията. Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ най-важните въпроси в Народното събрание са свързани с бюджета, сигурността и справянето с корупцията. За Атанас Мерджанов от Коалиция за България най-важното е финансовата стабилност, социалните и антикризисни мерки. Според него обаче не трябва да се започва с реваншизъм и въпросните комисии са излишни след като има други начини да се разберат по министерства разходите. Лютви Местан от ДПС заяви, че са нужни обединителни, а не разединителни идеи. Десислав Чуколов от „Атака“ заяви, че неговата партия смята да предложи законопроекти за геноцида над българите и арменците от турците и сваляне на новините на турски език по БНТ. Атанас Семов от РЗС смята, че приоритет трябва да имат образованието и справянето с демографската криза. Според него ние трябва да сменим българския етнически модел с европейски – не трябва да има дискриминация по малцинствен признак, но не и злоупотреба с власт, както беше досега. Всички изразиха желание за справяне гласуването с чужди карти, което трябва да бъде част от новия правилник. /БГНЕС /

—————————————

Избраният за депутат от бургаския избирателен район Тодор Йосифов (Маниака) поиска да бъде отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ в изпратено до Изпълнителната комисия на партията писмо.

Писмото гласи:

“Уважаеми членове на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ,

Вероятно всички вие сте се убедили, че след 20 години демокрация в България някои неща са си останали същите както по време на комунизма. Оказа се, че в наши дни изпяването на една песен може да превърне автора й в “престъпник”, точно както е било в годините преди 1989 година.

Фактът, че няколко поред правителства оставиха нас младите хора по улиците и никой не мислеше за бъдещето ни ме накара да изпея песните, които вече седмица някои медии не спират да показват със злонамерени коментари. Клиповете са от преди шест години. Тогава тъкмо бях навършил 20 г. и това беше моя граждански протест срещу корупцията, уличната престъпност и безхаберието на управляващите. Част от тези същите тогавашни управници отново са избрани за народни представители, но никой не споменава лоша дума за тях, въпреки че те изгониха десетки хиляди българи зад граница, а тези, които останаха в България редовно са посочвани от световните наблюдатели като най-бедните хора в Европа.

През последните няколко дни някои медии спряха да пишат за корупцията, дори темата за последните скандални назначения на Тройната коалиция беше засенчена от “топ новината за рапъра депутат”. Моята музика се оказа най-важната тема около ГЕРБ и за страната. Медийните интерпретации започнаха да придобиват заплашителни размери. Това е и причината да напиша писмото до вас. Нездравия журналистически интерес към моите песни от преди шест години може да навреди на ПП ГЕРБ, за която аз съм посветил последните три години от живота си. Това е атака срещу младите хора в България, но въпреки всичко аз ще продължа да работя за тях и за МГЕРБ. Не мога да допусна с манипулации по мой адрес да бъда пречка за работата на новата управляваща партия и бъдещия министър-председател ген. Бойко Борисов. Затова моля да бъда отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ. Надявам се в най-бързи срокове молбата ми да бъде удоволетворена.”

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов: “Има огромна разлика между отзоваване и това да пратиш писмо и да поискаш да бъдеш освободен от депутатското си място, за да не вредиш на партията. Поставихме го на решение сега и всички сме на това мнение” (Цитат от geгb.bg )

Б.Р. : Българските закони не предвиждат отзоваване на депутати. Ако един избран депутат не иска да бъде депутат, той трябва лично да заяви това в ЦИК и да не полага клетва в парламента.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.