Home » Избрано

Американски и английски университети най-добрите в света

2009.06.23 Един коментар
Spread the love
Харвард, Йейл, Кеймбридж и Оксфорд са на първите четири места в класацията Топ 200 на британско издание
10.10.2008

За пета поредна година най-добрият университет в света е Харвард, следван от Йейл, Кеймбридж и Оксфорд, сочи класацията на списание Times Higher Education, тазгодишното издание на която бе публикувана на 9 октомври.

Миналата година подреждането изглеждаше по подобен начин, но тогава Йейл, Кеймбридж и Оксфорд си поделиха второто място.

Само още два английски университета – лондонските Импириъл колидж – и Юнивърсити колидж, се нареждат за цвят сред първите 15 места (шесто и седмо). Всички останали са американски.

Вероятно е излишно да се споменава, че български ВУЗ не присъства в класацията. В списъка всъщност почти няма университет от Южна Европа, с изключение на тези в Барселона, Болоня и Атина, които заемат съответно 186, 192 и 200 място.

В класацията 58 университета са американски, 29 – английски, а 12 – канадски. Германия и Япония също са сред страните, в които си заслужава да се учи.

Холандия може да е малка страна, но цели 10 нейни университета са в подреждането. Има също по един аржентински, бразилски, мексикански, финландски, норвежки и руски.

За сметка на това тук присъстват цели три южнокорейски ВУЗ-а, три хонгконгски, един тайландски и тайвански – пример за възхода на образованието в Азия. Цели девет азиатски университета са в сред първите 50 в класацията.

И докато едни страни нямат нито един представител в листата, други като Великобритания преживяват факта, че тази година имат само 17 университета в топ 100 – с цели два по-малко от 2007 г.

Топ 10:

1. Харвардски университет (Harvard.edu)
2. Йейлски университет (Yale.edu)
3. Кеймбриджки университет (Cam.Ac.uk)
4. Оксфордски университет (Ox.Ac.uk)
5. Калифорнийски технологичен институт (CalTech.edu)
6. Импириъл колидж – Лондон (Imperial.Ac.uk)
7. Юнивърсити колидж – Лондон (UCL.Ac.uk)
8. Чикагски университет (UChicago.edu)
9. Масачузетски технологичен институт (MIT.edu)
10. Колумбийски университет (Columbia.edu)

Пълния списък можете да намерите на страницата на Times Higher Education.

More info http://grad-schools.usnews.rankingsandreviews.com/grad

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.