2024-04-19

1 thought on “Работна среща в Калофер във връзка с дарения бюст на Христо Ботев

  1. Най големия български скулптор Любомир Далчев наред с огромното си творчество има и великолепен проект за гроба на Ботев в планината.

    Стилни „самодиви в бяла премяна“ водят посетитела към гроба му. Сам Ботев го е казал.

    Но оценката на някои не беше да се направи хубав истински паметник от бял камък за гроба на Ботев.

    Въпроса не беше за изкуството.. Някой от главатарите някога не искаха той да го направи, защото имало хора да го хулят , че бил американски скулптор. (Къде и какъв „американски стил“ му измислиха. Никой не го знае, но му поставиха надпис в Академията и искаха да го изхвърлят и от СБХ).

    Като че ли има закони, на изкуството да се гледа само кой като какъв някои го определят, А те го правяеха само според това как могат да го сложат в собствената си кариера.. Това беше по важно от големия му талант за това, което може да направи.

    Други пък го хулеха, че бил комунист, защото работил и през времето на комунизма. Като че някой можеше да избира и да прави свободно изкуство при СОЦА.

    А мълчат, че той имаше голямата смелост да се откаже да бъде партиец и да не слуша каноните им за изкуството. Колко от големите имена на културата ни имаха смелоста да го направят.
    И той не се върна в България, за да покаже, че има хора, които нямаха елементарни знания за истинското изкуството, хора с огромни претенции за спасители на партията и собствената си кариера, изопачаваха културата и живота на българите. И милиони българи по късно го последваха.

    Някои забравят неговата скулптура „Бунт“, която счупи твърдите канони на скулптурата на СОЦА. А някога българския „министъра на културата“ бе решил да направи голяма кариера като „спасител“ и изхвърли тази „вредна“ скулптура и даже с ярост забрани филм за него. И Далчев не се върна и не остави тази скулптура в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *