Home » Избрано

Завърши 12-ят фестивал на филми от Европейския съюз в Чикаго

2009.06.23 Няма коментари
Spread the love

Днес 2 април 2009 г. с премиерата на шведския филм “Patrik Age 1.5” и последвалият след него прием спонсориран от Whole Foods Market, беше закрит 12 –ят ежегоден филмов фестивал на Европейския съюз (12th Annual European Union Film Festival) – най-големият по рода си в Северна Америка.
Той бе открит на 6 март с филма от чешката република “I’m All Good”
На фестивала бяха представени 59 филма от 27 държави, между които и българският “Дзифт” на режисьора Явор Гърдев, който беше цитиран, като филм с висока репутация заради множеството спечени награди от предишни фестивали. Според самият Явор Гърдев, с когото имахме щастието да се запознаем на премиерата, „Дзифт“ представлява жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. За режисьора това е дебют в пълнометражното кино Сценарият е на живеещия отдавна в САЩ Владислав Тодоров, културолог и доктор по философия на Пенсилванския университет, където преподава философия на руската политика, история и тоталитарно изкуство на ХХ век.
В главната мъжка роля на Молеца е актьора Захари Бахаров, с който Гърдев е работил неведнъж, а главната женска роля е поверена на манекенката Таня Илиева, която не е професионална актриса. Оператор е Емил Христов. Черно-бялата лента е спечелила наградата „Сребърен Георгий“ за най-добра режисура на 30-ия Московски кинофестивал. В Чикаго, както предварително обявихме тук – ЛИНК, филмът беше показан два пъти – в събота на 7 март и в следващия четвъртък. Вечерта на 12 март независимо, че следващият ден бе делничен, залата бе пълна. Имахме удоволствието да се запознаем с Явор Гърдев и да му зададем въпроси свързани с творческите му търсения и самия филм.
Специално за Eurochicago.com Явор Гърдев сподели, че след фестивала в Торонто ( Канада), където филмът е в официалната селекция на програмата „Откритие“ , той е бил потърсен от много американски агенти и продуценти. Вече е сключил договор за бъдеща работа с един от тях. В момента чете и избира сценарии, но за сега не си е избрал. Разказа ни, че за хубавите сценарии конкуренцията е голяма, но той е уверен, че ще открие подходящ.
Филмът “Дзифт” е купен от Independent film channel за комерсиално разпространение в САЩ и от началото на март е достъпен за директно наемане и гледане в мрежите на основните оператори като Video on demand.
На сайта на Кинофестивала на Европейския съюз http://www.siskelfilmcenter.org/ организаторите са изказали специални благодарности за помощта и съдействието на българския консул в Чикаго г-н Александър Пейчев и на г-жа Мила Петкова от Националния ни филмов център.

Петранка Стаматова

DSC02233.jpg
Javor Gardev (Zift)

DSC02235.jpg
Barbara Scharres and Alexander Peytchev

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.