Home » Е-Списание

Petra & Peter Stamatov (Eurochicago.com)

2009.05.11 Един коментар
Spread the love

WWW.EUROCHICAGO.COM (Bulgarian: Еврочикаго) is a Bulgarian news and media portal started in 2003 by Petra & Peter Stamatov. It covers Bulgarian and world news, with a special emphasis on Bulgarians abroad (the Bulgarian diaspora).

.

PetraStamatov

Petra Stamatov

20150820225240-p_stamatov

Peter Stamatov

The Most Cited Bulgarian Media Portal in America is www.Eurochicago.com
The site won the award for Best Media Abroad for 2015 given by the Union of Bulgarian Journalists.
Eurochicago.com has adopted and follows the Ethics Code of the Society of Professional Journalists.

Contact us for more information (link).

.

One Comment »

 • Eurochicago said:

  Българският информационен портал Eurochicago.com

  Базираният в Чикаго български информационен портал http://www.ЕuroChicago.com е със специфична и важна роля далеч не само за българските емигранти в Чикаго и в САЩ. Създаден е в края на 2003 г., посветил се на обществени каузи от следващата година, той е претърпял три различни етапа (и съответно дизайна), като последният е от 2009 г.
  Още от самото начало екипът на редакцията е работил и помагал за най-различни каузи, касаещи българската диаспора по света; политиката на държавата в това отношение, която дълго време е оставала периферна и недостатъчно ангажирана; изпаднали в трудно положение българи зад граница – като например български медицински сестри, осъдени в Либия, за които Еurochicago.com прави специална кампания, ангажирайки вниманието и солидарността на сънародници зад граница и на дипломатически представители; създаването, поддържането и различните форуми на българските училища зад граница; законодателството на българската държава, касаещо българите в чужбина; специфични за българската диаспора в САЩ мероприятия, като например „Българско събитие на годината в САЩ“, инициатива именно на екипа на портала подкрепена от МВнР и българското посолство във Вашингтон.
  В портала излизат материала на три езика – български, английски и руски, като приоритетен е българският. Рубриките му се четат не само в САЩ и в България, защото в отличие от повечето емигрантски издания, на страниците на Еврочикаго са публикувани много материали за българите и в други държави – в Украйна, в Сърбия, в Чехия, в С.Македония и в различни други страни по света. Така например апели на наши сънародници, изпаднали в трудно положение покрай войната в Украйна и последващи след тях писма до ресорни български институции. Публикации за проблеми на български емигранти, живеещи от десетилетия извън страната, например в Чехия, които вече нямат постоянен адрес там и поради това са в риск да изгубят българското си гражданство; поредица от публикации, свързани с нарушаването на правата на наши сънародници от Западните покрайнини, на българското малцинство в Р. Сърбия и хората със запазено българско самосъзнание в Северна Македония. Множество публикации през годините за най-различни културни събития на различни български исторически общности по света. Публикации за специфични проблеми на български храмове и църковни общности в Чикаго, в САЩ и в други страни.
  Изданието е отразявало през цялото време и всякакви важни новини, събития и казуси, свързани с обществено-политическия живот в Родината, помагало е и на граждани, жертви на съдебни грешки и недоглеждания. Ангажирало се е с поредици от публикации, касаещи конкретни проблеми и казуси на българските емигрантски и на българските исторически общности в различни страни по света.
  EuroChicago.com прави тематични публикации през годините, касаещи инициативи на активни българи зад граница за промяна на изборното законодателство; създаването на Обществени съвети към посолства и консулства, предвидени в Закона за българите, живеещи извън Р. България, но несъздадени до ден-днешен; за представителство на българската диаспора – на национално ниво в България и на местно, в съответните страни. Както и политически анкети с въпроси, отправяни към партиите и коалициите, участващи в парламентарни избори, преди тяхното провеждане, като въпросите са специфично насочени към теми, касаещи българската диаспора.
  На въпросите на изданието са отговаряли депутати от всички парламентарно представени партии в последните години, а така също и посланици, министри и президенти.
  Eurochicago.com е носител на наградата на Съюза на българските журналисти за най-добра българска медия в чужбина за 2015 г. Изданието има свой представител в Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание. От публикувани в литературната рубрика на EuroChicago разкази и стихотворения на български автори, живеещи в различни страни, са издадени пет литературни сборника – „Черга пъстроцветна“ /2016/, „Часовниковата кула“ /2017/, „Читател до поискване“ /2018/, „Хоро над Тирол“ /2019/ и „Възвръщенци“ /2020/. Шестият сборник с български автори от 6 континента е в предпечатна подготовка. Всички сборници се разпространяват напълно безплатно, каквато е и онлайн книжарницата към сайта.
  През цялото време от своето създаване българския информационен портал Eurochicago.com e бил издържан от своите създатели – Петранка и Петър Стаматови, без да се полват чужди фондове или държавни средства. Това са доста години, свързани и с много време и работа, полагана на доброволни начала. И от създателите на сайта, и от неговия екип – редактори и сътрудници, които са работили в различен състав през годините, но винаги с ентусиазъм и без заплащане.

  А понеже най-хубавите неща в живота, като слънцето, водата, приятелството, любовта и благодарността, не се купуват с пари, затова и материалиалите на Еврочикаго са безплатни, макар и със запазени права за авторите им.

  .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.